Από τον Οκτώβριο του 2021, πέντε παιδιά σε ένα νοσοκομείο στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ διεγνώσθησαν με ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας, ενώ στην Ελλάδα έχουν διαγνωστεί πέντε περιστατικά.
Τα παιδιά στις ΗΠΑ είχαν σοβαρή νόσο στο ήπαρ, έως και ηπατική ανεπάρκεια, χωρίς σαφή αιτιολογία, ενώ βρέθηκαν αρνητικά σε έλεγχο για ηπατίτιδα Α, Β και C, αλλά ήταν θετικά σε ένα αδενοϊό, που τυπικά προκαλεί ιογενή συνδρομή. Αναδρομικά, βρέθηκαν άλλα τέσσερα παιδιά με ιστορικό λοίμωξης από αδενοϊό και ηπατίτιδα.
Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης και Γιάννης Ντάνασης παρουσιάζουν τα σχετικά δεδομένα από τις ΗΠΑ.
Όλα τα παιδιά ήταν υγιή έως την εμφάνιση της ηπατίτιδας και ήταν ηλικίας 1 έως 6 ετών, ενώ τώρα βρίσκονται σε φάση ανάρρωσης. Σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, έχουν περιγραφεί περιστατικά με ηπατίτιδα, χωρίς να είναι όλα τα παιδιά θετικά στον αδενοϊό, οπότε και οι ερευνητές διερευνούν και άλλους αιτιολογικούς παράγοντες.
Τι γνωρίζουμε έως τώρα;
Σε μερικά παιδιά, ανιχνεύθηκε ο αδενοϊός 41, που προκαλεί γαστρεντερικές διαταραχές στα παιδιά, ο οποίος θα μπορούσε να προκαλεί τέτοια εικόνα σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, αλλά όχι σε υγιή. Στα παιδιά που μελετήθηκαν στην Αλαμπάμα, αποκλείστηκαν πιθανές αιτίες όπως τον ιό SARS-CoV-2, βακτήρια, λοίμωξη ουροποιηιτκού, αυτοάνοση ηπατίτιδα, και νόσος του Wilson.
Τι δεν ξέρουμε;
Δεν γνωρίζουμε την αιτία της νόσου, καθώς ο αδενοϊός έχει ενοχοποιηθεί, αλλά τα στοιχεία είναι μάλλον ανεπαρκή για την ώρα, ενώ άλλοι παράγοντες όπως η έκθεση σε τοξίνες πρέπει να μελετηθούν. Επίσης ο ακριβής αριθμός των παιδιών που έχουν προσβληθεί παραμένει άγνωστος.
Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) συνεργάζεται με τα νοσοκομεία στις ΗΠΑ, για να αναγνωρίσει περισσότερα κρούσματα ηπατίτιδας και να ερμηνεύσει πιθανούς αιτιολογικούς παράγοντες. Επίσης, ανατρέχει σε ιατρικά αρχεία με περιστατικά ηπατίτιδας σε παιδιά στο παρελθόν για να εξαχθούν περισσότερα στοιχεία.
Αναζητούνται, τόσο η συχνότητα της ηπατίτιδας σε παιδιά, όσο και ο επιπολασμός του αδενοϊού τα τελευταία έτη, και πριν την πανδημία COVID-19.
Σε περίπτωση διερεύνησης παιδιού ηπατίτιδα συνίσταται ο έλεγχος για αδενοϊό και η αναφορά του περιστατικού στις αρμόδιες αρχές.
Οι γονείς μπορούν να είναι επιφυλακτικοί με τα ακόλουθα συμπτώματα, που μεταξύ άλλων συσχετίζονται με ηπατική φλεγμονή: πυρετός, κακουχία, ναυτία, εμέτους, κοιλιακό άλγος, σκουρόχρωμα ούρα, ανοιχτόχρωμα κόπρανα, αρθραλγίες και ικτερική χροιά του δέρματος.
Τα παιδιά συνίσταται να ακολουθούν το προσχεδιασμένο πρόγραμμα εμβολιασμού και να ακολουθούν τις συνθήκες υγιεινής.
Πηγές:
ΕΚΠΑ
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού