Οδηγίες για έγκαιρο εντοπισμό παραλλαγών του κορωνοϊού, δίνουν οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νοσημάτων (ECDC). Σε δελτίο τεχνικών οδηγιών, που εξέδωσαν σήμερα, παρέχουν καθοδήγηση σε υπεύθυνους εργαστηρίων, μικροβιολόγους και όσους λαμβάνουν αποφάσεις, προκειμένου να κλιμακωθεί η ικανότητα απομόνωσης και αντιγονικού χαρακτηρισμού των παραλλαγών.
Όπως αναφέρουν, οι νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2 που ενδιαφέρουν τους επιστήμονες, συνέχισαν να εμφανίζονται τους πρώτους μήνες του 2022 και η παρακολούθηση της κυκλοφορίας τους σε όλες τις χώρες μέσω της γονιδιωματικής επιτήρησης παραμένει σημαντική.
Τονίζουν πως ο αντιγονικός χαρακτηρισμός των παραλλαγών του ιού απαραίτητος για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, την επιλογή των κατάλληλων στελεχών του ιού για την ανάπτυξη νέου εμβολίου και για την παρακολούθηση της αντοχής σε αντιιικές θεραπείες, που βασίζονται σε μονοκλωνικά αντίσωμα (mAb).
Δείγματα που προέρχονται από τα συστήματα επιτήρησης και από τεστ σε ειδικά επιλεγμένους ασθενείς, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι, θα πρέπει να επιλέγονται για αντιγονικό χαρακτηρισμό.
Ο προσδιορισμός της αλληλουχίας των ιών, πριν και μετά την απομόνωση, θα βοηθήσει στον εντοπισμό οποιωνδήποτε πιθανών μεταλλάξεων προσαρμοσμένων στην κυτταρική καλλιέργεια.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, στα εργαστήρια θα πρέπει να χρησιμοποιείται αντιγονικός χαρακτηρισμός για την παρακολούθηση της αντοχής των κυκλοφορούντων νέων παραλλαγών σε αντι-ιικές θεραπείες που βασίζονται σε μονοκλωνικά αντισώματα (mAb).
Το ECDC, καθώς και τα εργαστήρια αναφοράς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την COVID-19 τίθενται στη διάθεση όσων χρειάζονται υποστήριξη σε χώρες που δεν έχουν ικανότητα να πραγματοποιήσουν απομόνωση ιού σε ειδικά εργαστήρια.
Τα αντιγονικά δεδομένα θα πρέπει να κοινοποιούνται αμέσως στο ECDC, το Περιφερειακό Γραφείο της ΠΟΥ για την Ευρώπη και τα ευρωπαϊκά δίκτυα επιτήρησης.
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου