Tα συμπτώματα ασθενών με ευλογιά των πιθήκων στη Βρετανία διαφέρουν από αυτά προηγούμενων εξάρσεων του ιού, αναφέρει νέα έρευνα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, υπάρχουν λιγότερες αναφορές πυρετού και κόπωσης, ενώ αναφορές δερματικών αλλοιώσεων στις περιοχές των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού είναι πιο συνήθεις.

Η περιοχή των αλλοιώσεων υποδεικνύει μετάδοση κατά τη διάρκεια στενής σωματικής επαφής.

Η έρευνα περιέλαβε 54 περιστατικά που συλλέχτηκαν από 4 κέντρα σεξουαλικής υγείας του Λονδίνου. Το καθέναα είχε επιβεβαιωμένη λοίμωξη.

Ολοι εκτός από 2 ασθενείς δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν ότι ήρθαν σε επαφή με γνωστό περιστατικό. Κανένας δεν ταξίδεψε στην υποσαχάρια Αφρική, Πολλοί είχαν πρόσφατα επισκεφτεί ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κάθε ασθενής ήταν άντρας που είχε σεξουαλική επαφή με άντρες. Περίπου το 90% ανέφερε τουλάχιστον έναν νέο σεξουαλικό παρτενέρ τις 3 προηγούμενες εβδομάδες. Σχεδόν όλοι ανέφεραν μη σταθερή χρήση προφυλακτικού. Περισσότεροι από τους μισούς είχαν περισσότερους από 5 παρτενέρ τις προηγούμενες 12 εβδομάδες.

Περίπου το 94% των ασθενών είχαν τουλάχιστον μια αλλοίωση στα γεννητικά όργανα ή γύρω από τον πρωκτό. Οι περισσότεροι είχαν ελαφρά νόσο, αν και 5 νοσηλεύτηκαν για πόνο ή μολυσμένες δερματικές αλλοιώσεις. Ολοι πήραν εξιτήριο αργότερα.

Η Dr. Ruth Byrne του Chelsea and Westminster Hospital NHS Foundation Trust, δήλωσε ότι το σύμπτωμα των δερματικών αλλοιώσεων στις περιοχές του πέους και του πρωκτού και το γεγονός ότι το ένα τέταρτο των ασθενών ήταν θετικοί στη γονόρροια ή στα χλαμύδια μαζί με τη λοίμωξη από ευλογιά πιθήκων, υποδεικνύει ότι η μετάδοση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων σε αυτή την ομάδα συμβαίνει από στενή δερματική επαφή, για παράδειγμα στο πλαίσιο της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Πρόσθεσε ότι το εύρημα μπορεί να μην είναι αντικειμενικό, λόγω του γεγονότος ότι οι ερευνητές εργάζονται στην περίθαλψη και μπορεί να μην αντικατοπτρίζεται η μετάδοση στον ευρύτερο πληθυσμό.

Η λοίμωξη της ευλογιάς των πιθήκων με αυτά τα συμπτώματα ενδεχομένως μπορεί να μιμηθεί συνήθεις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις όπως ο έρπης και η σύφιλη, δήλωσε.

Αν και λιγότεροι από αυτούς τους ασθενείς ήταν αδύναμοι, κουρασμένοι ή είχαν πυρετό σε σχέση με περασμένες εξάρσεις, το 18% δεν είχε συμπτώματα πριν την δερματική αλλοίωση.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα ευρήματα μπορεί ενδεχομένως να μην είναι αντιπροσωπευτικά της έξαρσης, επειδή η εξέταση έγινε σε συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων με λοίμωξη.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο The Lancet Infectious Diseases.

Πηγές:
The Lancet Infectious Diseases.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Parent2Parent Support
Γυαλιά ηλίου: Πώς θα καταλάβετε ότι χρειάζονται αλλαγή
Οι ποινές σε ιδιώτες γιατρούς που αρνούνται να καλύψουν κενά στο ΕΣΥ [νομοσχέδιο]