Για fake news κατηγορεί ο Θάνος Πλεύρης τον τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη μονιμότητα των νέων γιατρών του ΕΣΥ.

Με αφορμή χθεσινή καταγγελία του τομεάρχη Ανδρέα Ξανθού, ο υπουργός Υγείας επανήλθε σήμερα στο θέμα, κάνοντας λόγο στη Βουλή για "ψευδή είδηση".

Εξηγώντας τι ισχύει με το  άρθρο 82 του πρόσφατα ψηφισθέντα νόμου 4915/22, ανέφερε πως η αναφορά του κ. Ξανθού δεν οφείλεται σε άγνοια, αλλά στις αυριανές εκλογές των γιατρών.

"Με τον νόμο 4915/2022, προστέθηκαν σε νόμο που ήδη υπάρχει αυτή τη στιγμή του 2001 και του 2003 δύο εδάφια, που παραπέμπουν στο αμέσως προηγούμενο", ανέφερε ο κ. Πλεύρης, για να σημειώσει:

"Τι έλεγε το εδάφιο; Η προϋπηρεσία ειδικευμένου ιατρού σε υπηρεσίες του κρατικού συστήματος κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπολογίζεται για την εξέλιξη του ιατρού ως προϋπηρεσία του ΕΣΥ. Τελείωνε εκεί. Με εισήγηση της αναπληρώτριας υπουργού κ. Γκάγκα, προστέθηκαν δύο επιπλέον εδάφια που αφορούν αποκλειστικά και μόνο την προϋπηρεσία.

Δηλαδή, ότι το προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται και για την προϋπηρεσία ειδικευμένου ιατρού σε υπηρεσίες του κρατικού συστήματος της Μεγάλης Βρετανίας, για να μπορούν να έχουν και αυτοί οι άνθρωποι προϋπηρεσία για να μπορέσουν να γυρίσουν πίσω και να εκτιμηθεί η προϋπηρεσία τους και η ανέλιξή τους, καθώς επίσης και Ελβετίας, Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Καναδά, Αυστραλίας και Ιαπωνίας.

Επίσης, δύναται να υπολογίζονται για την εξέλιξη του ΕΣΥ και η προϋπηρεσία ειδικευμένων ιατρών σε κλινική νοσοκομείων, πανεπιστημιακού ιδρύματος και συνεχίζει..

Αυτά και μόνο προστέθηκαν. Σε νόμο που υπάρχει, που υπήρχε καθ’ όλη τη διάρκεια της υπουργίας του κ. Ξανθού. Δεν έχει αλλάξει ο συγκεκριμένος νόμος από το 2003".

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ο ΣΥΡΙΖΑ διακινεί ψευδώς ότι το με το άρθρο 7 του νόμου 3754/09 δεν επαναπροκηρύσσονται οι συγκεκριμένες θέσεις: "Μα, αυτό το άρθρο παραμένει εν ισχύ. Και σήμερα όσοι είστε νομικοί εδώ πέρα από το ΣΥΡΙΖΑ, στο νόμος είναι όλοι οι νόμοι που είναι σε ισχύ. Όταν κάτι καταργείται φεύγει. Αν μπείτε ο συγκεκριμένος νόμος είναι σε ισχύ", τόνισε.

Ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα για το καθεστώς: "Έχουμε το νόμο του 2001 και του 2003, όπου είναι όπως ισχύει ακριβώς που έλεγε για την επαναπροκήρυξη και δεν καταργήθηκε ποτέ. Προστίθεται αποκλειστικά και μόνο η προϋπηρεσία για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο νόμος του 2009, που λέει ότι δεν επαναπροκηρύσσονται οι θέσεις, συνεχίζει να ισχύει. Καμία μονιμότητα δεν καταργείται. Να καταστεί λοιπόν σαφές ότι προστίθεται η προϋπηρεσία και το άρθρο 7 του νόμου του 2009 καθώς και το άρθρο 4, που έχει συνολικά όλη τη διαδικασία πως γίνεται η αξιολόγηση, παραμένουν εν ισχύ".

Κατέθεσε, δε, στα πρακτικά όλη τη νομοθεσία, καλώντας τον κ. Ξανθό να μην πέφτει στο επίπεδο του κ. Πολάκη.

Εγκύκλιος

Στο μεταξύ, εγκύκλιο για το ίδιο θέμα απέστειλε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα προς τους Διοικητές Υγειονομικών Περιφερειών να ενημερώσουν τους ιατρούς των εποπτευόμενων Μονάδων Υγείας σχετικά με το θέμα της μονιμότητας των ιατρών του ΕΣΥ.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται:

"Προς αποφυγή παρερμηνειών, διευκρινίζουμε ότι η μονιμότητα στις προσλήψεις του ΕΣΥ ΔΕΝ καταργείται.

Ο νόμος 4915/2022 (ΦΕΚ 63/τ. Α΄) προσθέτει την αναγνώριση προϋπηρεσίας σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Β. Αμερική, η Μ. Βρετανία, η Ελβετία και η Ιαπωνία. Πρόκειται για διάταξη συμπληρωματική προς τον νόμο 2889/2001 (ΦΕΚ 37/τ. Α΄) όπως τροποποιήθηκε με το νόμο 3204/2003 (ΦΕΚ 296/τ. Α΄) και ισχύει έως σήμερα και βάσει αυτού αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προσθήκη δηλαδή που έγινε, αφορά την προϋπηρεσία σε τρίτες χώρες, και καμία άλλη μεταβολή δεν έχει γίνει. Η προσθήκη των νέων χωρών (και της Μ. Βρετανίας, λόγω εξόδου από την ΕΕ) είναι η μόνη αλλαγή που γίνεται στις διατάξεις που ισχύουν για τους ιατρούς του ΕΣΥ.

Τα εδάφια των νόμων 3754/2009 (ΦΕΚ 43/τ. Α΄) και 4316/2014(ΦΕΚ 270/τ. Α΄), που ορίζουν ότι γίνεται ατομική κρίση των ιατρών στην πενταετία, ισχύουν όπως ίσχυαν από το 2009 και 2014 αντίστοιχα, και δεν καταργούνται. Δηλαδή, οι θέσεις δεν επαναπροκηρύσσονται και δεν καταργείται η μονιμότητα".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό