Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι στην καρδιά του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και Πανευρωπαϊκά, γιατί τα θέματα τα οποία αντιμετωπίζουμε εμείς τα αντιμετωπίζουν εν πολλοίς και τα πιο πολλά κράτη μέλη. Συνεπώς, όπως τόνισε ο κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας στο συνέδριο του Iatronet.gr, 5ο Healthcare Transformation Connecting Ecosystems, έχουμε ανοίξει εδώ και καιρό την ατζέντα του ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς και την ατζέντα της συνεργασίας με τον Ιδιωτικό τομέα. Αν πάμε όλοι μας ένα βήμα πίσω, επεσήμανε ότι θα δούμε μια μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε και αυτή είναι η παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας στους Έλληνες πολίτες. Καθώς νέα προϊόντα, ιατροτεχνολογικά και φαρμακευτικά, υπάρχουν συνεχώς διαθέσιμα, οι πολίτες αναζητούν πρόσβαση σε αυτά που προφανώς θα προκαλέσουν και μία αύξηση στις αντίστοιχες δαπάνες για την υγεία.
Οι δαπάνες όμως, κατά τον ίδιο, δεν μπορούν να είναι απεριόριστες, για αυτό και καλούμαστε να βρούμε μια λύση για το πώς μπορούμε να φτιάξουμε ένα πιο ποιοτικό αλλά και αποδοτικό σύστημα υγείας και εδώ έρχεται η τεχνολογία να βοηθήσει και να δώσει λύσεις εκεί που χρειάζονται.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι παρακολουθούνται όλες οι νέες τεχνολογίες, αλλά και πώς αυτές προσεγγίζονται από άλλα κράτη και βρισκόμαστε σήμερα εδώ σε μία συγκυρία όπου σιγά σιγά βγαίνουμε από την πανδημία και έχουμε ως εφόδιο ένα μεγάλο πακέτο χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης για να σχεδιάσουμε το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την τεχνολογία.
Αυτό όμως, ο δημόσιος τομέας δεν μπορεί να το κάνει μόνος του, χωρίς τη συνδρομή, τη συνεργασία του Ιδιωτικού Τομέα που έχει την τεχνογνωσία και ίσως ένα πιο ευρύ όραμα από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Αυτού του είδους οι συνεργασίες ήδη έχουν ξεκινήσει εν μέσω πανδημίας αλλά θα πρέπει να συνεχιστούν και στο μέλλον. Βασικός πυλώνας, υπογράμμισε ο κ. Γ. Κωτσιόπουλος, είναι ένας νέος υγειονομικός χάρτης που είναι πιο εξορθολογισμένος. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να αναλυθούν οι ανάγκες των πολιτών από τη δευτερογενή ανάλυση των δεδομένων που είναι διαθέσιμα. Και ενώ τα δεδομένα υπάρχουν, αυτό που δεν υπάρχει είναι η ενοποίησή τους και η ανάλυσή τους για το τι πραγματικά χρειάζεται ο Έλληνας πολίτης, ο ΄Ελληνας ασθενής.
Αναλύοντας τις ανάγκες, μπορούμε να δούμε τι υπηρεσίες πρέπει να δώσουμε στον πληθυσμό. Στην παρούσα φάση, υπάρχουν υπηρεσίες υγείας που έρχονται και αξιοποιούν τις υπηρεσίες του μέλλοντος, όπως η ρομποτική χειρουργική, τα μηχανήματα που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη, μηχανήματα που στηρίζουν την τηλεϊατρική και ουσιαστικά ο ασθενής παρακολουθείται στο σπίτι του χωρίς να επιβαρύνεται ούτε η οικογένειά του αλλά ούτε και το νοσοκομείο.
Αρα υπάρχουν νέα μοντέλα υγείας, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, να ενταχθούν στο Εθνικό Σύστημα υγείας και να αποτελέσουν σημεία του νέου αυτού υγειονομικού χάρτη. Παρεμβάσεις όπως τα νέα κέντρα εγκεφαλικών, τα νέα κέντρα για τον καρκίνο του μαστού, όλα αυτά είναι νέες προσθήκες που θα θέλαμε να δούμε με όλους τους συν- αρμόδιους κατά τον σχεδιασμό του νέου χάρτη.
Την ίδια στιγμή, αναγνώρισε ότι υπάρχουν και υπηρεσίες που λείπουν από τον χάρτη της Υγείας, όπως η μετανοσοκομειακή φροντίδα, τα κέντρα αποκατάστασης και όλα αυτά επιβαρύνουν την οικογένεια, το εισόδημα των Ελλήνων και καλούνται σε δύσκολες ώρες να καλύψουν τεράστια έξοδα. Συνεπώς, η ανάλυση αυτή θα οδηγήσει σε λύσεις επ ωφελεία του Ελληνα πολίτη, υποστήριξε ο κ. Κωτσιόπουλος.
Εδώ η τεχνολογία έρχεται να βοηθήσει με πολλούς τρόπους. Καταρχήν με την ανάλυση των δεδομένων, όπου θα καταλήξουμε στις σωστές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν. Αυτό μπορεί να το αξιοποιήσει και ο ΕΟΠΥΥ, έτσι ώστε να αλλάξει και να αγοράζει πια υπηρεσίες υγείας εκεί που λείπουν από τον πληθυσμό και να τις προσφέρει στους ασφαλισμένους του. Και για να αγοράσει υπηρεσίες ο ΕΟΠΥΥ, σίγουρα χρειάζεται δεδομένα σχετικά με το κόστος που έχουν, την γεωγραφική κάλυψη, τις ανάγκες του πληθυσμού κ.λπ.
Αρα, επεσήμανε το πόσο κοντά έρχονται ο Δημόσιος και ο Ιδιωτικός Τομέας για να δώσουν λύσεις σε καίρια ζητήματα.
Καθόσον ωριμάζουν τα πράγματα, θα μπορούμε λοιπόν να μιλήσουμε για νέους τρόπους αγοράς υπηρεσιών υγείας που βασίζονται στην αξία που προσφέρουν στον ‘Ελληνα πολίτη.
Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να περάσουμε πολλά στάδια ωριμότητας. Παρόλα αυτά έχουμε ξεκινήσει τα πρώτα βήματα του ψηφιακού μετασχηματισμού και σε πολλά έργα που θα υλοποιηθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν εντός του έτους και πιστεύει ότι θα υπάρχει ένας οργασμός δράσεων την προσεχή διετία που θα επιτρέψει να είμαστε σε καλύτερη θέση, εφόσον δουλέψουμε όλοι και μαζί και οι λύσεις που θα έρθουν να είναι αυτές που πρέπει.
Η συνεργασία του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα δεν σταματά μόνο στα θέματα της τεχνολογίας. Υπάρχουν και τα θέματα εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης των νοσοκομείων που έχουμε σήμερα και κάποια από αυτά θα μπορούσαν να υλοποιηθούν με συμπράξεις (ΣΔΙΤ). Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι τα κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων νοσοκομείων είναι 317 εκατ. ευρώ- κτιριακά αλλά και εξοπλισμός. Δύο θέματα στα οποία πρέπει να ενεργοποιηθεί κατά τον ίδιο, ο ιδιωτικός τομέας και να συνεισφέρει. Παράλληλα, υπάρχει και η κατασκευή ενός μεγάλου νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, ενός νέου ογκολογικού που και για αυτό έχει γίνει πρόβλεψη να δημιουργηθεί με σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και ένα νέο κτίριο στο Γεννηματά, που ουσιαστικά θα έρθει για να επεκτείνει το παλιό κτίριο του νοσοκομείου.
Αλλά και για τις συμπράξεις, υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, πρέπει να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία που υπάρχει σε άλλα κράτη του κόσμου, όπως για παράδειγμα στην Αγγλία, όπου δύο μεγάλα νοσοκομεία προέκυψαν μέσω ΣΔΙΤ. Θα αξιοποιήσουμε λοιπόν, επεσήμανε τα χρηματοδοτικά εργαλεία, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι ιδιωτικοποιείται ο δημόσιος τομέας.
Εστιάστηκε στο θέμα της σύμπραξης με τον Ιδιωτικό Τομέα εν μέσω Πανδημίας και ειδικότερα αναφέρθηκε στις κλίνες που έχει πάρει το Δημόσιο από τον Ιδιωτικό Τομέα, τόσο από Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όσο και από απλές κλίνες, αλλά και στη συνεργασία με τους ιδιώτες γιατρούς. Κινήσεις, που έχουν δημιουργήσει μία βάση για μελλοντική συνεργασία.
Η πανδημία, μας έμαθε να συνεργαζόμαστε πολύ στενά, τόνισε ο ίδιος, ενώ αναφέρθηκε στο χαρακτηριστικό παράδειγμα του Ερρίκος Ντυνάν, που ένα ιδιωτικό νοσοκομείο εντάχθηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα κατάφερε περίφημα.
Εν κατακλείδι, το εθνικό σύστημα υγείας δεν είναι μόνο κρατικό, είναι δημόσιο και ιδιωτικό μαζί. Αυτή η κουλτούρα πρέπει να αξιοποιηθεί στο μέλλον τόσο στα θέματα τεχνολογίας όσο και στα θέματα ανάπτυξης υπηρεσιών υγείας. Πρέπει να κρατήσουμε τα καλά του παρελθόντος και με την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης να σχεδιάσουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που αξιοποιεί στο μέγιστον την τεχνολογία, βάζει στο κέντρο τον ασθενή και που καταλαβαίνει τις ανάγκες των νοσηλευτών, των γιατρών. Όλοι μαζί πρέπει να κάθήσουμε στο ίδιο τραπέζι και να βρούμε λύσεις που θα διευκολύνουν τις ζωές όλων, σημείωσε. Είναι αισιόδοξος, ότι στα επόμενα 3-4 χρόνια θα έχουμε δημιουργήσει ένα νέο και πιο αποδοτικό Σύστημα Υγείας.
Βιογραφικό
Ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε Μαθηματικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (MSc) στις Τεχνολογίες Λήψης Αποφάσεων από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και διδακτορικού στην Πληροφορική από το ίδιο πανεπιστήμιο.
Από το 2015 εργαζόταν στο Ηνωμένο Βασίλειο σε θέσεις ευθύνης στο NHS, όπως αυτή του Chief Information Officer, και είναι μέλος του NHS Digital Academy.
Στο παρελθόν έχει διατελέσει Αναπληρωτής Διοικητής στο Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας (2011-2014), μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης & Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (DRGs) και έχει διδάξει στο ΤΕΙ Αθήνας.
Έχει εργαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο σε έργα έρευνας και τεχνολογίας και έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό ερευνητικών εργασιών και άρθρων σε διεθνή συνέδρια και περιοδικά. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται στα πληροφοριακά συστήματα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών υγείας αλλά και στα θέματα διασφάλισης της ποιότητας στην υγεία.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υγιεινές ιδέες για το γιορτινό τραπέζι
Ο ‘’εγκέφαλος’’ των Chatbots γερνά με το πέρασμα του χρόνου
Γιορτές: Πώς να μείνετε υγιείς και χαρούμενοι στο ταξίδι