Σε ανησυχητικά επίπεδα παραμένει το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), που αναρτήθηκαν σήμερα, παρατηρείται περιορισμένη διαθεσιμότητα σε 217 φάρμακα, εκ των οποίων τα 41 είναι νοσοκομειακά, τα 7 σκιαγραφικά και το 1 εμβόλιο.

Όπως φαίνεται στον κατάλογο του ΕΟΦ, που παρατίθεται πιο κάτω, περιορισμένη διαθεσιμότητα υπάρχει και σε 46 φάρμακα αρμοδιότητας του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Τον περασμένο Μάιο, οι ελλείψεις ήταν σχεδόν στα ίδια επίπεδα, καθώς ήταν σε έλλειψη 216 φάρμακα και 46 εισαγόμενα μέσω ΙΦΕΤ.

Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό, ενώ οι υπεύθυνοι του ΕΟΦ το αποδίδουν και στις "παράλληλες εξαγωγές", δηλαδή φάρμακα που εξάγονται από την ελληνική αγορά σε άλλες ευρωπαϊκές, όπου η τιμή τους είναι πολύ πιο υψηλή.

Παράλληλες εξαγωγές σε συσκευασίες

Πτωτική τάση

Όπως φαίνεται στον πιο πάνω πίνακα (στοιχεία ΕΟΦ), οι παράλληλες εξαγωγές σημείωσαν πέρυσι αισθητή υποχώρηση, η οποία ανήλθε σε 18,04% σε συσκευασίες.

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η μείωση (26,4%) σε λιανικές τιμές. Η αξία των παράλληλων εξαγωγών ανήλθε πέρυσι σε 293,2 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 395,3 εκατομμυρίων το 2022.

Οι ασθενείς

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Φαρμακοποιών (PGEU), η μη διαθεσιμότητα φαρμάκων συνεχίζει να αυξάνεται στην Ευρώπη και έχει τεράστια επίπτωση στους ασθενείς.

Οι ελλείψεις εμφανίζονται σε όλα τα περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης και αφορούν, τόσο τα απαραίτητα φάρμακα που σώζουν ζωές, όσο και τα πολύ συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα.

Οι φαρμακοποιοί ανησυχούν πολύ για αυτό το φαινόμενο, το οποίο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.

Επιπλέον, τα φαρμακεία και οι φαρμακοποιοί επενδύουν πολλούς πόρους για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, γεγονός που συνιστά όχι μόνο οικονομική επιβάρυνση, αλλά και απώλεια ευκαιρίας να αφιερώσουν χρόνο σε άλλες εργασίες με επίκεντρο τον ασθενή και να βελτιώσουν την ποιότητα της περίθαλψης.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς θα κάνουμε υγιεινά Χριστούγεννα
Συνήθη προβλήματα υγείας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς 
Υγιεινές ιδέες για το γιορτινό τραπέζι