Ένα πολύ σημαντικό συνέδριο για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας πραγματοποιήθηκε στο Σαββατοκύριακο. Επρόκειτο για το συνέδριο με τίτλο "Ο ρόλος των συνδέσεων στο Ταξίδι του Ασθενούς με Πολλαπλή Σκλήρυνση: Nέα δεδομένα – προκλήσεις - προοπτικές".

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) επέλεξε να τιμήσει την φετινή World MS Day με την διοργάνωση ενός διήμερου Πανελλαδικού υβριδικού Συνέδριου, στο ξενοδοχείο Royal Olympic στην Αθήνα στις 28 & 29 Μαΐου 2022.

Να σημειωθεί εδώ ότι η Διεθνής Ομοσπονδία Πολλαπλής Σκλήρυνσης (Multiple Sclerosis International Federation) έχει θεσπίσει την 30η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής (World MS Day).

Η θεματολογία του Συνεδρίου κινήθηκε  γύρω από τις τελευταίας επιστημονικές εξελίξεις στην ολιστική αντιμετώπιση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες – ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία - στη διαχείριση των συμπτωμάτων, την φροντίδα και την αποκατάσταση. Ιδιαίτερα αναφορά έγινε, μεταξύ άλλων, και στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων από τους ασθενείς με ΠΣ.

Ξεχωριστή ενότητα του Συνεδρίου αφιερώθηκε  σε θέματα γονιμότητας, σεξουαλικών διαταραχών και ορθοκυστικών προβλημάτων των ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης συνεδρίες για τις ελπιδοφόρες προοπτικές στα άτομα με ΠΣ και τους φροντιστές τους, όπως είναι τα Δίκτυα Πολλαπλής Σκλήρυνσης και ο Ρόλος των Συλλόγων Ασθενών στη διαμόρφωση Πολιτικής Υγείας.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκε αφενός το ιστορικό της εν λόγω ασθένειας καθώς και η θεραπευτική προσέγγιση στο πέρασμα των χρόνων. Εξηγήθηκε επαρκώς και με επιστημονικό τρόπο η δράση των διαφόρων φαρμάκων, αλλά πάνω απ΄όλα οι παράγοντες που συντελούν στην επιδείνωση ή την επιβράδυνσή της.

Στο συνέδριο δόθηκαν σημαντικές πληροφορίες για τα νέα φάρμακα, και αποσαφηνίστηκε  τόσο ο σημαντικός ρόλος της διατροφής στη διαχείριση ΠΣ και η καθημερινότητα των πασχόντων, όσο και η σημασία της διατήρησης της ψυχικής υγείας στους χρόνιους ασθενείς με ΣΚΠ.

Η σημασία, τέλος  της έγκαιρης αξιολόγησης και ένταξης των Αμσκπ σε προγράμματα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης αλλά και η διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας και οι αντίστοιχες παροχές προσέφεραν πολύτιμη γνώση σε ότι αφορά το πως πρέπει να κινηθεί ο/η ασθενής με ΠΣ αναφορικά με την προνοιακή μέριμνα.

Στο ομολογουμένως πολύ ενδιαφέρον συνέδριο, πέρα από την παρουσίαση των νέων θεραπευτικών σχημάτων, έγινε σαφές - σε απάντηση σχετικού ερωτήματος από το iatronet.gr - ότι προς το παρόν δεν μιλάμε για οριστική αποθεραπεία αλλά για βελτίωση της ποιότητα ζωής των ασθενών με ΠΣ και πάνω απ΄όλα για προσπάθεια σταθεροποίησης της νόσου και επιβράδυνση της εξέλιξής της.

Η φαρμακευτική θεραπεία σε συνδυασμό με την ποιότητα ζωής των ασθενών με ΠΣ αλλά και την καλή ψυχολογία και διατροφή, συντελούν αποφασιστικά στην ομαλή εξέλιξη της νόσου χωρίς περαιτέρω επιδείνωση και χειροτέρευση.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ι. Κιουμής: Γιατί ο hMPV δεν μπορεί να απειλήσει με πανδημία
Οι καλύτερες τροφές για την υγεία των ματιών
Ο θόρυβος των αεροπλάνων μπορεί να βλάψει την καρδιά [μελέτη]