Για πρώτη φορά, ερευνητές έδειξαν τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν κάποιος υποβάλλεται στην αντικαταθλιπτική αγωγή που ονομάζεται επαναληπτικός διακρανιακός μαγνητικός ερεθισμός (rTMS).
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Psychiatry.
Η rTMS είναι μια αγωγή κατά της κατάθλιψης που συνήθως χρησιμοποιείται όταν άλλες μέθοδοι-όπως φάρμακα- δεν είναι αποτελεσματικά σε έναν ασθενή.
Σε μια συνεδρία rTMS, μια συσκλευή με ηλεκτρομαγνητικό πηνίο ακουμπά το κεφάλι του ασθενή.
Στη συνέχεια στέλνει μαγνητικό παλμό που διεγείρει τους νευρώνες σε περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τον έλεγχο της διάθεσης- ραχιαίο-πλάγιο προμετωπιαίο φλοιό.
Ο Dr. Vila-Rodriguez του UBC υπέβαλε σε ένα rTMS ασθενείς ενώ έκαναν μαγνητική τομογραφία. Καθώς η τελευταία μπορεί να μετρήσει την εγκεφαλική δραστηριότητα, οι ερευνητές μπορούσαν να δουν τι αλλαγές συνέβαιναν στον εγκέφαλο σε πραγματικό χρόνο.
Η ομάδα διαπίστωσε ότι διεγείροντας τον ραχιαίο-πλάγιο προμετωπιαίο φλοιό ενεργοποιήθηκαν και άλλες περιοχές του εγκεφάλου.
Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν στην αγωγή για ακόμα 4 εβδομάδες και η ομάδα αξιολόγησε αν οι ενεργοποιημένες περιοχές συνδέονταν με το να έχουν οι ασθενείς λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης μετά το τέλος της θεραπείας.
Ο Dr. Vila-Rodriguez δήλωσε ότι ανακαλύφθηκε πως περιοχές του εγκεφάλου που δραστηριοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια rTMS-fMRI συνδέονταν σημαντικά με καλό αποτέλεσμα.
Με το νέο χάρτη του πώς το rTMS διεγείρει διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, ο ερευνητής ελπίζει ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διαπίστωση του πόσο καλά ένας ασθενής ανταποκρίνεται στην αγωγή rTMS . Η αγωγή εγκρίθηκε από το Health Canada πριν από 20 χρόνια, αλλά δεν είναι ακόμα ευρέως διαθέσιμη.
Πηγές:
American Journal of Psychiatry.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Νέα θεραπεία με φωτοβιοδιέγερση
Γιατί ο μεταπνευμονοϊός προκαλεί τέτοιες αντιδράσεις - Η διαφορά με την CoViD
Ιανουάριος: Μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας