Μία σπάνια περίπτωση παράλυσης των φωνητικών χορδών σε ασθενή με CoViD, ανακοίνωσαν πρόσφατα επιστήμονες από τα νοσοκομεία "Παπανικολάου", "Παπαγεωργίου" και ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης.

Οι γιατροί Αλ. Πουτογλίδης, Ν. Τσέτσος, Π. Καραμήτσου, Ευρ. Φοροζίδου, Κ. Γαρέφης, Σ. Κεραμάνη και Κ. Βλαχτσής προέβησαν πρόσφατα σε σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό "Ear, Nose, Throat Journal". Όπως αναφέρει η συντακτική ομάδα, η CoViD προκαλεί μία μεγάλη ποικιλία επιπλοκών. Αν και η νευρολογική έκπτωση είναι πολύ συχνή σε περιπτώσεις υποσμίας ή ανοσμίας, άλλες κινητικές και αισθητηριακές ανεπάρκειες έχουν καταγραφεί σπάνια.

Ο συγκεκριμένος ασθενής είχε αμφοτερόπλευρη παράλυση φωνητικών χορδών έπειτα από νοσηλεία με CoViD. Οι κλινικοί γιατροί πρέπει είναι προσεκτικοί όταν καλούνται να φροντίσουν ασθενείς με δύσπνοια ή βραχνάδα, προκειμένου να αποκλείσουν αυτή τη σπάνια, αλλά εξουθενωτική οντότητα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για έναν άνδρα 63 ετών, ο οποίος είχε παραπεμφθεί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ΩΡΛ, με ιστορικό ήπιας δύσπνοιας συνοδευόμενης από βραχνάδα επί διήμερο.

Ο ασθενής είχε νοσηλευτεί για αρκετά μεγάλο διάστημα, λόγω επιπλοκών λοίμωξης από τον κορωνοϊό. Είχε οξύ αναπνευστικό σύνδρομο και χρειάστηκε να νοσηλευτεί με πνευμονία και χαμηλό οξυγόνο. Έπειτα από 20 μέρες νοσηλείες, η κατάστασή του επιδεινώθηκε και χρειάστηκε διασωλήνωση.

Δώδεκα μέρες μετά τη διασωλήνωση, η πνευμονία υποχώρησε και η διασωλήνωση ήταν επιτυχής. Παρέμεινε στο νοσοκομείο για άλλες 15 ημέρες και τελικά πήρε εξιτήριο χωρίς συμπτώματα. Την ώρα του εξιτηρίου είχε κανονική φωνή χωρίς δύσπνοια.

Ωστόσο, 15 ημέρες αργότερα, παρουσιάστηκε ξανά στο νοσοκομείο, με οξέα συμπτώματα και επίμονη ανοσμία. Ο ασθενής δεν είχε άλλα νοσήματα και δεν είχε ποτέ υποβληθεί σε επέμβαση ή ακτινοθεραπεία. Ήταν, ωστόσο, ανεμβολίαστος για την CoViD, καθώς όταν νόσησε δεν ήταν διαθέσιμα τα εμβόλια.

Εξετάσεις

Η ενδοσκόπηση, στην οποία υποβλήθηκε, αποοκάλυψε αμφοτερόπλευρες παράλυτες φωνητικές πτυχές (εικόνα). Οι φωνητικές πτυχές ήταν ακίνητες και δεν παρατηρήθηκε άλλη παθολογία στον λάρυγγα ή τον υποφάρυγγα.

Η εξέταση του λαιμού, οι εργαστηριακές και οι ανοσολογικές εξετάσεις αίματος ήταν επίσης φυσιολογικές, χωρίς ένδειξη φλεγμονής ή αυτοάνοσης νόσου.

Η μαγνητική τομογραφία εγκεφαλικού στελέχους και η αξονική τομογραφία του λαιμού και του θώρακα δεν αποκάλυψαν παθολογία ή όγκο του κεντρικού νευρικού συστήματος που θα μπορούσε να επηρεάσει την ακεραιότητα του λαρυγγικού νεύρου. Η αξιολόγηση της όσφρησης με το τεστ Sniffing Sticks επιβεβαίωσε την ανοσμία.

Τα ενδοφλέβια κορτικοστεροειδή δεν βελτίωσαν την κινητικότητα των φωνητικών χορδών και τρεις ημέρες μετά από αυτή την εισαγωγή στο νοσοκομείο. Υποβλήθηκε σε τραχειοτομή για να ασφαλιστεί δίοδος αέρα, με την ελπίδα ανάκαμψης. Η έκβαση ήταν θετική και ο ασθενής πήρε εξιτήριο με τη σύσταση μηνιαίας παρακολούθησης.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, η αμφοτερόπλευρη πάρεση των φωνητικών χορδών που οφείλεται σε ιογενείς λοιμώξεις είναι καλά τεκμηριωμένη. Δεν πρόκειται για αποκλειστικά νευρολογικό φαινόμενο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμφωνία Genesis Pharma με Santhera Pharmaceuticals
Υπέρταση στην κύηση
Άδ. Γεωργιάδης: Το ΕΣΥ έχει προβλήματα - Τι αλλάζει σε μισθούς και υποδομές [πίνακες]