Στην υλοποίηση των καινοτομιών στο σύστημα Υγείας, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, κατά τη διάρκεια πρόσφατης παρουσίασης έρευνας του ΙΟΒΕ, για την Ψηφιακή Υγεία.

Ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος (φωτογραφία) ανέλυσε τον νέο χάρτη Υγείας, με καινοτόμες υπηρεσίες μέσα από τις νέες τεχνολογίες, όπως το Hospital at Home και το Home Care, καθώς και τον κρίσιμο ρόλο του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.

Όπως είπε, τώρα είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να ανοίξει ο επιστημονικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη βέλτιστη αξιοποίηση των Real World Data και τη δημιουργία ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, που θα προάγει την έρευνα και την καινοτομία, θα αυξάνει την προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία και θα προστατεύει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.

"Έχουμε κάποιες βάσεις δεδομένωνκαι σήμερα υπάρχει η ευκαιρία να αξιοποιήσουμε αυτά τα δεδομένα που παραμένουν, δυστυχώς, αναξιοποίητα. Για παράδειγμα από την ψηφιακή πλατφόρμα για το εμβόλιο και το μητρώο του Covid-19, είχαμε τα απαραίτητα δεδομένα για να μπορέσουμε να πάρουμε τις κατάλληλες αποφάσεις για την πορεία της πανδημίας", επισήμανε.

Ο γενικός γραμματέας τόνισε πως η πρόταση του υπουργείου Υγείας προς το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει έμφαση σε τρείς άξονες:

  • Στην ενοποίηση των δεδομένων.
  • Στα Εθνικά αποθετήρια που θα συλλέγουν αυτά τα δεδομένα.
  • Στο Εθνικό πλαίσιο διαλειτουργικότητας. Εάν δεν υπάρξει αυτό τότε όλη η προσπάθεια θα πέσει στο κενό.

Σημείωσε πως υπάρχουν νέες πήγες δεδομένων όπως:

  • Ο εθνικός ψηφιακός ιατρικός φάκελος που θα συλλεγεί δεδομένα από πολλές πηγές από τα νοσοκομεία, τα διαγνωστικά κέντρα, τους ιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Το εθνικό μητρώο καρκίνου που λείπει από τη χώρα μας, όμως ήδη το τεχνικό δελτίο είναι έτοιμο.
  • Ένα ογκολογικό πληροφοριακό σύστημα που θα συλλέγει δεδομένα, εξειδικευμένα για τους ογκολογικούς ασθενείς.

Διευκρίνισε πως το πιο ουσιαστικό είναι να ολοκληρωθεί η συγγραφή των τεχνικών δελτίων εντός των επομένων εβδομάδων, να κατατεθούν ώστε να ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τους βασικούς πυλώνες.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο ιατρικός φάκελος, που συμπεριλαμβάνει πολλά έργα, που μπορούν να δημοπρατηθούν εντός της χρονιάς που διανύουμε. Για παράδειγμα η συγγραφή του τεχνικού δελτίου του καρκίνου που ολοκληρώνεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα και θα προκηρυχθεί το έργο μέσα στο 2022.

Μέσα στους επομένους μήνες, αναμένεται να προκηρυχθούν πολλά έργα, όπως η Τηλεϊατρική που επίσης έχει ωριμάσει.

Σύμφωνα με τον κ. Κωτσιόπουλο, το Home Care και το Hospital at Home είναι δυο νέες υπηρεσίες που θα υποστηριχθούν από την ψηφιακή τεχνολογία και την Τηλεϊατρική και θα δώσουν την ευκαιρία σε νέες υπηρεσίες Υγείας να αναπτυχθούν από το σπίτι, μακριά από το νοσοκομείο. Αυτά θα γίνουν σε πιλοτικό επίπεδο.

Ανθρώπινο δυναμικό

Για το ανθρώπινο δυναμικό, είπε πως θα πρέπει να εμπλακεί σε όλα τα στάδια των συζητήσεων. Όπως ανέφερε, χρειάζεται πολύ δουλειά για να μπορεί να αξιοποιήσει αυτές τις νέες τεχνολογίες.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σήμερα εργάζονται ελάχιστοι επιστήμονες στον τομέα της τεχνολογίας δηλαδή στο e-health. Οι άνθρωποι της πληροφορικής στα νοσοκομεία είναι ελάχιστοι. "Είναι πραγματικά ένα μεγάλο ερώτημα πως θέλουμε να υλοποιήσουμε όλα αυτά, όταν τα νοσοκομεία δεν έχουν το κατάλληλο έμψυχο δυναμικό σε αυτό το κρίσιμο κομμάτι", τόνισε.

Επικαλούμενος την εμπειρία του από το Ηνωμένο Βασίλειο, υπογράμμισε πως ότι ήταν CΙO (Chief Information Officer) σε ένα μικρό νοσοκομείο στην Αγγλία, είχε 100 στελέχη που δούλευαν στο e-health. Το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" έχει τέσσερις!

Ο γενικός γραμματέας επισήμανε πως πρέπει να διαμορφωθούν τα μητρώα ασθενών: "Δεν μπορούμε να φορτώνουμε τον γιατρό και με άλλες δουλειές, γιατί αυτός ο άνθρωπος ποτέ δεν θα καταχωρίσει τα στοιχεία που θέλουμε", είπε για να εξηγήσει:

"Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να σχεδιάσουμε τις λύσεις  με τους επαγγελματίες Υγείας. Αυτό ίσως μπορεί να είναι μια μορφή συνεργασίας με δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για να μπορούν να υπάρξουν αυτοί οι επαγγελματίες Υγείας στα νοσοκομεία που θα καταγράφουν τα δεδομένα που χρειαζόμαστε".

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό