Πρόκειται για το μοναδικό Συνέδριο το οποίο είναι ανοιχτό στο κοινό, κατά το οποίο μερικοί από τους πιο εξειδικευμένους επιστήμονες γύρω από την οστεοπόρωση και τη σκελετική υγεία, έρχονται σε άμεση επικοινωνία με τους ασθενείς, ανταλλάσσοντας απόψεις και μοιράζοντας τα τελευταία δεδομένα γύρω από τις σκελετικές παθήσεις και την οστεοπόρωση, την άσκηση, τη διατροφή, την ψυχολογία και την υγεία γενικότερα.

Το Συνέδριο είχε έναν ιδιαίτερο σκοπό:  Να παρακινήσει τους ασθενείς να ασχοληθούν πιο εντατικά με την υγεία τους, καθώς τα δύο χρόνια της πανδημίας και της παρατεταμένης διαμονής στο σπίτι δεν συνέβαλαν στη σωστή παρακολούθηση της υγείας.

Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, υλοποιήθηκαν ομιλίες που κάλυψαν θεματικές ενότητες όπως: Άσκηση και Σκελετική Υγεία με ζωντανή συμμετοχή του κοινού, Φάκελος Οστεοπενία, Οστεοπόρωση, Βιταμίνη D, Διατροφή και Οστεοπόρωση, Ινομυαλγία, Οστεοαρθρίτιδα κ.α.

Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς το Συνέδριο επισκέφθηκαν πάνω από 400 Ασθενείς και παράλληλα αξιοποίησαν την παροχή των δωρεάν εξετάσεων που προσφέρονταν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.

Ιδιαίτερα ξεχωριστή ήταν η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε ασθενείς, ιατρούς και εκπροσώπους της πολιτείας, οι οποίοι αντάλλαξαν απόψεις γύρω από την οστεοπόρωση.

Ως εκπρόσωπος της πολιτείας παρευρέθηκε η κα Φλώρα Μπακοπούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης, στο Υπουργείο Υγείας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Από την πλευρά του τομέα της Εκπαίδευσης παρευρέθηκε ο κος Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Παν/μιου Πελοποννήσου, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «η οστεοπόρωση και τα κατάγματα που την ακολουθούν αποτελούν, σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, ένα τεράστιο οικονομικό κόστος για το κράτος. Οι ασθενείς ανυπομονούν για νέες θεραπευτικές επιλογές και στήριξη της υγείας τους».

Εκ μέρους των ιατρών παρευρέθηκε ο κ. Πολυζώης Μάκρας, Ενδοκρινολόγος στο 251ο  Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, ο οποίος υπογράμμισε την σοβαρότητα της οστεοπόρωσης λέγοντας: «Η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια και ύπουλη νόσος που δυστυχώς έχει σαν πρώτο σύμπτωμα το κάταγμα, κάτι το οποίο έχει πολύ σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις για τον ασθενή. Το κενό που υπάρχει στις θεραπευτικές επιλογές για αυτούς τους ασθενείς καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης».

Εκπροσωπώντας τους ασθενείς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, κος Νικόλαος Δέδες δήλωσε ότι: «Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας υποστηρίζει τις νέες καινοτόμες θεραπείες. Η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια πάθηση με μεγάλη συνοσηρότητα και οι ασθενείς συνήθως αντιλαμβάνονται ότι νοσούν αφότου έχουν πάθει το πρώτο κάταγμα».

Τέλος, η κα Μέμη Τσεκούρα, Πρόεδρος του Συλλόγου «Πεταλούδα» επεσήμανε πως «από τις μελέτες μας οι ασθενείς με οστεοπόρωση και οστεοπενία στην Ελλάδα ξεπερνούν σήμερα τους 1.000.000 ασθενείς, δυστυχώς με αυξανόμενη τάση και χαμηλότερα ηλικιακά όρια. Δυστυχώς η πανδημία δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στους ασθενείς, καθώς και οι πιο τυπικοί δεν φρόντισαν την υγεία τους και σταμάτησαν να επισκέπτονται τον γιατρό τους».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού