Η ενθάρρυνση ανθρώπων να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά μετά την πανδημία θα μπορούσε να αποτρέψει έως 26 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο έως το 2060, ανακάλυψε έρευνα.
Πρόωροι θάνατοι από νόσους όπως καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρκίνο, θα μπορούσαν να προληφθούν με την περίληψη μέτρων για τη μείωση της παγκόσμιας κατανάλωση κρέατος στα σχέδια ανάκαμψης, αναφέρουν ερευνητές.
Η μείωση της ποσότητας κρέατος που καταναλώνεται παγκοσμίως θα έκανε την τροφή πιο προσιτή, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και θα ήταν καλύτερη για το περιβάλλον.
Tα ευρήματα υποδεικνύουν ότι σχέδια μετά την πανδημία που βάζουν σε προτεραιότητα την οικονομική ανάκαμψη θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκατομμύρια περισσότερους θανάτους που θα συνδέονταν με ανεπαρκή διατροφή, θα ήταν χειρότερα για το περιβάλλον και θα έκαναν λιγότερα για τη μείωση του κόστους τροφίμων.
Κυβερνήσεις παγκοσμίως διαθέτουν τρισεκατομμύρια στερλίνες για την ανάκαμψη από την επίπτωση της πανδημίας.
Ερευνητές πραγματοποίησαν τώρα την πρώτη παγκόσμια ανάλυση για τη μακροχρόνια επίδραση διαφορετικών σχεδίων ανάκαμψης στην παγκόσμια υγεία, το περιβάλλον και το κόστος τροφίμων.
Tα ευρήματα θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν στην ανάπτυξη στρατηγικών για τη βελτίωσή της παγκόσμιας υγείας και την προσβασιμότητα σε τρόφιμα, καθώς και να συμβάλλουν στον περιορισμό της επίπτωσης της κλιματικής αλλαγής.
Ερευνητές χρησιμοποίησαν υπολογιστικό μοντέλο για την αξιολόγηση της επίδρασης που διάφορα σχέδια ανάκαμψης από την Covid-19 θα είχαν μεταξύ 2019 και 2060.
Υπολόγισαν 4 σενάρια μετά την πανδημία για το πώς το παγκόσμιο σύστημα τροφοδοσίας θα επηρεαζόταν σε κάθε σενάριο.
Tα ευρήματα δείχνουν ότι σχέδια που περιλαμβάνουν διατροφική μετατόπιση προς την κατανάλωση λιγότερου κρέατος και περισσότερων φρούτων και λαχανικών θα μπορούσαν να εμποδίσουν 2.600 πρόωρους θανάτους ανα εκατομμύριο έως το 2060.
Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 10 δισ. έως το 2060, αυτό πιθανόν θα μπορούσε να αποτρέψει 26 εκατ. θανάτους εκείνο το έτος.
Η χαμηλή σε κρέας διατροφή θα έκανε πιο προσιτή την τροφή, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού εισοδήματος όπου το 50% των εισοδημάτων που χρειαζόταν κάποιος για να έχει επαρκή τροφή το 2019 θα υποχωρήσει στο 10% έως το 2060.
Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος θα περιόριζε επίσης τη χρήση γεωργικής γης και την ανάγκη για άρδευση και λιπάσματα, που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα νερού και να βλάψουν τη βιοποικιλότητα.
Αντίθετα, σχέδια ανάκαμψης που εστιάζουν μόνο στην αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδα πριν την πανδημία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έως 780 επιπλέον θανάτους ανα εκατομμύριο το 2060-σχεδόν 8 εκατ. θανάτους εκείνο το έτος, σύμφωνα με υπολογισμούς.
Αυτές οι στρατηγικές, επίσης θα μπορούσαν να αυξήσουν τη χρήση γης, άρδευσης και λιπασμάτων και να έχουν λιγότερη επίπτωση στο να γίνει η τροφή πιο προσιτή.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Lancet Planetary Health.
Πηγές:
The Lancet Planetary Health.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θεσσαλονίκη: Στήριξη αστέγων από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
Νοέμβριος: Μήνας Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Παγκρέατος
Αγρίνιο: Δωρεάν Πρόγραμμα Ελαστογραφίας Ήπατος για την Τρίτη Ηλικία