Η θερμοκρασία ανεβαίνει και οι επισκέψεις στην παραλία ξεκινούν. Η έκθεση στον ήλιο καθιστά επίκαιρες τις συστάσεις της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Σύμφωνα με τους ογκολόγους, η χώρα μας φημίζεται για τις πανέμορφες παραλίες και το λαμπερό της μεσογειακό ήλιο. Η ηλιοφάνεια διαρκεί τις περισσότερες μέρες του χρόνου, ενώ σε πολλά μέρη της πατρίδας μας η ετήσια ηλιοφάνεια φτάνει μέχρι τις 3.000 ώρες.

Τους μήνες του καλοκαιριού, η αυξημένη ηλιοφάνεια, σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας, μας δημιουργεί μια ευχάριστη διάθεση να καταφύγουμε στην πιο κοντινή παραλία. Εκεί, εκτός από τα παιχνίδια με τη θάλασσα και την άμμο, είναι σίγουρο πως θα θελήσουμε να κάνουμε και ηλιοθεραπεία.

Ο ήλιος όμως βρίσκεται παντού ακόμα και εκτός παραλίας και μας παραμονεύει σε κάθε μας κίνηση. Εάν δεν του φερθούμε σωστά μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία μας με τις βλαβερές ακτινοβολίες του, ενώ εάν τον αντιμετωπίσουμε με σύνεση και προσοχή μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία μας.

H αόρατη απειλή

Ο ήλιος περιλαμβάνει τριών ειδών ακτινοβολίες:

  • Τις υπέρυθρες που προκαλούν τη ζέστη.
  • Τις ορατές που δεν είναι άλλες από τις ορατές ακτίνες του φωτός.
  • Τις υπεριώδεις, οι οποίες δεν είναι αντιληπτές από το ανθρώπινο μάτι. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, που επηρεάζουν περισσότερο το δέρμα μας και προκαλούν το μαύρισμα, αλλά και την καταστροφή των δερματικών στοιβάδων, είναι δυο ειδών: η υπεριώδης ακτινοβολία τύπου Α (UVA) και η υπεριώδης ακτινοβολία τύπου Β (UVB).

Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία υπεριώδης τύπου C (UVC) η οποία ευτυχώς απορροφάται πλήρως από το στρώμα του όζοντος, διότι διαφορετικά αν έφτανε στην επιφάνεια της γης θα ήταν αδύνατη η ύπαρξη ζωής.

H UVA που αποτελεί το 95% της ηλιακής ακτινοβολίας, δεν προκαλεί εγκαύματα όπως η UVB, αλλά μπορεί να διαπεράσει το δέρμα ευκολότερα και πιο βαθιά και προκαλεί μαύρισμα με πιο αργούς ρυθμούς. Συνήθως, ένα ποσοστό UVB ευθύνεται για την καταστροφή του δέρματος, ενώ οι UVΑ ευθύνονται για τη ρίκνωση και την απώλεια της ελαστικότητας, που προκαλεί την πρόωρη γήρανση του.

Η αλόγιστη έκθεση μας στις ακτινοβολίες UVA και UVB είναι επικίνδυνη για την υγεία μας και μπορεί να προκαλέσει σημαντικής σημασίας εγκαύματα. Γι’αυτό το λόγο, πρέπει πάντα τα αντιηλιακά προϊόντα, που υπάρχουν, να αναγράφουν ότι περιλαμβάνουν ειδική προστατευτική σύνθεση για τις υπεριώδεις ακτινοβολίες τύπου UVA και UVB.

Η πολύωρη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση του δέρματος, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία συντελεί, ώστε οι ινοβλάστες να μη παράγουν καλής ποιότητας κολλαγόνο και ελαστίνη.

Η παρατεταμένη έκθεσή μας στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει φωτοδερματίτιδα, που είναι μια αλλεργική αντίδραση του δέρματος στον ήλιο, αλλά και επιπεφυκίτιδα που είναι μια ασθένεια των ματιών, αφού ο βλεννογόνος των ματιών δε διαθέτει προστατετευτικό στρώμα κερατίνης στιβάδας, όπως διαθέτει το δέρμα.

Μια ακόμη ασθένεια των ματιών που μπορεί να προκληθεί είναι και ο καταρράκτης, που μπορεί να οδηγήσει στη μόνιμη τύφλωση.

Η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία είναι συνδεδεμένη με τον καρκίνο του δέρματος. Παραμένοντας πολλές ώρες κάτω από τον ήλιο ακόμη και αν το δέρμα είναι προστατευμένο με ρουχισμό ή αντηλιακό υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Από 1η Φεβρουαρίου σε ισχύ νέα πλατφόρμα για την Υγεία
Σύντομο ερωτηματολόγιο δίνει πληροφορίες για τον κίνδυνο εμφάνισης 19 χρόνων νόσων
Οι μεγαλύτερες ιατρικές εξελίξεις και έρευνες του 2024 που δίνουν ελπίδα