Ενδιαφέροντα ευρήματα σε ό,τι αφορά την στάση των πολιτών απέναντι στην πανδημία, στα εμβόλια και στο σύστημα υγείας, προκύπτουν από την ετήσια έρευνα για την Δημόσια Υγεία που παρουσίασε την Πέμπτη ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Από τις απαντήσεις των πολιτών της Π.Ε. Θεσσαλονίκης προκύπτουν μεγάλα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης σήμερα, αλλά και μια συγκρατημένη στάση απέναντι στην τέταρτη δόση και στα επικαιροποιημένα εμβόλια που αναμένονται στο επόμενο διάστημα. Επίσης, διαπιστώνεται πως η πλειοψηφία των πολιτών δεν βλέπει κοντά στον ορίζοντα το τέλος της πανδημίας, με έναν στους πέντε μάλιστα να θεωρούν πως αυτή δεν θα τελειώσει ποτέ. Παράλληλα, καταγράφονται αυξημένα ποσοστά ικανοποίησης των πολιτών από τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις, αλλά και δυσαρέσκεια για την αύξηση του κόστους των ιατρικών υπηρεσιών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρία To The Point σε σταθμισμένο δείγμα 1.072 πολιτών από τις 11 ως τις 15 Ιουλίου.

Εμβολιασμός και νέα εμβόλια

Το 86,7% των ερωτηθέντων δήλωσε πω έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού και το 12,7 όχι. Το 72,6% όσων έχουν εμβολιαστεί έχουν κάνει τρεις δόσεις, το 14,2% δύο δόσεις και το 10,3% τέσσερις, ενώ ένα ποσοστό 2,8% δήλωσε πως έχει κάνει μία δόση.

Περίπου δύο στους τρεις από το σύνολο των ερωτηθέντων (62,4%) απαντούν θετικά στο ερώτημα αν θα κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο που θα καλύπτει τις νέες μεταλλάξεις του ιού, όταν αυτό δημιουργηθεί και εφόσον συστηθεί από τους επιστήμονες. Στον αντίποδα, το 22,2% δηλώνει πως δεν θα το κάνει, ενώ το 15,4% δεν τοποθετείται.

Ένας στους τρεις από όσους δεν έχουν εμβολιαστεί αναφέρει ως λόγο τους ενδοιασμούς σχετικά με την υγεία του, ενώ 1 στους 10 ότι έχει νοσήσει και θεωρεί πως καλύπτεται ανοσιακά.

Έξι στους δέκα ερωτηθέντες (59,3%) συμφωνούν με την διατήρηση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στο υγειονομικό προσωπικό, ενώ 3 στους δέκα διαφωνεί (32,1%).

Η Πανδημία στη συλλογική συνείδηση

Εντύπωση προκαλούν οι απαντήσεις των πολιτών σε ό,τι αφορά το πότε βλέπουν το τέλος της πανδημίας. Σε ερώτηση πότε θα επιστρέψουμε σε έναν τρόπο ζωής ανεπηρέαστο από τον κορωνοϊό, ένας στους πέντε (19,8%) απαντάει "ποτέ". Ανάλογο ποσοστό (18,9%) βλέπει το τέλος της πανδημίας μέσα στο επόμενο έτος, ενώ η πλειοψηφία (4 στους 10) προβλέπουν πως θα την αφήσουμε πίσω μετά το 2023. Ένα συνολικό ποσοστό 10,8% εμφανίζεται πιο αισιόδοξο και προβλέπει επιστροφή στην κανονικότητα εντός του 2022: είτε μέσα στους επόμενους 1-2 μήνες (3,7%) ή προς το τέλος του τρέχοντος έτους (7,1%).

"Η πανδημία έχει πλέον εγκατασταθεί για τα καλά στη συλλογική συνείδηση της κοινωνίας", ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Νίτσας, σχολιάζοντας το συγκεκριμένο εύρημα.

Μοιρασμένες στα τρία είναι οι απαντήσεις των ερωτηθέντων σε ό,τι αφορά το βαθμό ικανοποίησής τους από τις προσφερόμενες υπηρεσίες Υγείας στην Ελλάδα - δημόσιες και ιδιωτικές  με το 36,3% να δηλώνει ικανοποιημένο, το 29,2% δυσαρεστημένο και το 32,9% ούτε το ένα ούτε το άλλο. Σύμφωνα με τον κ. ίτσα, καταγράφεται αύξηση του βαθμού ικανοποίησης και μείωση της δυσαρέσκειας σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις, κάτι που ο ίδιος απέδωσε στην υπευθυνότητα που επέδειξε το υγειονομικό προσωπικό στη διάρκεια της πανδημίας.

Όταν η ίδια ερώτηση εξειδικεύεται στον δημόσιο τομέα, το ποσοστό δυσαρέσκειας γίνεται πλειοψηφικό με 39,8% έναντι 27,5% της ικανοποίησης.

Το 35,8% των ερωτηθέντων, πάντως, πιστεύει πως η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας έχει χειροτερεύσει στη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών.

Περίπου οι μισοί ερωτηθέντες (47,6%) απαντούν πως το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, κάτι που σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΘ δεν απαντά σε αύξηση των αποδοχών του προσωπικού.

Η πλειοψηφία (43,4%) θεωρεί πως η συνεργασία του ΕΣΥ με τους ιδιωτικούς φορείς Υγείας θα βελτιώσει τις υπηρεσίες υγείας και το 20,3% ότι θα τις επιδεινώσει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Σε ποιες περιοχές δεν μπορούν να καλυφθούν τα κενά σε γιατρούς
Έναρξη πανελλαδικού προγράμματος ασκήσεων εκκένωσης Υγειονομικών Σχηματισμών, υπό την εποπτεία του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ
Δυο γυναικολογικές παθήσεις συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου [μελέτη]