Έρευνα νευροεπιστημόνων του University of Bath και διεθνών συνεργατών τους, αποκάλυψε σημαντικές διαφορές στη δομή του εγκεφάλου ανθρώπων με νευρική ανορεξία και ανθρώπων χωρίς.
Τα ευρήματα που βασίστηκαν σε εκτεταμένες αναλύσεις απεικονιστικών εξετάσεων εγκεφάλου ασθενών από διάφορες χώρες, δημοσιεύονται στο περιοδικό Biological Psychiatry.
Αποκάλυψαν ότι άνθρωποι με ανορεξία είχαν μειώσεις σε 3 μετρήσεις του εγκεφάλου.
Tα αποτελέσματα είναι από τα πιο σαφή έως τώρα που δείχνουν σχέσεις μεταξύ δομικών αλλαγών στον εγκέφαλο και διατροφικών διαταραχών. Η ομάδα λέει, ότι το μέγεθος της επίδρασης στην έρευνα για την ανορεξία είναι το μεγαλύτερο από οποιαδήποτε ψυχική διαταραχή έχει μελετηθεί.
Αυτό σημαίνει, ότι άνθρωποι με ανορεξία είχαν μειώσεις στο μέγεθος και στο σχήμα του εγκεφάλου 2-4 φορές μεγαλύτερες από αυτές ανθρώπων με κατάθλιψη, ΔΕΠΥ ή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.
Οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν στο μέγεθος του εγκεφάλου, στην ανορεξία, θα μπορούσαν να αποδωθούν σε μείωση του ΔΜΣ.
Με βάση τα αποτελέσματα, η ομάδα υπογραμμίζει τη σημασία της έγκαιρης αγωγής για να βοηθηθούν άνθρωποι με ανορεξία να αποφύγουν μακροπρόθεσμες δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο.
Η έρευνα εξέτασε 2.000 απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου ανθρώπων με ανορεξία, περιλαμβανομένων αυτών σε ανάρρωση και υγιών που χρησίμευσαν ως ομάδα ελέγχου.
Σε ανθρώπους που ανέκαμπταν από ανορεξία, η έρευνα βρήκε ότι μειώσεις στην εγκεφαλική δομή ήταν λιγότερο εμφανείς, κάτι που έδειχνε ότι με κατάλληλη αγωγή και στήριξη, ο εγκέφαλος θα μπορούσε να αυτοεπιδιορθώνεται.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι με το να έχουν συνδυάσει χιλιάδες εξετάσεις ανθρώπων με ανορεξία μπόρεσαν να μελετήσουν με περισσότερες λεπτομέρειες τις εγκεφαλικές αλλαγές που θα μπορούσαν να χαρακτηρίζουν τη διαταραχή.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε