Οι συνήθεις παιδικοί εμβολιασμοί έχουν μειωθεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 30 χρόνια λόγω της πανδημίας κορωνοιού αλλά και των παρατεταμένων προβλημάτων σε περιοχές πολεμικών συγκρούσεων.
Τα περισσότερα παιδιά που έχασαν τον εμβολιασμό κατά του τετάνου, της διφθερίτιδας και της πολιομυελίτιδας - DTP ζούσαν στην Ινδία, τη Νιγηρία, την Ινδονησία, την Αιθιοπία και τις Φιλιππίνες, σύμφωνα με τη Unicef και τον ΠΟΥ.
Το 2021, 25 εκατομμύρια παιδιά έχασαν τουλάχιστον έναν από τους τρεις εμβολιασμούς DTP, ανέφεραν σήμερα στη Γενεύη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά της Unicef.
Το DTP είναι ένα συνδυασμένο εμβόλιο κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη. "Οι συνέπειες καταμετρώνται σε ανθρώπινες ζωές", προειδοποίησε η επικεφαλής της Unicef Catherine Russell.
Το 2020, 23 εκατομμύρια παιδιά έχασαν τουλάχιστον μία από τις τρεις ημερομηνίες εμβολιασμού, σε σύγκριση με 19 εκατομμύρια το 2019, το έτος πριν από την έναρξη της πανδημίας. Συνολικά, το ποσοστό των παιδιών που έκαναν και τους τρεις εμβολιασμούς μειώθηκε από 86% σε 81% μεταξύ 2019 και 2021.
Εκτός από την πανδημία κορωνοιού, κατά την οποία το προσωπικό έπρεπε να αποσυρθεί από τα προγράμματα εμβολιασμού ρουτίνας σε ορισμένες χώρες, και τα προβλήματα προσέγγισης των παιδιών σε περιοχές συγκρούσεων, οι οργανώσεις αναφέρουν επίσης ως λόγους την αυξανόμενη παραπληροφόρηση σχετικά με τους εμβολιασμούς.
Τα περισσότερα παιδιά που έχασαν τον εμβολιασμό DTP ζούσαν στην Ινδία, τη Νιγηρία, την Ινδονησία, την Αιθιοπία και τις Φιλιππίνες, σύμφωνα με την Unicef και τον ΠΟΥ. Αντίθετα, η Ουγκάντα και το Πακιστάν κατάφεραν να επιτύχουν και πέρυσι υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Σε ποιες περιοχές δεν μπορούν να καλυφθούν τα κενά σε γιατρούς
Έναρξη πανελλαδικού προγράμματος ασκήσεων εκκένωσης Υγειονομικών Σχηματισμών, υπό την εποπτεία του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ
Δυο γυναικολογικές παθήσεις συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου [μελέτη]