Σε φυλάκιση 4 ετών και 20 μηνών, αντίστοιχα, καταδικάστηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης δύο χειρουργοί, ως υπεύθυνοι για τον θάνατο 24χρονου πριν από 4 χρόνια, έπειτα από επέμβαση τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου με στόχο την απώλεια βάρους. Για τον πρώτο, ο οποίος έχει στο ιστορικό του κι άλλη καταδίκη, η ποινή είναι μετατρέψιμη προς 5 ευρώ την ημέρα, ενώ στον δεύτερο δόθηκε τριετής αναστολή.

Ο άτυχος νεαρός από την Κεραμωτή Καβάλας, έφυγε από τη ζωή τον Μάιο του 2017, λίγες μέρες μετά την χειρουργική επέμβαση. Το ιατροδικαστικό πόρισμα απέδωσε τον θάνατό του σε πολυοργανική ανεπάρκεια επί εδάφους περιτονίτιδας, ενώ η διάγνωση στο νοσοκομείο Καβάλας, όπου είχε διακομιστεί μετά την επιδείνωση της υγείας του ήταν - λανθασμένα - πνευμονική εμβολή.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθισαν ο χειρουργός γιατρός που πραγματοποίησε την επέμβαση σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης και ένας συνάδελφός του από την Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου Καβάλας, ο οποίος εξέτασε τον άτυχο νεαρό μετά τις επιπλοκές.

Ο πρώτος γιατρός έχει καταδικαστεί αμετάκλητα πριν από 10 χρόνια για τον θάνατο μιας γυναίκας 41 ετών έπειτα από παρόμοια επέμβαση, ενώ εκκρεμεί και τρίτη υπόθεση, αυτή ενός κοριτσιού 14 ετών, που πέθανε πριν από ένα χρόνο έπειτα από τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου από τον ίδιο χειρουργό.

Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία είχε προτείνει την ενοχή και των δύο κατηγορουμένων για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, διά παραλείψεως. Στην πρότασή της η εισαγγελέας καταλόγισε στους δύο γιατρούς ολιγωρία και αμέλεια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Οι απολογίες

Στην απολογία του, στα μέσα Απριλίου, ο κατηγορούμενος που έκανε το χειρουργείο ανέφερε πως από την αρχή είχε ενημερώσει τον ασθενή για τους δυνητικούς κινδύνους παρενεργειών, ενώ αρνήθηκε την κατηγορία της αμέλειας, μετεγχειρητικά, υποστηρίζοντας πως τα συμπτώματα που ανέφερε ο ασθενής εντάσσονται στη συνήθη συμπτωματολογία μιας τέτοιας επέμβασης. "Ποτέ δεν υποστήριξα ότι πρόκειται για επέμβαση ρουτίνας. Επιπλοκές συμβαίνουν και παίρνουμε όλα τα μέτρα προφύλαξης. Προσπαθούμε να τις προβλέψουμε, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε πάντα να τις αποφύγουμε", είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τους χειρισμούς του στη συνέχεια, είπε πως κατά το εξιτήριο δεν υπήρχε κάποια ένδειξη για λοίμωξη από κάποιο μικρόβιο. Έτσι του χορήγησε παυσίπονα και προληπτική αντιβίωση επειδή ήταν καπνιστής. Όταν επέστρεψε με τον πατέρα του στο ιδιωτικό νοσοκομείο, έγιναν ακτινογραφίες στον θώρακα και στην κοιλιά, ενώ άνοιξε τον δακτύλιο, κάτι που ανακούφισε τον ασθενή. Αργότερα, παρουσίασε δυσφορία και του συνέστησε να πάει σε πνευμονολόγο, ο οποίος του έδωσε αγωγή και ασκησιολόγιο. "Όλα αυτά είναι μια αναμενόμενη συμπτωματολογία μετά από τέτοιο χειρουργείο. Όταν μου είπε για πόνο στην καρδιά και στο στήθος, του είπα να πάει αμέσως στο νοσοκομείο", σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο συγκατηγορούμενος του χειρουργού, γιατρός της χειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου Καβάλας, ο οποίος διέγνωσε λανθασμένα πνευμονική εμβολή, ανέφερε πως η κλινική εικόνα του άτυχου 24χρονου τον οδήγησε στην εκτίμηση πως είχε μέση προς υψηλή πιθανότητα να έχει υποστεί πνευμονική εμβολή. Η εικόνα όμως παρέμενε θολή. "Λέγαμε είχε και δεν είχε εμβολή", είπε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο για "διαγνωστικό αδιέξοδο". Ο ίδιος υποστήριζε πως ο ασθενής πρέπει να εισαχθεί στο χειρουργείο για να "ανοιχτεί" και να ψαχτεί στην κοιλιά, αλλά η πρότασή του δεν πέρασε από το συμβούλιο. "Δεν με άφησαν να τον ανοίξω", είπε στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας πως η τελική απόφαση πήρε ο συντονιστής διευθυντής.

Η 14χρονη Γωγώ

Τον Ιούνιο του 2021, είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο ο ιερέας Βησσαρίων Καντούνης, όταν με σπαρακτικό τρόπο κατήγγειλε τον ίδιο γιατρό ως υπεύθυνο για τον θάνατο της έφηβης κόρης του, από επιπλοκές έπειτα από επέμβαση γαστρικού δακτυλίου. Η 14χρονη Γωγώ από την Επανομή Θεσσαλονίκης, όπως είπε ο ιερέας, ήθελε να κάνει την επέμβαση προκειμένου να σταματήσει ο χλευασμός και το bullying που δεχόταν στο σχολείο, λόγω του σωματικού της βάρους. Όπως υποστήριξε, δεν είχε επαρκή ενημέρωση από τον γιατρό για τους κινδύνους και τις πιθανές επιπλοκές μιας τέτοιας επέμβασης. Έπειτα από δύο μέρες στο σπίτι μόνο με παυσίπονα, και με τον χειρουργό να διαβεβαιώνει πως ο μετεγχειρητικός πόνος είναι φυσιολογικό σύμπτωμα, η έφηβη παρουσίασε ταχυκαρδία. Ο γιατρός, που όταν ενημερώθηκε τηλεφωνικά βρισκόταν στο εξωτερικό, συνέστησε άμεση διακομιδή στο νοσοκομείο. Η άτυχη Γωγώ κατέληξε από πολυοργανική ανεπάρκεια που προκάλεσε σηπτικό σοκ, σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα.

Η αμετάκλητη καταδίκη και η "βόμβα" Κοντοζαμάνη

Το 2012, ο ίδιος γιατρός καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών με τριετή αναστολή, για τον θάνατο μιας γυναίκας 41 ετών λίγα χρόνια νωρίτερα, έπειτα από παρόμοια χειρουργική επέμβαση. Η απόφαση αυτή κατέστη αμετάκλητη από το Εφετείο, αφού απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης που είχε καταθέσει στον Άρειο Πάγο.

Τον καλοκαίρι του 2021, με αφορμή τον θάνατο της 14χρονης στην Επανομή, ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, κατέθεσε ερώτηση στον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, ζητώντας να πληροφορηθεί γιατί δεν ελήφθησαν πειθαρχικά μέτρα εναντίον του καταδικασθέντος γιατρού και αυτός συνέχισε να χειρουργεί.

Η απάντηση του κ. Κοντοζαμάνη προκάλεσε αίσθηση. Όπως είπε, παρά την καταδίκη του χειρουργού, η εισαγγελία ουδέποτε ενημέρωσε τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης για την επίμαχη απόφαση, ώστε εκείνος να κρίνει αν συντρέχουν λόγοι επιβολής πειθαρχικών ποινών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]