Σύμφωνα με ερευνητές, οι φάρμες γούνας κρύβουν σημαντικές πιθανότητεςνα γίνουν χώροι αναπαραγωγής παθογόνων μικροοργανισμών που θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξαπλωθούν και στον άνθρωπο.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Nature", 125 είδη ιών ανακαλύφθηκαν κατά την εξέταση ζώων από φάρμες γουνοφόρων ζώων στην Κίνα.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν 36 νέα είδη και 39 στελέχη ιών με δυνητικά "υψηλό κίνδυνο" μετάδοσης μεταξύ των ειδών.

Για τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής Κινέζους επιστήμονες ανέλυσε γενετικό υλικό από δείγματα πνευμόνων και εντέρου από 461 ζώα, όπως μινκ, κουνέλια, αλεπούδες και σκύλους ρακούν, που πέθαναν από ασθένεια στην Κίνα μεταξύ 2021 και 2024.

Τα περισσότερα από τα ζώα προέρχονταν από φάρμες γουνοφόρων ζώων, αν και ορισμένα εκτρέφονταν επίσης για το κρέας ή την παραδοσιακή ιατρική, ενώ περίπου 50 ήταν άγρια ζώα.

Ορισμένοι από τους ιούς που ανακαλύφθηκαν - όπως η ηπατίτιδα Ε και η ιαπωνική εγκεφαλίτιδα - ήταν ήδη γνωστό ότι μπορούσαν δυνητικά να μεταδοθούν στον άνθρωπο.

Ωστόσο, από τα 39 είδη ιών που ανακαλύφθηκαν στη μελέτη με δυνητικά "υψηλό κίνδυνο" μετάδοσης μεταξύ των ειδών, τα 13 ήταν νέα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Αρκετά είδη της γρίπης των πτηνών ανιχνεύθηκαν επίσης σε ινδικά χοιρίδια, μινκ και μοσχοπόντικες. Ανακαλύφθηκαν επίσης επτά είδη κορωνοϊού. Ωστόσο, κανένας από αυτούς τους ιούς δεν ήταν στενά συνδεδεμένος με τον ιό SARS-CoV-2, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα στα τέλη του 2019 και πυροδότησε την παγκόσμια πανδημία CoViD.

Ο ιολόγος Έντουαρντ Χολμς από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, ο οποίος έχει διεξάγει στο παρελθόν έρευνες για τον CoViD, ανησυχεί ωστόσο για τα αποτελέσματα της μελέτης: η παγκόσμια βιομηχανία γούνας είναι "μία από τις πιο πιθανές ευκαιρίες για το ξέσπασμα μιας νέας πανδημίας", δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP. Ως εκ τούτου, είναι  της γνώμης ότι η βιομηχανία αυτή πρέπει να κλείσει.

Ο Χολμς ανησυχεί περισσότερο για τον κορωνοϊό HKU5 των νυχτερίδων νάνων, ο οποίος ανακαλύφθηκε σε δύο εκτρεφόμενους νάρκισσους κατά τη διάρκεια της έρευνας και σχετίζεται με τον κορωνοϊό του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (Mers), ο οποίος μπορεί να αποβεί μοιραίος για τον άνθρωπο.

"Το γεγονός ότι βλέπουμε τώρα ότι έχει μεταπηδήσει από τις νυχτερίδες στα εκτρεφόμενα μινκ πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου", δήλωσε ο Holmes. "Αυτός ο ιός πρέπει να παρακολουθείται", δηλωσε.

Χιλιάδες άγνωστα ακόμη είδη ιών πιστεύεται ότι κυκλοφορούν μεταξύ των άγριων θηλαστικών. Οι επιστήμονες φοβούνται ότι οι φάρμες γουνοφόρων ζώων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μόλυνση των αγροτικών ζώων από τέτοιους ιούς, οι οποίοι με τη σειρά τους θα μπορούσαν να εκθέσουν τους ανθρώπους σε αυτούς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τροπολογία ΠΑΣΟΚ για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα Υγείας
ΕΚΑΒ: ''Ημέρα Θυσίας του Διασώστη''
ΣΕΒΙΤΕΛ: Απαγορευμένη η πώληση χύμα ελαιόλαδου