O καρκίνος του μαστού είναι η πρώτη σε συχνότητα μορφή καρκίνου στις γυναίκες και 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα εμφανίσει καρκίνο μαστού στη διάρκεια της ζωής της. Ωστόσο, πέρα από τη χημειοθεραπεία, η ενσωμάτωση νέων βιολογικών θεραπειών άλλαξε σημαντικά την πορεία της νόσου.Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε γυναίκα λαμβάνει εξατομικευμένη θεραπεία, «κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της»! Για τις σημαντικές αυτές εξελίξεις μίλησε στο iatronet η κα Κυριακή Πλοιαρχοπούλου,Παθολόγος –Ογκολόγος, Γ΄ Ογκολογική Κλινική Metropolitan General:
Ποιες εξελίξεις σηματοδότησαν τη «νέα εποχή» στον καρκίνο του μαστού;
Μια σημαντική εξέλιξη είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα trastuzumab και pertuzumab έναντι του υποδοχέα ΗΕR-2 που εκφράζεται σε ένα ποσοστό των καρκινικών κυττάρων. Ο συνδυασμός των δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων έχει συμβάλει στη βελτίωση της πρόγνωσης τόσο στον πρώιμο όσο και στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού. Μελέτες έχουν δείξει το όφελος του συνδυασμού τους στην προεγχειρητική και συμπληρωματική θεραπεία με αύξηση της ελεύθερης υποτροπής επιβίωσης όσο και στη θεραπεία της μεταστατικής νόσου με αύξηση της συνολικής επιβίωσης.
Ποια είναι τα νεότερα δεδομένα;
Η ενδοφλέβια χορήγηση των δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έχει μακρό χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο και συχνά οι συνεχείς φλεβοκεντήσεις ταλαιπωρούν τις ασθενείς. Πρόσφατα εγκρίθηκε η υποδόρια χορήγηση των δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων σε μια συνδυασμένη μορφή. Η μορφή αυτή περιέχει ανασυνδυασμένη ανθρώπινη υαλουρονιδάση που διασπά τις ίνες του κολλαγόνου ώστε το υποδόριο να μπορεί να δεχθεί τον όγκο των 10 ml της ένεσης. Η FeDerica είναι μια μελέτη φάσης ΙΙΙ στην οποία συγκρίθηκε η υποδόρια μορφή με την ενδοφλέβια σε ασθενείς στην προεγχειρητική θεραπεία της πρώιμης νόσου. Η μελέτη έδειξε ότι η υποδόρια μορφή είναι μη κατώτερη της ενδοφλέβιας ως προς την αποτελεσματικότητα και την τοξικότητα.
Πώς συμβάλλουν οι νέες θεραπείες στην καλύτερη συμμόρφωση αλλά και ποιότητα ζωής των ασθενών
Η υποδόρια μορφή του συνδυασμένου trastuzumab-pertuzumab εξοικονομεί χρόνο και πόρους και συνεπώς εξυπηρετεί τόσο τους ασθενείς όσο και το υγειονομικό προσωπικό. Η διάρκεια έγχυσής της είναι 5 λεπτά, δεν απαιτείται φλεβοκέντηση και η παραμονή στο νοσοκομείο είναι βραχύχρονη. Από μελέτες προέκυψε ότι η υποδόρια μορφή επιλέγεται από την πλειοψηφία των ασθενών και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και δεν έχει πρόσθετες παρενέργειες, πλην μικρού βαθμού τοπική αντίδραση στο σημείο της έγχυσης που αποδράμει σύντομα.
Πόσο σημαντική είναι η πρώιμη διάγνωση;
Η πλειοψηφία των περιπτώσεων τα τελευταία χρόνια διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο που αντιμετωπίζεται πλήρως και τα ποσοστά θανάτων από καρκίνο μαστού παρουσιάζουν πτωτική πορεία. Αυτό οφείλεται στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση μέσω της μαστογραφίας καθώς και στις σημαντικές εξελίξεις στη θεραπεία. Πλέον κάθε καρκίνος μαστού αντιμετωπίζεται διαφορετικά, ανάλογα με τα μοριακά χαρακτηριστικά του κάθε όγκου και έτσι κάθε γυναίκα λαμβάνει εξατομικευμένη θεραπεία, «κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της».
Τι αναμένουμε στο άμεσο μέλλον;
Τελευταία έχουν αναπτυχθεί νέα μόρια, όπως αναστoλείς τυροσινικής κινάσης έναντι του υποδοχέα HER-2 (tucatinib, neratinib), συζευγμένα αντισώματα (ADCs), δηλαδή αντισώματα συνδυασμένα με χημειοθεραπεία, όπως trastuzumab emtansine ή trastuzumab deruxtecan που εφαρμόζονται σε HER-2 θετικούς όγκους ή sacituzumab govitecan σε τριπλά αρνητικούς όγκους. Στο τελευταίο συνέδριο ASCO 2022 ανακοινώθηκε η μελέτη DESTINY-Breast04 που έδειξε τη δραστικότητα του trastuzumab deruxtecan σε HER2-low όγκους (χαμηλή έκφραση του υποδοχέα HER-2). Επιπλέον, οι CDK4/6 αναστολείς (ribociclib, palbociclib, abemaciclib) έχουν βελτιώσει την επιβίωση στην ορμονοθετική μεταστατική νόσο και εφαρμόζονται στη διάγνωσή της. Συνεπώς, το τοπίο αλλάζει σημαντικά με νέα φάρμακα που εφαρμόζονται σε όλες τις κατηγορίες ασθενών που επιτυγχάνουν τη βελτίωση της πορείας της νόσου.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού