Μέσα σε μία σχέση, ειδικά αν είναι μακροχρόνια, είναι πολύ φυσιολογικό να εμφανίζονται πού και πού αρνητικά συναισθήματα για το άτομο που έχουμε δίπλα μας. Αυτά μπορεί να είναι από μικρές, καθημερινές ενοχλήσεις μέχρι και πιο σοβαρές αιτίες για να νιώσουμε πράγματα όπως περιφρόνηση, ματαίωση ή πικρία. Αυτά όμως, όπως όλα τα συναισθήματα, πρέπει να εκφράζονται με υγιή τρόπο, αλλιώς μπορούν να καταλήξουν να εσωτερικεύονται και να δημιουργούν προβλήματα στην ψυχική αλλά και την σωματική σας υγεία.
Κάποιοι άνθρωποι που κρατούν τα συναισθήματά τους κλειδωμένα βλέπουν ότι σιγά-σιγά γιγαντώνονται μέσα τους και οδηγούν σε συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Άλλοι άνθρωποι αντιδρούν και γίνονται αυτοκαταστροφικοί ή φέρονται άσχημα στους γύρω τους.
Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε αυτά τα συναισθήματα χωρίς να τους επιτρέπουμε να επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία και την σχέση μας;
Συνήθεις πηγές δυσαρέσκειας που οδηγούν σε αυτό το έντονο συναίσθημα:
- Ζήλια.
- Προδοσία.
- Αμηχανία.
- Ντροπή.
- Προηγούμενο τραύμα.
- Μοιράζεστε τις ανάγκες σας και νιώθετε ότι δεν ικανοποιούνται.
- Νιώθετε ότι τα όριά σας παραβιάζονται, άσχετα αν τα έχετε θέσει ξεκάθαρα.
- Ελπίζετε ότι ο σύντροφός σας θα διαβάσει το μυαλό σας με κάποιον τρόπο.
Μερικά από τα σημάδια ότι βιώνετε τέτοια αισθήματα είναι το να:
- Είστε σε ένταση όταν βρίσκεστε γύρω από τον σύντροφό σας.
- Αποφεύγετε τη σύγκρουση με τον σύντροφό σας, ακόμα και τις μικρές διαφωνίες.
- Δεν μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε τις αλληλεπιδράσεις σας.
- Μιλάτε άσχημα για τον σύντροφό σας πίσω από την πλάτη του.
- Αρνείστε να παραδεχτείτε ότι υπάρχει πρόβλημα ή να μιλήσετε γενικά για την κατάσταση.
- Απομακρύνεστε συναισθηματικά και σωματικά από τον σύντροφό σας.
Πώς διαχειρίζομαι και επικοινωνώ αυτά τα συναισθήματα;
Εντοπίστε την πηγή της δυσαρέσκειας
Αν είναι κάτι που μπορείτε να αντιμετωπίσετε μέσω σαφούς επικοινωνίας, εξασκηθείτε στο να το κάνετε, επικοινωνώντας τις ανάγκες, τα όρια και τα αιτήματά σας. Αν η δυσαρέσκεια προέρχεται από μια κατάσταση που είναι εκτός του ελέγχου σας, αναγνωρίστε τα συναισθήματα που προκύπτουν από αυτό, όπως η θλίψη ή η οργή και, στη συνέχεια, εξασκηθείτε στην αποδοχή και επικεντρωθείτε σε αυτά που μπορείτε να ελέγξετε.
Δείξτε συμπόνια στον εαυτό σας
Το να είστε θυμωμένοι ή πικραμένοι ως μηχανισμός άμυνας μπορεί να λειτούργησε βραχυπρόθεσμα, αλλά προσπαθήστε να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας.
Δείτε την κατάσταση με ενσυναίσθηση
Όταν ακούτε την άποψη του άλλου και βλέπετε την κατάσταση από τη δική του οπτική γωνία, μπορεί να έχετε διαφορετική άποψη για το τι συνέβη. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιμετωπιστεί η κατάσταση από το να μιλήσετε με τον σύντροφό σας για αυτό που συμβαίνει.
Συγχωρήστε τον εαυτό σας και τους άλλους
Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να εγκαταλείψετε αυτά τα άσχημα συναισθήματα (άλλωστε, μπορεί να σας βοηθούν πραγματικά να διαχειριστείτε μέσα σας μία πιεστική κατάσταση στην σχέση), το να κάνετε προσπάθεια να ξεπεράσετε αυτό που συνέβη θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα, όπως και να πάρετε σημαντικές αποφάσεις για το πώς θέλετε να προχωρήσετε σε αυτή την σχέση.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια