Σε παράλληλη πανδημία εξελίσσεται η παχυσαρκία, προκαλώντας έναν φαύλο κύκλο με την CoViD. Οι κοινωνίες οδηγούνται σε νέα κρίση Δημόσιας Υγείας και απαιτείται άμεση παρέμβαση από Πολιτεία και υγειονομικούς.

Τα παραπάνω προκύπτουν από μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Ethics, Medicine and Public Health" και υπογράφεται από τους Κ. Ευαγγέλου, S. Rozani, Ν. Συρίγος και Μ. Δαλαμάγκα, από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το Πανεπιστήμιο Harvard.

Όπως αναφέρει η συντακτική ομάδα, πολλές ψυχοκοινωνικές αλλαγές έχουν προκληθεί από τη συνεχιζόμενη πανδημία, με σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή. Αναγκασμένοι να προσαρμοστούν σε έναν νέο τρόπο ζωής, οι άνθρωποι έχουν αλλάξει τη ρουτίνα τους, υιοθετώντας νέες συνήθειες και εγκαταλείποντας τις παλιές.

Η προτεραιοποίηση της Δημόσιας Υγείας βελτίωσε τα ατομικά μοτίβα σκέψης, αλλά ένα σοβαρό θέμα υγείας έχει πάρει διαστάσεις μίας παράλληλης πανδημίας: η παχυσαρκία. Σύμφωνα με του ειδικούς, πάνω από το 27% των δημοσιευμένων μελετών σχετικά με την παχυσαρκία έχουν δημοσιευτεί από το 2019 και μετά!

Τα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οδήγησαν σε περιορισμό της κίνησης, περιορισμό της σωματικής δραστηριότητας και τηλεργασία. Η πρόσβαση σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά δεν ήταν εύκολη σε χώρες υψηλού και μεσαίου εισοδήματος, λόγω προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Στον αντίποδα, έχει αυξηθεί η κατανάλωση και η ζήτηση τροφίμων που είναι πλούσια σε υπερεπεξεργασμένα λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη. Οι κοινωνικές παρεμβάσεις που εφαρμόστηκαν (lockdown, φυσική απόσταση), αύξησαν τις κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες, επιδείνωσαν την ψυχοκοινωνική υγεία και αύξησαν το χρόνιο στρες, που όχι μόνο επηρεάζει την άσκηση και τα διατροφικά πρότυπα, αλλά επίσης προκαλεί αποθήκευση σπλαχνικού λίπους.

Επικαλούμενοι πρόσφατη δημοσίευση, οι επιστήμονες τονίζουν πως η σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και Covid-19 αντιπροσωπεύει τον τέλειο φαύλο κύκλο. Μια μεγάλη μετα-ανάλυση 208 μελετών του 2022, που περιελάμβαναν περισσότερους από 3.550.000 συμμετέχοντες, έδειξε ότι τα παχύσαρκα άτομα είναι επιρρεπή σε απειλητικές επιπλοκές που σχετίζονται με τον Covid.

Η παχυσαρκία σχετίζεται με 72% υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας και 25% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας λόγω Covid-19. Η σοβαρή παχυσαρκία σχετίζεται με 2,53 φορές υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας και 2,06 φορές υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας λόγω Covid-19. Είναι ενδιαφέρον ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας και η σοβαρότητα του Covid-19 λόγω παχυσαρκίας είναι υψηλότερος σε νεότερα άτομα (ηλικία ≤ 50 ετών).

Η υποκλινική χρόνια φλεγμονή που χαρακτηρίζει την παχυσαρκία διασταυρώνεται και επιδεινώνει τους υποκείμενους παθογενετικούς μηχανισμούς στον Covid-19, μέσω μιας πληθώρας παραγόντων.

Πρόταση

Για να ξεπεραστεί αυτό το σύγχρονο αυτό πρόβλημα υγείας, οι επιστήμονες συνιστούν μία σειρά μέτρων. Πρώτον, οι διατροφικές παρεμβάσεις είναι ζωτικής σημασίας. Οι κοινότητες πρέπει να προωθήσουν την κατανάλωση πιο υγιεινών τροφίμων, περιορίζοντας τη διαθεσιμότητα των βλαπτικών και των ποτών.

Να προωθήσουν την τοπική παραγωγή και διανομή τροφίμων, να περιορίσουν τη διαφήμιση τροφίμων με ζάχαρη και πλούσια σε λιπαρά και να θεσμοθετήσουν τον έλεγχο των μερίδων.

Στα σχολεία, πρέπει να τεθούν πρότυπα διατροφής και να παρέχεται κατάλληλη εκπαίδευση σχετικά με την υγεία. Οι παραγωγοί τροφίμων μπορούν να περιορίσουν τα ανθυγιεινά συστατικά, μέσω αναδιατύπωσης προϊόντων. Οι έμποροι λιανικής μπορούν να αυξήσουν τον χώρο στα ράφια που αφιερώνεται σε πιο υγιεινά τρόφιμα, να επιβάλλουν τη διατροφική σήμανση και να υπάρξει διασύνδεση με τη φορολογία.

Άσκηση

Η σημασία της σωματικής δραστηριότητας είναι αδιαμφισβήτητη. Οι γιατροί θα πρέπει να τονίσουν τη σημασία της επίτευξης προκαθορισμένων στόχων άσκησης και να ενθαρρύνουν τους ασθενείς να είναι σωματικά δραστήριοι, ειδικά με τη βοήθεια κυβερνητικών οργανισμών, που μπορούν να ξεκινήσουν εφαρμογές για κινητά που μετρούν την πρόσληψη θερμίδων και παρακολουθούν τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

Οι μαθητές και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συμμετέχουν σε προγράμματα φυσικής αγωγής και δραστηριότητας. Οι χώροι για περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία, παιχνίδι και άσκηση πρέπει να γίνουν ασφαλή, κοινωνικά περιβάλλοντα και χώροι πρασίνου.

Να υπάρξουν ενημερωτικές εκστρατείες, οι οποίες θα ενθαρρύνουν τη διακοπή του καθιστικού τρόπου ζωής στο σχολείο, στη δουλειά ή στο σπίτι, με ενεργά διαλείμματα, περπάτημα ή ποδήλατο στο σχολείο ή στη δουλειά, λαμβάνοντας τις σκάλες. εκτείνονται συχνά και κάνουν κοινή χρήση των εγκαταστάσεων αναψυχής.

Επιπλέον, οι γιατροί να προσδιορίζουν τον δείκτη μάζας σώματος των ασθενών τους και να μετρούν την περιφέρεια μέσης και ισχίου. Να τους ενημερώνουν για τις καρδιομεταβολικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας όπως ο διαβήτης τύπου 2, το μεταβολικό σύνδρομο, η καρδιαγγειακή νόσος και η Covid-19 και να αναπτύσσουν εξατομικευμένα προγράμματα απώλειας βάρους.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη