Γυναίκες με καρκίνο στο μαστό συχνά βλέπουν πτώση της σεξουαλικής τους υγείας και οι γιατροί δεν τους λένε τι να περιμένουν ή τι να κάνουν.
Αυτά είναι τα ευρήματα νέας έρευνας που ρώτησε ασθενείς με καρκίνο μαστού για τη σεξουαλική ζωή τους. Έδειξε ότι οι περισσότερες είχαν θέματα σεξουαλικής υγείας- συνήθεις παρενέργειες της αγωγής.

Οι περισσότερες δήλωσαν ότι εύχονταν ο γιατρός τους να είχε αναφερθεί στο ζήτημα της σεξουαλικής υγείας από νωρίς-σύντομα μετά τη διάγνωση.
Η Dr. Sarah Tevis, του University of Colorado Cancer Center στην Aurora, δήλωσε ότι οι ασθενείς θέλουν να ξέρουν τι να περιμένουν και τι μπορούν να κάνουν για τον έλεγχο των σεξουαλικών συμπτωμάτων.

Στις ασθενείς με καρκίνο μαστού οι συνήθεις αγωγές μπορούν πιθανόν να επηρεάσουν τη σεξουαλική υγεία.
Υπάρχουν οδηγίες που ενθαρρύνουν ειδικούς στον καρκίνο να μιλούν για τη σεξουαλική υγεία αλλά οι συζητήσεις αυτές συνήθως δεν γίνονται.
Οι περισσότερες δήλωσαν ότι δεν λάμβαναν πληροφορίες για τις παρενέργειες της θεραπείας στη σεξουαλική τους ζωή.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο Annals of Surgical Oncology, βασίζονται σε 87 γυναίκες που αντιμετωπίστηκαν για καρκίνο μαστού τα προηγούμενα 5 χρόνια. Οι περισσότερες είχαν υποβληθεί σε εγχείρηση και η πλειοψηφία είχε υποβληθεί σε επιπλέον αγωγές.
Σε διαδικτυακή έρευνα, το 69% δήλωσε ότι η σεξουαλική επιθυμία μειώθηκε μετά τη διάγνωση και σχεδόν ίδιο ποσοστό δήλωσε ότι δεν είχε ενέργεια για σεξ είτε κατά τη διάρκεια είτε μετά την αγωγή.

Παρόμοιο ποσοστό 63%, δήλωσε ότι η κολπική ξηρότητα αποτελούσε πρόβλημα ενώ οι μισές δήλωσαν ότι είχαν απώλεια μαλλιών, αύξηση βάρους και έλλειψη ικανοποίησης με το σώμα τος.

Σε συζητήσεις focus group, λίγες δήλωσαν ότι οι γιατροί είχαν συζητήσει θέματα σεξουαλικής υγείας μαζί τους.
Σχεδόν όλες δήλωσαν ότι οι ογκολόγοι θα πρέπει να μιλούν για τη σεξουαλική υγεία. Πάνω από το 70% δήλωσε ότι θέλει να έχει τις πληροφορίες σύντομα μετά τη διάγνωση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια