Το καλοκαίρι του 1989, οι επιφανείς έμποροι γούνας από την Σιάτιστα Κοζάνης, Νικόλαος και Λεωνίδας Παπαγεωργίου, γνωστοί ήδη για την κοινωνική τους προσφορά και την πλούσια φιλανθρωπική τους δράση, συνέλαβαν την ιδέα να δωρίσουν στο ελληνικό κράτος 30 εκατομμύρια δολάρια για την ανέγερση ενός μεγάλου νοσοκομείου στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, που θα ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα και δεν θα υπολείπεται των μεγάλων ευρωπαϊκών και αμερικανικών νοσοκομείων. Έναν χρόνο μετά, ανακοίνωσαν την απόφασή τους στον τότε πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. "Αν θέλετε να το δείτε να τελειώνει, κτίστε το και εξοπλίστε το μόνοι σας!", τους απάντησε ο τελευταίος, γνωρίζοντας τη γραφειοκρατία και τις παθογένειες του Δημοσίου. Ο ίδιος τούς εξασφάλισε διαδικασίες εξπρές, πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα, για την ταχεία αδειοδότηση, ανέγερση και προμήθεια του εξοπλισμού. Το έργο έγινε σε χρόνο ρεκόρ, αλλά "πάγωσε" επί τριετία, έτοιμο αλλά χωρίς να μπορεί να ανοίξει, για λόγους που είχαν να κάνουν με το καθεστώς λειτουργίας του.

Οι πόρτες του υπερσύγχρονου νοσοκομείου άνοιξαν προσωρινά για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα του 2017, με αφορμή ένα τραγικό γεγονός: αποφασίστηκε να μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής, αναγνώρισης και ιατροδικαστικής εξέτασης των 74 θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας με το αεροσκάφος Γιάκοβλεφ που συνετρίβη στα Πιέρια Όρη. Μετά την ολοκλήρωση του μακάβριου έργου του, έκλεισε πάλι τις πόρτες του για να ανοίξει οριστικά τον Αύγουστο του 1999.

Εικοσιτρία χρόνια μετά, η διοίκηση του νοσοκομείου και του Ιδρύματος Παπαγεωργίου, καθώς και οι εργαζόμενοί του, θρηνούν την απώλεια του Νικόλαου Παπαγεωργίου (φωτογραφία), που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών. Είχε προηγηθεί, 8 μήνες πριν, ο αδελφός του Λεωνίδας. Οι δύο αδελφοί εθνικοί ευεργέτες αποχαιρέτισαν τη ζωή δικαιωμένοι για την επιλογή τους και υπερήφανοι για το δημιούργημά τους, που επί 23 έτη αποτελεί ένα νοσοκομείο πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα, όπως οι ίδιοι το οραματίστηκαν: Λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, είναι πλήρως ενταγμένο στο ΕΣΥ και αποτελεί το πρώτο λογιστικά πλεονασματικό δημόσιο νοσοκομείο της χώρας. Στα πρώτα δέκα χρόνια λειτουργίας του, από την έναρξη ως το 2009, ο Νικόλαος Παπαγεωργίου διετέλεσε Πρόεδρος του νοσοκομείου καθώς και μέλος του Δ.Σ, ενώ μέχρι και τον θάνατό του ήταν ο πρόεδρος του Ιδρύματος Παπαγεωργίου.

Γεννημένος στη Σιάτιστα Κοζάνης, ασχολήθηκε με την γουνοποιία και υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς παράγοντες της χώρας. Οι κοινωνικές του ευαισθησίες αποτέλεσαν κίνητρο για την ανάπτυξη πλούσιου φιλανθρωπικού έργου με ανιδιοτελή προσφορά στην κοινωνία και στον άνθρωπο.

Αναγορεύθηκε από το Ελληνικό Κράτος σε μεγάλο Εθνικό Ευεργέτη και άξιο της πατρίδας, ενώ τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις και τίτλους με μέγιστη την απονομή του οφικίου του άρχοντα Ακτουαρίου από Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί τη Δευτέρα, 18 Ιουλίου στις 5 το απόγευμα, στην γενέτειρα του ευεργέτη, τη Σιάτιστα, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό