«Στην επόμενη 20ετία θα σημειωθούν θρίαμβοι της επιστήμης. Θα συνδυάσουμε δεδομένα και αυτά τα δεδομένα θα καθορίσουν τις εξελίξεις για πολλές ασθένειες», δήλωσε ο Στέλιος Παπαδόπουλος πρόεδρος της Biogen, σε συζήτηση με τον δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ και της εφημερίδας «Τα Νέα» Παύλο Τσίμα, στο πλαίσιο του  7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς  6 - 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της Biogen αναφέρθηκε στις έρευνες που πραγματοποιεί η εταιρεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ, καθώς επίσης και στις κλινικές δοκιμές για νέες θεραπείες της νόσου, με «πολλές επιτυχίες την τελευταία περίοδο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις προόδους που σημειώθηκαν με αφορμή την πανδημία, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι: «Η καινοτομία για τη σωτηρία ανθρώπινης ζωής έχει ενισχύσει την αναζήτηση νέων φαρμάκων και εμβολίων». «Ήταν φοβερή η συνεργασία όλων των πλευρών. Το πιο σημαντικό κομμάτι είναι η κατανόηση της χρήσης mRNA που οδήγησε σε νέους τρόπους βελτίωσης των εμβολίων. Όλα αυτά δε θα είχαν συμβεί αν δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία».

Ο κ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε, ότι η τεχνολογία mRNA ανακαλύφθηκε στην Ευρώπη σε μία μικρή εταιρεία και έπαιξε σημαντικό ρόλο στο εμβόλιο. «Ποτέ η πρόοδος δεν ξεκινάει από ένα σημείο», δήλωσε. «Αυτό που συμβαίνει τώρα έχει προετοιμαστεί την προηγούμενη δεκαετία από την πανεπιστημιακή κοινότητα».

«Η πανδημία οδήγησε τη συνεργασία και την έρευνα εν μέσω αυτής της θύελλας με μεγάλη επιτυχία. Σε αυτή την περίπτωση έκτακτης ανάγκης, κυβέρνηση, επιστήμη και τεχνολογία απέδειξαν ότι μπορούν να πάνε χέρι - χέρι», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι «στην τελευταία μεγάλη πανδημία που αντιμετώπισε η ανθρωπότητα με τον ιό HIV δεν καταφέραμε να έχουμε εμβόλιο παρά τις προσπάθειες».
Όσον αφορά την καινοτομία ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για «τα όρια της επιστήμης και για εξελίξεις που έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνία. Η καινοτομία ξεκινά σε ακαδημαϊκό επίπεδο και σε επίπεδο νεοφυών επιχειρήσεων. Μία ιδέα πρέπει να μπορεί να τεθεί μέσα στην παραγωγική διαδικασία», τόνισε.

Τέλος, όσον αφορά τις εκτιμήσεις του για το μέλλον, ο κ. Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στις εξελίξεις της νευροεπιστήμης στη δημόσια υγεία, την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και τις εξελίξεις στη βιολογία, που δημιουργούν ένα πολύ εντυπωσιακό νέο πεδίο, όπως είπε.

Στην ιστοσελίδα του Φόρουμ (www.delphiforum.gr) μπορείτε να δείτε τις ενότητες και όλες τις θεματικές συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο 4ήμερο Φόρουμ Απριλίου, καθώς και τις 750  και πλέον διακεκριμένες προσωπικότητες – επιβεβαιωμένους ομιλητές από την  Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ένα “Διαμάντι” μεταξύ των 100 πρώτων ελληνικών εταιρειών
Ασθενείς μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο δυσκολεύονται να ακολουθούν οδηγίες [μελέτη]
Επιληψία: Εντοπίστηκαν δυο νέα γονίδια που συνδέονται με την πάθηση