Σε τέσσερα επίπεδα ξεδιπλώνεται το σχέδιο αντιμετώπισης πιθανών κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας σε παιδιά, στην Ελλάδα. Τις τελευταίες μέρες, στο υπουργείο Υγείας έχουν πραγματοποιηθεί δύο διαδοχικές συσκέψεις με ειδικούς επιστήμονες (παιδογαστρεντερολόγους, παιδοηπατολόγους και παιδολοιμωξιολόγους) και με βάση τις προτάσεις τους επικαιροποιεί τις οδηγίες που δίνονται στους εμπλεκόμενους.
Ο καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και διευθυντής της Γ' Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Εμμανουήλ Ροηλίδης (φωτογραφία), που συμμετείχε στις συσκέψεις, συνόψισε όσα έχουν συζητηθεί μέχρι σήμερα, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης σε διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση της Παιδιατρικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος.
"Έχει δημιουργηθεί ένας αλγόριθμος κατά κάποιον τρόπο, για το πώς θα αντιμετωπίζονται τα περιστατικά αυτά στη χώρα μας αν παρουσιαστούν", ανέφερε και περιέγραψε τα τέσσερα επίπεδα του σχεδίου αντιμετώπισης:
- Αν σε κάποιο ιατρείο, Κέντρο Υγείας ή άλλη μονάδα υγείας διαγνωστεί κάποιο περιστατικό ηπατίτιδας σε παιδί με σχετικά ψηλές τρανσαμινάσες (πάνω από 500 μονάδες), θα πρέπει αυτό να αποσταλεί σε ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο της χώρας για διερεύνηση.
- Το τριτοβάθμιο νοσοκομείο κάνει έναν πλήρη έλεγχο για τα αίτια της ηπατίτιδας. "Από ό,τι φαίνεται στα μέχρι τώρα περιστατικά, πάνω από 80% των περιπτώσεων, τα παιδιά αυτά πάνε καλά και δεν χρειάζονται κάτι άλλο. Σε ένα ποσοστό όμως σχετικά μικρό μπορεί να χρειαστούν και περαιτέρω αντιμετώπιση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή ακόμα περισσότερο και μεταμόσχευση ήπατος σε βαριά ηπατική ανεπάρκεια", είπε ο καθηγητής.
- Έτσι, στην περίπτωση που στο τριτοβάθμιο νοσοκομείο το παιδί επιβαρυνθεί προς ηπατική ανεπάρκεια - έχουν καθοριστεί κάποια όρια, τα οποία θα διανεμηθούν από το υπουργείο στα παιδιατρικά νοσοκομεία και στις παιδιατρικές κλινικές- το περιστατικό θα οδηγηθεί άμεσα σε κάποιο από τα νοσοκομεία αναφοράς που έχουν οριστεί για τον λόγο αυτό και διαθέτουν μονάδα εντατικής θεραπείας παίδων. Στη Θεσσαλονίκη, έχει οριστεί ως νοσοκομείο αναφοράς το Ιπποκράτειο.
- Στην περίπτωση που απαιτηθεί μεταμόσχευση ήπατος, το περιστατικό θα διακομιστεί σε εξειδικευμένο κέντρο του εξωτερικού και συγκεκριμένα στην Ιταλία.
"Νομίζω ότι κάθε ένας από τους παιδιάτρους, είτε δουλεύουν σε νοσοκομεία σε Κέντρα Υγείας ή και σε ιδιωτικά ιατρεία, θα πρέπει να έχει στο νου του ότι οποιαδήποτε τρανσαμινασαιμία πάνω από 500 μονάδες πρέπει να κατευθυνθεί προς το νοσοκομείο για να ελεγχθεί προς αυτή την κατεύθυνση της ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας", είπε ο κ. Ροηλίδης και πρόσθεσε: "Από εκεί και πέρα η μεγάλη πλειονότητα των περιστατικών πιθανότατα δεν θα είναι, και θα βρεθεί αιτιολογία. Όντως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να βρεθεί ότι είναι αγνώστου αιτιολογίας και να πληροί τα κριτήρια και τότε θα πάρει το δρόμο που είπαμε προς τριτοβάθμια νοσοκομεία".
Το Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης και η ΜΕΘ παίδων που διαθέτει έχουν αντιμετωπίσει και στο παρελθόν περιστατικά με παιδιά που έχουν παρουσιάσει σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια από τοξικές ουσίες - από κατανάλωση μανιταριών - και χρειάστηκαν κάποια από αυτά και μεταμόσχευση ήπατος.
Να είμαστε ψύχραιμοι
"Να μην πανικοβληθούμε, να είμαστε ψύχραιμοι. Μπορεί όλα αυτά να είναι ουσιαστικά κάτι που το βλέπουμε και δεν δίνουμε σημασία», τόνισε ο καθηγητής απευθυνόμενος στους παιδιάτρους και πρόσθεσε: «Φαίνεται κάτι να υπάρχει όντως, 75% των παιδιών αυτών έχουν τον αδενοϊό 41. Πώς κάνει αυτός την ηπατίτιδα, αν είναι μόνος του, αν είναι κάποια παραλλαγή του στελέχους που υπήρχε μέχρι τώρα, αν βοηθιέται από τον κορωνοϊό ή από κάποιον άλλον παράγοντα που δεν έχει βρεθεί, όλα αυτά είναι συζητήσεις και δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο τελικό συμπέρασμα".
Απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου της Παιδιατρικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, καθηγήτριας Παιδιατρικής - Νεογνολογίας στο ΑΠΘ, Ελισάβετ Διαμαντή, για τις οδηγίες προφύλαξης που πρέπει να δίνονται στους γονείς, ο κ. Ροηλίδης είπε πως εφόσον δεν γνωρίζουμε ακόμη με ακρίβεια το αίτιο, οι οδηγίες αφορούν τα γενικά μέτρα προφύλαξης από λοιμώξεις με επαφή, όπως πλύσιμο χεριών και καλή υγιεινή. "Δεν έχουμε να προτείνουμε ούτε περιορισμούς των παιδιών ούτε οτιδήποτε άλλο", κατέληξε.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές