Στο θέμα της αποτελεσματικότητας του Johnson & Johnson, ως αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κατά της CoViD, αναφέρθηκαν τη Δευτέρα η Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Αφορμή για τις αναφορές ήταν το ότι - σε ορισμένες χώρες - η δεύτερη δόση με το Johnson & Johnson δεν θεωρείται αναμνηστική. Στις χώρες αυτές, είναι υποχρεωτικό η αναμνηστική δόση να γίνεται με mRNA και - σε διαφορετική περίπτωση - δεν ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού που ισχύει στην Ελλάδα.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σχολίασε πως στη χώρα μας υπάρχει ελεύθερη επιλογή για το Johnson & Johnson ως αναμνηστική δόση:

"Μπορούν να κάνουν, δηλαδή, σαν επαναληπτική δόση Johnson & Johnson ή mRNA, όλους τους τύπους των εμβολίων", σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου, για να τονίσει πως η κάλυψη είναι ικανοποιητική η κάλυψη με τις δυο δόσεις:

"Μειονεκτεί μετά την πρώτη δόση το Johnson & Johnson ως προς την αποτελεσματικότητα, αλλά με μια επαναληπτική του ιδίου εμβολίου επιτυγχάνονται υψηλά ποσοστά προστασίας", διευκρίνισε.

Για το ίδιο θέμα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανέφερε πως το θέμα του πιστοποιητικού αφορά τη χώρα που έχει βάλει τον κανόνα και ότι οι κανόνες που ισχύουν στη δική μας χώρα, αυτούς ακολουθούμε. 

"Ειδικά στο θέμα των πιστοποιητικών - και στον ψηφιακό χαρακτήρα και σε πολλά άλλα, δηλαδή πώς αναγνωρίζουμε εμβόλια από το εξωτερικό - είμαστε πάρα πολύ πιο μπροστά από υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες", υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με τον γενκό γραμματέα, πολλές φορές βλέπουμε πολίτες να κάνουν ερωτήματα και η ταλαιπωρία τους κυρίως προέρχεται από τη στάση άλλων χωρών και όχι από τη δική μας, γιατί είμαστε από τις πιο ευέλικτες χώρες: "Παραδείγματος χάρη, στο να αναγνωρίζουμε μια δόση, δυο δόσεις και να μπορούν οι πολίτες να εμβολιάζονται με αναμνηστικές δόσεις".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Βλάβη από τον ήλιο: Ποια είναι τα σημάδια
Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν παιδιατρικός έλεγχος για ευάλωτες ομάδες
Η Αυστραλία σχεδιάζει να αποκλείσει τους νέους από τα social media