«Οι γυναίκες που πανικοβάλλονται με το οποιοδήποτε εύρημα στο στήθος και ο νους τους πάει στο...κακό, ίσως θα έπρεπε να είναι περισσότερο ψύχραιμες και να γνωρίζουν ότι κάθε τέτοια..ανακάλυψη στη μαστογραφία δεν είναι πάντα καρκίνος και αυτό αποδεικνύεται πολύ εύκολα με τον υπέρηχο, που θα καταδείξει άμεσα αν αυτό το εύρημα χρειάζεται βιοψία ή πρέπει απλά να παρακολουθείται», τονίζει ο Πέτρος Μαλακάσης, Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού, Διευθυντής του Απεικονιστικού τμήματος Μαστού και Οστεοπόρωσης στην Ευρωκλινική Αθηνών και της Ψηφιακής Τομοσύνθεσης και Διάγνωσης.
Τα είδη των ευρημάτων αυτών, που είναι είτε ογκίδια, είτε μικροαποτιτανώσεις, είτε διαταραχές της αρχιτεκτονικής του μαστού, κατατάσσονται σε 6 κατηγορίες και μία αδιευκρίνιστης κατάστασης, από τον απόλυτα φυσιολογικό μαστό, το καλόηθες εύρημα, το πιθανώς καλόηθες εύρημα, το ύποπτο, το κακόηθες σε ποσοστό άνω του 90% και το αποδεδειγμένα κακόηθες εύρημα.
«Σε περίπτωση που το οποιοδήποτε εύρημα χαρακτηρίζεται ύποπτο και πρέπει να σταλεί για βιοψία, η γυναίκα δεν χρειάζεται να υποστεί την ταλαιπωρία μιας χειρουργικής διαδικασίας, γιατί σήμερα υπάρχει η δυνατότητα της διαδερμικής βιοψίας με κόπτουσα βελόνα και καθοδηγούμενη υπερηχογραφικά. Πρόκειται για μία ιατρική πράξη τελείως ανώδυνη, που πραγματοποιείται με απλή τοπική αναισθησία, μέσω μιας μικρής τομής στο δέρμα, χωρίς ράμματα και χωρίς καμία παραμονή στην κλινική, πράγμα που συνεπάγεται και μικρότερο κόστος για την εξεταζόμενη» προσθέτει ο κ. Μαλακάσης.
Στις απλές μικροποτιτανώσεις οι οποίες δεν φαίνονται στον υπέρηχο, χρησιμοποιείται η τεχνική της στερεοτακτικής βιοψίας με αναρρόφηση, μαστογραφικά καθοδηγούμενη.
Με τη διαδικασία αυτή οκτώ στις δέκα γυναίκες «γλiτώνουν» τη χειρουργική βιοψία μαστού, έχοντας στις περισσότερες περιπτώσεις καλοήθη ευρήματα. Και όπως υπογραμμίζει o ιατρός, «Όταν τα ευρήματα είναι μικρά και εξαφανίζονται, στη θέση τους τοποθετείται ειδικό κλιπ σήμανσης για την περίπτωση που η βιοψία αποδειχθεί θετική για κακοήθεια, οπότε θα χρειασθεί πιθανότατα ο περαιτέρω χειρουργικός καθαρισμός της περιοχής».
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]