Έρευνες έχουν δείξει ότι οι εξωστρεφείς έχουν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας έναντι των εσωστρεφών. Όμως, στην πανδημία, οι εσωστρεφείς έχουν πλεονέκτημα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές προέβλεψαν ότι οι εσωστρεφείς ήταν πιο πιθανό να περιορίσουν κοινωνικές επαφές και δραστηριότητες λόγω πανδημίας, έναντι των εξωστρεφών.

Σε έρευνα, οι προσωπικότητες των συμμετεχόντων, που είχαν ηλικία 25 έως 74 ετών, αξιολογήθηκαν σχετικά με τα 5 χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.

Επίσης οι ερευνητές είχαν στοιχεία για την υγεία των συμμετεχόντων όπως αυτά αναφέρθηκαν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες. Επίσης αξιολογήθηκαν οι σωματικοί περιορισμοί που αυτοί είχαν.

Tα αποτελέσματα έδειξαν ότι το μέσο σκορ εξωστρέφειας ήταν 3.2 ενώ το  40% είχε σκορ  2.4 ή λιγότερο, το 23% περισσότερο από 3.6, και το 12% είχε το υψηλότερο. Το μέσο σκορ εξωστρέφειας ήταν υψηλότερο για την καλή προαίρεση με 3.5, και την ευσυνειδησία με 3.4 ενώ ο νευρωτισμός είχε τη χαμηλότερη τιμή με  2.2.

Πριν την πανδημία, η εξωστρέφεια συνδεόταν με χαμηλότερη θνησιμότητα, όμως κατά την πανδημία οι εξωστρεφείς είχαν υψηλότερη υπερβάλλουσα θνητότητα λόγω πανδημίας έναντι των εσωστρεφών.

Μετά από προσαρμογή για το χαρακτηριστικό προσωπικότητας της ευσυνειδησίας, η διαφορά της επίδρασης της εξωστρέφειας πριν και κατά την πανδημία ήταν ελαφρώς σημαντική.

Οταν η ομάδα έκανε προσαρμογές για τα χαρακτηριστικά του νευρωτισμού, της καλής προαίρεσης και της πνευματικής διαθεσιμότητας, η επίδραση της εξωστρέφειας στα ποσοστά θνησιμότητα πριν την πανδημία ήταν πιο εμφανής ενώ κατά την πανδημία ήταν ελαφρώς πιο ασθενής.

Γενικά, η σχέση μεταξύ  εξωστρέφειας και υπερβάλλουσας θνητότητας λόγω πανδημίας παρέμεινε σταθερή μετά από προσαρμογή για χαρακτηριστικά προσωπικότητας.

Συγκριτικά με συμμετέχοντες που είχαν σκορ μέσης εξωστρέφειας, ποσοστά θνησιμότητας πριν από την πανδημία ήταν 10% λιγότερα και  12% υψηλότερα για συμμετέχοντες που ήταν πολύ εξωστρεφείς και πολύ εσωστρεφείς αντίστοιχα.

Ωστόσο, η ομάδα παρατήρησε ότι οι εξωστρεφείς είχαν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας έναντι των εσωστρεφών στην πανδημία.

Tο ποσοστό επιβίωσης των ανθρώπων 25 έως 85 ετών μειώθηκε από  57% πριν, σε  48% κατά την πανδημία για τους εξωστρεφείς.

Αντίθετα, το ποσοστό επιβίωσης αυξήθηκε από 49% πριν, σε 64% κατά την πανδημία στους εσωστρεφείς.

Η επιβίωση των εξωστρεφών κατά την πανδημία ήταν παρόμοια με αυτή των εσωστρεφών πριν από αυτήν, ενώ τα ποσοστά επιβίωσης των εσωστρεφών κατά την πανδημία ήταν υψηλότερα από αυτά των εξωστρεφών προ πανδημίας.

Γενικά, τα ευρήματα έδειξαν ότι το πλεονέκτημα θνητότητας των εξωστρεφών δεν υπήρχε στην αρχή της πανδημίας.

Επιπλέον, οι εσωστρεφείς έδειξαν ουσιαστικό πλεονέκτημα κατά την πανδημία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αυξημένη αρτηριακή πίεση για έναν στους τέσσερις νεαρούς ενηλίκους
Στο 1,4 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές νοσοκομείων - ΕΟΠΥΥ τον Ιούλιο [πίνακας]
Ο οδοντίατρος μπορεί να σώσει τη ζωή σας από την υπνική άπνοια