Το φύλλο επίταξης υπηρεσιών, που παρέλαβε στις αρχές Ιανουαρίου, τον καλούσε να επιστρέψει μετά από 12 χρόνια στο νοσοκομείο "Γ. Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης, όπου είχε ολοκληρώσει την ειδικότητά του το 2010. Το περιβάλλον ήταν οικείο για τον ιδιώτη πνευμονολόγο Κοσμά Καζάνα, όπως και ένα μέρος του προσωπικού με το οποίο έπρεπε να συνεργαστεί. Αυτό που του προκάλεσε έκπληξη ήταν το ποσοστό ανεμβολίαστων μεταξύ των ασθενών που χρειάστηκαν τις υπηρεσίες του. "Πίστευα ότι εξαιτίας της Όμικρον, που μολύνει και εμβολιασμένους, θα έβρισκα ασθενείς μοιρασμένους. Προς μεγάλη μου έκπληξη, όλοι ανεξαιρέτως οι ασθενείς που εισήχθησαν σε δύο συνεχόμενες εφημερίες ήταν ανεμβολίαστοι. Στην τρίτη γενική εφημερία, από τους 29 ασθενείς οι 28 ήταν ανεμβολίαστοι. Η 29η, μια κυρία 92 ετών, που ήταν τριπλά εμβολιασμένη, μετά από δύο μέρες πήρε εξιτήριο και πήγε στο σπίτι της", λέει στο iatronet.gr και προσθέτει: "Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι άλλο είναι να νοσήσει κάποιος εμβολιασμένος και άλλο ανεμβολίαστος. Η διαφορά είναι τεράστια".

Η μοναχική νοσηλεία και ο αρνητής που κάλεσε αστυνομία

Ο πνευμονολόγος εντάχθηκε σε μία από τις πέντε κλινικές COVID-19 του νοσοκομείου και στη διάρκεια του ενός μήνα της επιστράτευσης προσέφερε τις υπηρεσίες του σε 15 πρωινές βάρδιες, καθώς και σε τέσσερις 24ωρες εφημερίες. Νοσήλευσε ασθενείς από 44 ως 92 ετών, ενώ σε δική του βάρδια χρειάστηκε να διασωληνωθεί ένας.

Στις συζητήσεις που είχε μαζί τους, διαπίστωσε πως ένα ποσοστό 80% με 90% των ασθενών είχαν μετανιώσει που δεν είχαν κάνει το εμβόλιο. "Κατάλαβαν ότι η νοσηλεία με κορωνοϊό είναι μια μοναχική εμπειρία. Πλέον τα νοσοκομεία δεν είναι όπως παλιά, που υπήρχε επισκεπτήριο, που έπαιρνες κουράγιο από δικούς σου ανθρώπους, που οι πόρτες των δωματίων ήταν ανοιχτές και ανά πάσα στιγμή περνούσε ο γιατρός ή η νοσηλεύτρια", λέει και προσθέτει: "Τώρα πλέον η διαδικασία να μπει μέσα κάποιος είναι πάρα μα πάρα πολύ αυστηρή, λόγω της μεταδοτικότητας του ιού. Πρέπει να ντυθείς με την ειδική στολή από πάνω μέχρι κάτω, κάτι πολύ δύσκολο, δαπανηρό για τα νοσοκομεία και φορτικό για το προσωπικό. Ένας μέσος κοινός θνητός δεν αντέχει πάνω από μισή ώρα φορώντας αυτά τα πράγματα".

Σε μια περίπτωση, χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τους αρνητές συγγενείς ενός ασθενούς, οι οποίοι με επιτακτικό τρόπο απαιτούσαν να πάρουν το περιστατικό στο σπίτι, αρνούμενοι τη νοσηλεία. Μάλιστα, κάλεσαν και την αστυνομία. "Το περιστατικό είχε πάρα πολύ μεγάλες ανάγκες σε οξυγόνο, αν το έπαιρναν στο σπίτι δεν θα μπορούσαν να το βοηθήσουν και η κατάληξή του θα ήταν τραγική. Ευτυχώς, με λίγη συζήτηση κατάλαβαν ότι είχαν άδικο και έληξε η ιστορία πριν δημιουργηθούν άλλα παρατράγουδα", θυμάται.

