Θολό παραμένει το τοπίο ως προς την αιτιολογία των κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά. Την ώρα που τα περιστατικά αυξάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο και ο χάρτης των χωρών διευρύνεται, η επιστημονική κοινότητα διατυπώνει διάφορες εκτιμήσεις για την αιτιολογία του συνδρόμου. Η σύνδεσή του με συγκεκριμένο αδενοϊό είναι πιθανή, χωρίς όμως να έχει αποδειχτεί, όπως και η πιθανή αιτιολογική σύνδεση με τον κορωνοϊό.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας - Ηπατολογίας στο ΑΠΘ και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος, Μανώλης Σινάκος (φωτογραφία), κρατάει "μικρό καλάθι" σε ό,τι αφορά τις παραπάνω εκτιμήσεις. "Εκτός από την έκφραση προσωπικής άποψης ή θεωριών, δεν έχω υπόψη μου να υπάρχει κάποιο δεδομένο που συνδέει αυτά τα συμβάντα με τη λοίμωξη COVID. Η έκφραση προσωπικής άποψης ή θεωριών είναι θεμιτή, αλλά δεν υπάρχει απολύτως καμία τεκμηρίωση ως προς αυτό", επισημαίνει μιλώντας στο iatronet.gr και προσθέτει πως η τρέχουσα θεωρία σε ό,τι αφορά την αιτιολογία παραμένει η ίδια εδώ και αρκετό καιρό, χωρίς κάποιο καινούργιο στοιχείο που να αλλάζει τα δεδομένα: "Τα παιδάκια αυτά είχαν κάποια λοίμωξη, και για κάποιον λόγο που δεν έχουμε καταλάβει ακόμα ακριβώς, έχουν αντιδράσει με αυτόν τον ασυνήθη τρόπο σε μια συνήθη λοίμωξη. Είναι μια θεωρία, ενώ παράλληλα ερευνώνται και άλλες θεωρίες", τονίζει.

Ο σκύλος, η…μελιτζάνα και η COVID-19

Όπως επισημαίνει ο κ. Σινάκος, το γεγονός ότι ένα περιορισμένο ποσοστό παιδιών που παρουσίασαν το σύνδρομο είχαν νοσήσει από τον κορωνοϊό, είναι μια παρατήρηση η οποία επ ουδενί δεν αποδεικνύει αιτιολογική συσχέτιση. "Μπορούμε να καταγράψουμε τις συνήθειες στα σπίτια αυτών των παιδιών και να σκεφτούμε ότι μπορεί να οφείλονται σε άλλες αιτίες. Για παράδειγμα, ειπώθηκε κάποια στιγμή δημοσίως ότι ένα μεγάλο ποσοστό των οικογενειών είχε σκύλο, άρα να δούμε μήπως μεταδόθηκε από τον σκύλο. Άμα πάμε σε μια εις βάθος καταγραφή, μπορούμε να παρατηρήσουμε - το λέω κοροϊδευτικά - ότι αυτές οι οικογένειες τρώνε τρεις φορές την εβδομάδα μελιτζάνα, άρα μήπως φταίει η μελιτζάνα", σημειώνει χαρακτηριστικά για να προσθέσει: "Είναι μια επιδημιολογική παρατήρηση. Από το σημείο αυτό μέχρι να φτάσουμε να πούμε αιτιολογικά ότι φταίει αυτό, απέχει πάρα πολύ. Καταλαβαίνω ότι το κοινό θέλει να βρει άμεσα τη σχέση. Τα επιστημονικά συμπεράσματα όμως δεν βγαίνουν με αυτόν τον τρόπο".

Υπό αυτό το πρίσμα, υπογραμμίζει, "θα μπορούσαμε να πούμε ότι μπορεί να είναι ένας κοινός ιός, βλέπε αδενοϊός, (σε κάποια περιστατικά, όχι σε όλα) και δίπλα κάποιος συμπαράγων. Τώρα αν αυτός ο συμπαράγων είναι, ο σκύλος οι…μελιτζάνες ή ο κορωνοϊός, ή ένας άλλος ιός, είναι ένα ενδεχόμενο, ναι. Καταλαβαίνω ότι εξιτάρει να είναι ο κορωνοϊός, αλλά αυτή τη στιγμή είναι ένα ενδεχόμενο, τίποτα παραπάνω".

Δεν παίρνει εκθετική μορφή

Ο αναπληρωτής καθηγητής εντοπίζει ως θετικό στοιχείο το γεγονός ότι τα καταγεγραμμένα περιστατικά είναι σποραδικά και δεν συνδέονται μεταξύ τους. Επίσης, το φαινόμενο μπορεί να μην περιορίζεται, καθώς καταγράφονται καινούργια κρούσματα, αλλά η αύξησή τους δεν είναι εκθετική, ενώ και η βαρύτητα της νόσησης δεν επιδεινώνεται.

"Το ότι δεν παίρνει εκθετική μορφή, σε συνδυασμό με το ότι δεν συνδέονται μεταξύ τους τα κρούσματα είναι καλό, σημαίνει ότι δεν αυξάνει η μετάδοση πολύ. Όσο αφορά την βαρύτητα, επειδή σε κάποια στιγμή είχαμε ανησυχήσει ότι ένα σημαντικό ποσοστό των παιδιών παρουσιάζουν οξεία ηπατική ανεπάρκεια και χρειάζονται μεταμόσχευση, αν καταλαβαίνω καλά από τα νούμερα, αυτό δεν φαίνεται να αυξάνει πολύ", αναφέρει.

Δύο κρούσματα στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ECDC

Δύο ύποπτα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ελλάδα έχει καταγεγραμμένα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και όχι τρία που έχει ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ. Ο κ. Σινάκος εκτιμά πως μπορεί να είναι λάθος ή να καθυστέρησε για κάποιον λόγο ο ΕΟΔΥ να δηλώσει το τρίτο κρούσμα, περιμένοντας κάποια αποτελέσματα.

Στην τελευταία του έκθεση, με ημερομηνία της περασμένης Παρασκευής, 13 Μαϊου - μια μέρα μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα τρία ύποπτα κρούσματα στην Ελλάδα - το ECDC σημειώνει πως μέχρι εκείνη τη μέρα είχαν αναφερθεί συνολικά 232 περιπτώσεις σε παιδιά ως 16 ετών, εκ των οποίων τα 229 ταξινομήθηκαν ως πιθανές και τρεις ως επιδημιολογικά συνδεδεμένες. Τα περιστατικά εντοπίζονται σε 14 χώρες της Ευρώπης και αναλυτικά σε Βέλγιο (12), Κύπρο (2), Δανία (6), Ελλάδα (2), Ιρλανδία (6), Ιταλία (24), Ολλανδία (6), Νορβηγία (5), Πολωνία (1), Σερβία (1), Σλοβενία (1), Ισπανία (26), Σουηδία (9) και Ηνωμένο Βασίλειο (131).

Από τα 229 πιθανά κρούσματα τα 122 έχουν αναρρώσει ενώ τα 18 παρέμεναν υπό ιατρική φροντίδα τη μέρα της ανακοίνωσης.

Η πλειοψηφία των περιπτώσεων (75,9%) αφορά παιδιά με ηλικία κάτω των 5 ετών. Σε σύνολο 143 περιπτώσεων για τις οποίες υπάρχουν πληροφορίες, τα 22 (15,4% εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ 13 παιδιά έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος, σε 98 περιπτώσεις με διαθέσιμες αυτού του είδους οι πληροφορίες (ποσοστό 13,3%). Καταγράφηκε ένας θάνατος που σχετίζεται με την ασθένεια.

Συνολικά 151 περιπτώσεις εξετάστηκαν για αδενοϊό από οποιοδήποτε τύπο, και βρέθηκαν θετικά τα 90 (59,6%).

Θετικά στον ιό SARS-CoV-2 βρέθηκαν 20 παιδιά, σε ένα σύνολο 173 που εξετάστηκαν με PCR (ποσοστό 11,6%). Από τα 56 κρούσματα με δεδομένα εμβολιασμού, τα 47 ήταν ανεμβολίαστα (83,9%).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024