Νέα έρευνα του Johns Hopkins, έδειξε ότι στους ηλικιωμένους με αρχικού σταδίου καρδιακή ανεπάρκεια, ο μη ρυθμισμένος διαβήτης μπορεί να αυξήσει ουσιαστικά τον κίνδυνο εξέλιξης της καρδιακής ανεπάρκειας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο έλεγχος του διαβήτη νωρίς στη διαδικασία της καρδιακής ανεπάρκειας έχει μεγάλη δυνατότητα να εμποδίσει σημαντικά την εξέλιξη σε κατοπινό στάδιο.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε ιατρικούς φακέλους 4.700 ανθρώπων.

Οι συμμετέχοντες είχαν προκλινική καρδιακή ανεπάρκεια –σταδίου Α ή Β όπως ορίζεται από τα American Heart Association και American College of Cardiology.

Tα ευρήματα έδειξαν ότι ο μη ρυθμισμένος διαβήτης συνδεόταν με εξέλιξη της καρδιακής ανεπάρκειας στους συμμετέχοντες, στα στάδια Α και Β της νόσου.

Συμμετέχοντες με μη ρυθμισμένο διαβήτη στο στάδιο A είχαν 1.5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθούν σε καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ στο στάδιο B είχαν 1.8  φορές περισσότερες πιθανότητες.

Επιπλέον, στους συμμετέχοντες σταδίου Β, όσοι δεν είχαν ρυθμισμένο διαβήτη εμφάνισαν καρδιακή ανεπάρκεια σε μικρότερη ηλικία (80) από αυτούς με ρυθμισμένο διαβήτη (83)ή χωρίς διαβήτη (82).

Ο Justin Echouffo Tcheugui, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν την  ευαλωτότητα την ηλικιωμένων με διαβήτη και καρδιακή ανεπάρκεια σταδίου Α ή Β.

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι αυτοί ενδεχομένως μπορεί να ωφεληθούν από προληπτικές θεραπείες, όπως τροποποίηση του τρόπου ζωής και φάρμακα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology.

Πηγές:
Journal of the American College of Cardiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νεότερες Εξελίξεις στην αρθροσκόπηση ώμου
ΦΣΘ: Δωρεά στον Ελληνικό Ερυθρό Σταθρό στη μνήμη θύματος των Τεμπών
175η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στους Φούρνους