Ανοίγει ο ασκός του αιόλου

Ο κ. Καζάνας δεν είχε αντίρρηση να βάλει "πλάτη" στο σύστημα Υγείας σε μια έκτακτη ανάγκη που χρειαζόταν τις υπηρεσίες του. Ωστόσο, εντόπισε λάθη στη διαδικασία της επιστράτευσης, που άφησαν ακάλυπτες μεγάλες περιοχές όπως τον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης, με πληθυσμό 130.000 κατοίκων, καθώς επιστρατεύτηκαν ταυτόχρονα και οι τέσσερις ιδιώτες πνευμονολόγοι του Δήμου.

Ο ίδιος δεν κρύβει την ανησυχία του πως η δεύτερη στη σειρά επιστράτευση μέσα σε τρεις μήνες μπορεί να ανοίξει τους ασκούς του αιόλου για τη συνέχεια. "Πιστεύω πως όχι μόνο για κάποια ενδεχόμενη επόμενη πανδημία, αλλά ανά πάσα στιγμή μπορεί να επιτάσσονται υπηρεσίες σε κάποιες ειδικότητες γιατρών για να καλύψουν κάποια κενά ή ανεπάρκειες του συστήματος, αντί το κράτος να φροντίσει να καλύψει αυτά τα κενά. Ακόμα και απουσίες γιατρών λόγω ασθένειας ή εγκυμοσύνης", σημειώνει.

Μακριά το τέλος - λάθος η άρση μέτρων

Ο γιατρός υποστηρίζει πως παρά την τάση αποκλιμάκωσης κάποιων σκληρών δεικτών είναι ακόμα μακριά το τέλος της πανδημίας και εκτιμά πως θα υπάρξει και επόμενο κύμα, με άγνωστη βαρύτητα.

"Δυστυχώς, είναι ακόμα πάρα πολλοί οι ανεμβολίαστοι στη χώρα μας. Πρέπει ο κόσμος, πέρα από τις ατομικές ευθύνες και το συναίσθημα, να βοηθήσει τον εαυτό του και τους γιατρούς που θα κληθούν να τους κουράρουν. Μην ξεχνάμε ότι πέρα από την πρόσφατη κυκλοφορία του πολλά υποσχόμενου αντιικου φαρμάκου, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συγκεκριμένη θεραπεία", αναφέρει.

Ο ίδιος διατυπώνει την διαφωνία του με την χαλάρωση των μέτρων στην παρούσα συγκυρία. "Δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε τόσο, θα πρέπει να γίνει μια πιο συντονισμένη προσπάθεια. Τέτοιες κινήσεις μπορεί να μας δώσουν το επόμενο κύμα μετά, ας ελπίσουμε μικρό", υποστηρίζει για να συμπληρώσει, παράλληλα, πως η όποια λήψη μέτρων έχει αξία όταν μπορεί να ελεγχθεί η εφαρμογή τους. "Είμαστε η χώρα με τα πιο αυστηρά και πιο παρατεταμένα χρονικά μέτρα, όμως μη εφαρμόσιμα. Είναι μάταιο να παίρνουμε μέτρα χωρίς επιτήρηση, γιατί δυστυχώς δεν είμαστε ο λαός που συμμορφώνεται εύκολα σε κάποιες οδηγίες".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Βλάβη από τον ήλιο: Ποια είναι τα σημάδια
Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν παιδιατρικός έλεγχος για ευάλωτες ομάδες
Η Αυστραλία σχεδιάζει να αποκλείσει τους νέους από τα social media