Την περασμένη Τετάρτη, έχασε τη μάχη στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου νοσηλευόταν επί μέρες, ο 27χρονος οπλίτης της Εθνικής Φρουράς, Π.Γ., ο οποίοςείχε τραυματιστεί σοβαρά σε εκπαίδευση πτώσης από ελικόπτερο στη θάλασσα. Δύο μέρες μετά, το ήπαρ του μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη με αερογέφυρα ζωής, ώστε να μεταμοσχευθεί το Σάββατο σε ασθενή που βρίσκεται στο τελικό στάδιο ηπατοπάθειας. Η μεταμόσχευση θα γινόταν στη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, τη μεγαλύτερη στη χώρα, αλλά ακυρώθηκε, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμος αναισθησιολόγος. Ενημερώθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία τελικά οργάνωσε τη μεταφορά του μοσχεύματος στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας, μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί. Το δώρο ζωής μεταμοσχεύτηκε τελικά σε έναν 52χρονο ασθενή στην πρωτεύουσα.
Το περιστατικό ανέδειξε τις εγγενείς αδυναμίες του προγράμματος μεταμοσχεύσεων και του συστήματος υγείας γενικότερα, ενώ προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα. Την Τρίτη ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, παρήγγειλε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, ζητώντας να διαπιστωθεί αν έχει τελεστεί το αδίκημα της έκθεσης. Πρώτοι θα κληθούν να καταθέσουν οι συγγενείς του λήπτη που θα λάμβανε το μόσχευμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα από τα μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας και των Βαλκανίων, το Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, διαθέτει μόλις 8 αναισθησιολόγους, οι οποίοι δίνουν αγώνα για να καλύψουν εφημερίες, χειρουργεία, διασωληνώσεις και ό,τι άλλο χρειαστεί. Στη λίστα αναμονής του νοσοκομείου για ηπατικό μόσχευμα βρίσκονται 50 ασθενείς με ηπατοπάθεια τελικού σταδίου, ενώ άλλοι 20 περιμένουν το δώρο ζωής στο Λαϊκό, που έχει τη δική του λίστα. Η εξαγγελία της Μίνας Γκάγκα για μία ενιαία εθνική λίστα ικανοποιεί ένα χρόνιο αίτημα των ασθενών, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα αν δεν υπάρχει επαρκής στελέχωση. Το iatronet.gr μίλησε με όλους τους εμπλεκόμενους και παραθέτει το χρονικό ενός θείου δώρου που άλλαξε παραλήπτη.
Ν. Αντωνιάδης: Χάνεται η εμπιστοσύνη του κόσμου
Ο αναπληρωτής καθηγητής χειρουργικής μεταμοσχεύσεων στο ΑΠΘ, Νίκος Αντωνιάδης, περιγράφει το περιστατικό στο iatronet.gr, ενώ διατυπώνει την ανησυχία του πως αυτό ενδέχεται να κλονίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου στο θέμα της δωρεάς οργάνων. «Προκύπτει ένα θέμα γενικότερο, που αφορά την οργάνωση και λειτουργία του συστήματος. Υπήρξε παρέμβαση της αναπληρώτριας υπουργού, η οποία δεν μπόρεσε να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό εδώ και να βρεθεί ένας αναισθησιολόγος, ίσως με ένα εντέλλεσθε, αλλά το έκανε στην Αθήνα», παρατηρεί και προσθέτει: «Φοβάμαι ότι θα χαθεί ένα μέρος της εμπιστοσύνης του κόσμου και θα μειωθούν οι δότες με όλο αυτό που έγινε, ενώ με την COVID είδαμε και μια αύξηση προς το τέλος. Ο κόσμος θα είναι περισσότερο επιφυλακτικός τώρα. Τι γίνεται; Πού χρησιμοποιούνται; Τι οργάνωση υπάρχει;».
Ο ίδιος αποκαλύπτει, μάλιστα, πως παρόμοιο περιστατικό έχει συμβεί και στο παρελθόν για τον ίδιο λόγο.«Έχει συμβεί να στείλουμε μόσχευμα στην Ιταλία γιατί δεν μπορούσαμε να το κάνουμε εδώ», λέει και προσθέτει: «πόσα άλλα χειρουργεία δεν γίνονται και δεν ακούγονται. Αυτό ακούστηκε γιατί υπάρχει το κοινωνικό θέμα, ενός μοσχεύματος που μας προσφέρθηκε από την Κύπρο».
Οκτώ αναισθησιολόγοι εφημερεύουν μέρα παρά μέρα
Η έλλειψη αναισθησιολόγων στο Ιπποκράτειο, όπως και σε άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, είναι χρόνιο πρόβλημα που προϋπήρχε της πανδημίας και αναδείχτηκε σε αυτήν. Οι προκηρύξεις δεν βρίσκουν ανταπόκριση, καθώς οι περισσότεροι προτιμούν να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, με καλύτερες απολαβές.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Δόντσιο, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο Ιπποκράτειο, σε ολόκληρο το νοσοκομείο έχουν απομείνει μόλις 8 αναισθησιολόγοι, έναντι 27 που προβλέπει το οργανόγραμμα. «Κάνουν τουλάχιστον 15 εφημερίες το μήνα. Αυτοί που δεν έχουν φύγει ακόμη είναι ήρωες. Αν γίνει κάποιο λάθος λόγω κόπωσης θα έρθουν και θα τους πουν γιατί εφημερεύεις μέρα παρά μέρα», λέει στο iatronet.gr και προσθέτει: «Αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, που έχουν βάλει πλάτη και έχουν ματώσει τη φανέλα, βρίσκονται σήμερα και υπόλογοι».
Ο ίδιος χαρακτηρίζει την Κλινική Μεταμοσχεύσεων ως ένα κόσμημα για τη Θεσσαλονίκη που πρέπει να στελεχωθεί και ζητά να δοθούν κίνητρα για την προσέλκυση αναισθησιολόγων, ώστε να μην κλείσουν κλινικές.
Αναφερόμενος στην ακύρωση της μεταμόσχευσης του περασμένου Σαββάτου υποστηρίζει πως δεν υπήρχε η δυνατότητα κάλυψης με αναισθησιολόγο. «Οι εφημερίες των αναισθησιολόγων στο Ιπποκράτειο είναι στον κόφτη κυριολεκτικά. Είναι παράνομο από εκεί και πέρα το να πεις στη διαδικασία του εντέλλεσθε. Κάτι τέτοιο ίσως έπρεπε να γίνει από κάποιο άλλο νοσοκομείο ή άλλη περιοχή. Οι άνθρωποι αυτοί, όχι μόνο έχουν βάλει πλάτη, τους έχουν λιανίσει κυριολεκτικά», σημειώνει.
Σωματείο «ΗΠΑΡχω»: Να σταλεί ο λήπτης στο εξωτερικό
Το Σωματείο Ηπατομοσχευθέτων Ελλάδας «ΗΠΑΡχω», που με μια σκληρή ανακοίνωση έκανε λόγο για τον «θάνατο της μεταμοσχευτικής διαδικασίας» στην Ελλάδα, ζητά τώρα να ληφθεί ειδική μέριμνα για τον ασθενή που δεν κατάφερε να μεταμοσχευθεί λόγω της ανεπάρκειας του συστήματος.
«Πρέπει να φροντίσει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων και η πολιτεία γενικά διά των αντιπροσώπων της, να βρουν κέντρο στο εξωτερικό και να τον στείλουν τον άνθρωπο, γιατί δεν ξέρουμε αν θα ξαναβρεθεί αυτή η ευκαιρία. Για τους ηπατοπαθείς τελικού σταδίου, οι ευκαιρίες είναι πολύ λίγες, ειδικά στην Ελλάδα, με την έλλειψη μοσχευμάτων. Και ο χρόνος πιέζει πολύ», τονίζει στο iatronet.gr η πρόεδρος του «ΗΠΑΡχω», Χριστίνα Θεοδωρίδου.
Η ίδια υποστηρίζει πως το περιστατικό «απαξιώνει όλες τις προσπάθειές μας για την ευαισθητοποίηση του κόσμου στη μεγάλη αυτή ιδέα της δωρεάς οργάνων και ιστών». Επικροτεί την εξαγγελία της Μίνας Γκάγκα, μέσω της ΕΡΤ, για ενιαία εθνική λίστα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι για να λειτουργήσει πρέπει να είναι στελεχωμένα τα Κέντρα Μεταμοσχεύσεων. «Η μεταμόσχευση ήπατος είναι μια χειρουργική πράξη ιδιαίτερα δύσκολη, που θέλει εξειδικευμένο προσωπικό για να πάει καλά η πορεία τους ασθενούς. Είναι σαν τους Ολυμπιακούς Κύκλους, που είναι άμεσα συνδεδεμένοι ο ένας με τον άλλον. Αν κάποιος διαρραγεί μπλοκάρει τη μεταμοσχευτική διαδικασία και το είδαμε στην περίπτωση των αναισθησιολόγων», υπογραμμίζει.
Σύμφωνα με την κ.Θεοδωρίδου, σήμερα υπάρχουν 70 ασθενείς (50 στο Ιπποκράτειο, 20 στο Λαϊκό) που «περιμένουν εναγωνίως το θείο δώρο για να συνεχίσουν να ζουν. Μιλάμε για ανθρώπους που βρίσκονται μια ανάσα από τον θάνατο και δίνουν μάχη ζωής. Γιατί, όπως ξέρουμε, το ήπαρ δεν έχει εναλλακτική θεραπεία μηχανικής υποστήριξης».
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές