Οι σεξουαλικές διαταραχές είναι αρκετά συχνές στους σύγχρονους ανθρώπους με σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία, αλλά και στις συντροφικές τους σχέσεις. Αποτελούν συχνά αιτία απομάκρυνσης του ζευγαριού που οδηγεί σε μακροχρόνια κακή επικοινωνία. Ωστόσο, πολλές φορές τα άτομα με σεξουαλικές διαταραχές δεν αναγνωρίζουν ή αποσιωπούν το πρόβλημά τους και αυτό τείνει να διαιωνίζεται.
Ποιες είναι όμως οι σεξουαλικές διαταραχές;
Σεξουαλικές διαταραχές στους άνδρες
Η στυτική δυσλειτουργία περιγράφεται ως η δυσκολία του άνδρα να αποκτήσει ή να διατηρήσει τη στύση του κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας. Μάλιστα οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι είναι αρκετά συχνή αφού 1 στους 2 άνδρες μέσης ηλικίας θα εμφανίσουν διαταραχή στη στύση τους κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Η πρόωρη εκσπερμάτιση ορίζεται ως η εκσπερμάτιση που πραγματοποιείται περίπου ένα λεπτό μετά την είσοδο στον γυναικείο κόλπο ή σε σύντομο χρόνο κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα και προκαλεί δυσφορία στον άνδρα.
Η καθυστερημένη/ανεσταλμένη εκσπερμάτιση η οποία ορίζεται ως καθυστέρηση του χρόνου εκσπερμάτισης, αστάθεια στην εκσπερμάτιση και πλήρης απουσία της εκσπερμάτισης.
Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία στον άνδρα, η οποία εκφράζεται ως η δυσκολία να ξεκινήσει ή να εμπλακεί σε σεξουαλική δραστηριότητα. Παρατηρείται επίσης μείωση ή και απουσία σεξουαλικών φαντασιώσεων.
Σεξουαλικές διαταραχές στις γυναίκες
Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία/διέγερση στη γυναίκα χαρακτηρίζεται με επαναλαμβανόμενη μείωση του ενδιαφέροντος για σεξουαλική δραστηριότητα ή πλήρη απουσία αυτού. Ακόμη, παρατηρείται μείωση της έντασης των ερωτικών σκέψεων και φαντασιώσεων.
Η γυναικεία οργασμική διαταραχή χαρακτηρίζεται από καθυστέρηση ή απουσία οργασμού και μειωμένη ένταση της αίσθησης του οργασμού. Η διαταραχή του οργασμού παρουσιάζεται είτε από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής της γυναίκας είτε κατά τη διάρκειά της.
Η διαταραχή πόνου κατά τη σεξουαλική επαφή αναφέρεται στη δυσκολία διείσδυσης του πέους κατά την επαφή, το οποίο προκαλεί πόνο ή σπασμούς στο γυναικείο κόλπο. Αυτό προκαλεί άγχος για την επικείμενη συνεύρεση, λόγω της δυσάρεστης εμπειρίας που έχει βιώσει το άτομο.
Θεραπευτική αντιμετώπιση
Πριν προχωρήσει ο θεραπευτής στο θεραπευτικό του πλάνο, χρειάζεται μια καλή και προσεκτική εκτίμηση του ζευγαριού. Δίνεται βάση στην σωματική και ψυχική υγεία των μελών της σχέσης, καθώς και του τρόπου που συνδιαλέγονται μεταξύ τους. Έπειτα, απαιτείται λήψη λεπτομερούς ιατρικού και ψυχοσεξουαλικού ιστορικού. Η βιβλιογραφία δείχνει ότι αρκετές φορές πίσω από ένα σεξουαλικό πρόβλημα κρύβονται δυσκολίες στη σχέση του ζευγαριού, οπότε είναι σημαντικό να διερευνώνται ενδελεχώς οι προηγούμενες σεξουαλικές σχέσεις των δύο ατόμων καθώς και οι προσδοκίες που έχουν από την εκάστοτε σχέση.
Οι σεξουαλικές διαταραχές αντιμετωπίζονται αρκετές φορές και με μη φαρμακευτικούς τρόπους, όπως με το sex therapy αλλά και με τη Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία. Στόχος της θεραπείας είναι η βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας του ζευγαριού. Ωστόσο, η καλή σεξουαλική λειτουργία του ζευγαριού αποτελεί βασικό παράγοντα στην επικοινωνία του. Πολλές φορές η βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των δύο μελών της σχέσης και η αποκατάσταση της σεξουαλικής λειτουργίας τους δουλεύονται παράλληλα κατά την ψυχοθεραπευτική διαδικασία.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές