Νέα μεγάλη έρευνα του American Cancer Society (ACS) δείχνει ότι η μεγαλύτερη ηλικία και το κάπνισμα  είναι οι δυο πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με σχετικό και απόλυτο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Tα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι εκτός από την ηλικία και το ιστορικό καπνίσματος, οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το υπερβάλλον σωματικό βάρος, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου και αρκετούς άλλους παράγοντες που ενδεχομένως μπορεί να βοηθήσουν ανθρώπους να διαπιστώσουν αν θα μπορούσαν να ωφεληθούν από ενισχυμένο έλεγχο ή παρεμβάσεις πρόληψης.

Σκοπός της έρευνας ήταν να εντοπιστούν οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με μεγαλύτερο από 2% απόλυτο κίνδυνο για οποιοδήποτε είδος καρκίνου σε διάστημα 5 ετών.

Οι ερευνητές περιέλαβαν στην έρευνα 429.991 συμμετέχοντες στις ΗΠΑ, χωρίς προσωπικό ιστορικό καρκίνου και τους παρακολούθησαν για έως 5 χρόνια, για τυχόν εμφάνιση καρκίνου.

Tα αποτελέσματα έδειξαν 15.226 διηθητικούς καρκίνους σε συμμετέχοντες, εντός 5 ετών από την εγγραφή στην έρευνα.

Ο σχετικός κίνδυνος ήταν ισχυρότερος στους καπνιστές έναντι όσων δεν κάπνισαν ποτέ.

Στους άντρες, το αλκοόλ, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, το κόκκινο κρέας και η έλλειψη άσκησης, επίσης συνδέονταν με κίνδυνο.

Στις γυναίκες, ο ΔΜΣ, ο διαβήτης τύπου 2, η υστερεκτομή, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, η υπέρταση, η απολίνωση σαλπίγγων και η έλλειψη άσκησης συνδέονταν με κίνδυνο για καρκίνο.

Ο απόλυτος πενταετής κίνδυνος ξεπερνούσε το 2% σε σχεδόν όλους τους συμμετέχοντες άνω των 50 ετών και σε ορισμένους μικρότερους από 50 περιλαμβανομένων καπνιστών και πρώην καπνιστών και μακροχρόνια μη καπνιστών με ΔΜΣ μεγαλύτερο από 25 ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου σε συγγενή πρώτου βαθμού.

Ο απόλυτος πενταετής κίνδυνος έφτανε στο 29% στους άντρες και στο  25% στις γυναίκες.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Cancer.

Πηγές:
 Cancer.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας