Τη μία νιώθετε καλά, την άλλη άσχημα. Έχετε κέφι και το χάνετε. Έχετε όρεξη να κάνετε πράγματα, και ξαφνικά δεν θέλετε να βγείτε από το σπίτι. Είναι φυσιολογικές αυτές οι αλλαγές; Η απάντηση είναι "ίσως". Ίσως, αρκεί να μη διαταράξουν τη ζωή σας ή τη ζωή των ανθρώπων γύρω σας.

Πολλά πράγματα μπορούν να επηρεάσουν το πώς αλλάζει η διάθεσή σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα, λόγω των σωματικών ρυθμών, οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται αισιόδοξοι και ενεργητικοί γύρω στο μεσημέρι, αλλά τείνουν να έχουν περισσότερα αρνητικά συναισθήματα νωρίς το απόγευμα ή το βράδυ.

Οι σοβαρές αλλαγές διάθεσης που απειλούν την ευημερία σας μπορούν να αντιμετωπιστούν από επαγγελματίες του ιατρικού τομέα. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν συχνά να βοηθήσουν με τις πιο ήπιες περιπτώσεις.

Αλλά πρώτα θα πρέπει να καταλάβετε τι μπορεί να προκαλεί την κατάσταση αυτή.

Στρες

Οι καθημερινές ταλαιπωρίες και οι απροσδόκητες εκπλήξεις - τόσο οι καλές όσο και οι δυσάρεστες - μπορούν σίγουρα να αλλάξουν τη διάθεσή σας. Και όταν είστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι (γενικά ή αυτή την περίοδο), μπορεί να αντιδράτε πιο έντονα σε καταστάσεις σε σχέση με άλλους ανθρώπους. Η έλλειψη ύπνου, που είναι ένα συνηθισμένο παράπονο των ανθρώπων που βιώνουν έντονο στρες, δεν βοηθά.

Διπολική διαταραχή

Τα άτομα με διπολική διαταραχή έχουν ψηλά και χαμηλά επίπεδα που είναι πολύ πιο έντονα και πιο μακροχρόνια από τις συνηθισμένες εναλλαγές της διάθεσης. Για παράδειγμα, είναι φυσιολογικό να νιώθετε υπέροχα, σαν όλα να πάνε όπως θα θέλατε, για μια ή δύο μέρες. Κάποιος με διπολική διαταραχή, ωστόσο, μπορεί να περάσει αρκετές ημέρες ή εβδομάδες σε αυτή την κατάσταση: να μιλάει γρήγορα, να μην κοιμάται πολύ και να κάνει πολλά πράγματα - παρορμητικά ή και παραγωγικά. Αυτό λέγεται μανιακή φάση. Ομοίως, δεν είναι ασυνήθιστο να δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι κάποιες μέρες. Αλλά κάποιος με διπολική διαταραχή μπορεί να ξυπνάει με μηδέν ενέργεια για μέρες ή και εβδομάδες στη σειρά. Αυτό ονομάζεται καταθλιπτική φάση.

Κατάθλιψη

Κάποιος που έχει κατάθλιψη μπορεί επίσης να έχει απότομες εναλλαγές της διάθεσης. Θα έχουν τα χαμηλά τους, μετά θα αισθάνονται καλά, αλλά δεν θα έχουν τις κορυφώσεις που θα έφτανε κάποιος που βιώνει μανιακό επεισόδιο. Τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να αισθάνονται χειρότερα το πρωί και να γίνουν πιο χαρούμενα αργότερα μέσα στην ημέρα. Εάν αισθάνεστε λυπημένοι, κουρασμένοι, ανήσυχοι ή απελπισμένοι για περισσότερες από 2 εβδομάδες, είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με κάποιον ειδικό.

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας

Ένα χαρακτηριστικό αυτής της ψυχικής ασθένειας είναι οι ξαφνικές, έντονες αλλαγές στη διάθεση - όπως άγχος σε θυμό, ή κατάθλιψη σε άγχος - συνήθως χωρίς τα ακραία υψηλά που παρατηρούνται στη διπολική διαταραχή. Αυτές συχνά πυροδοτούνται από κάτι που φαίνεται σαν συνηθισμένες αλληλεπιδράσεις με άλλους ανθρώπους. Κάποιος με οριακή διαταραχή προσωπικότητας δεν αντιμετωπίζει καλά το άγχος. Τα άτομα που πάσχουν από οριακή διαταραχή είναι πιο πιθανό να θέλουν να βλάψουν τον εαυτό τους όταν αισθάνονται πολύ αναστατωμένα.

Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας

Οι εναλλαγές της διάθεσης, η οξύθυμη ιδιοσυγκρασία και η εύκολη απογοήτευση μπορεί μερικές φορές να είναι συμπτώματα ΔΕΠΥ στους ενήλικες. Αν το έχετε, πιθανότατα είστε επίσης ανήσυχοι, παρορμητικοί και ανίκανοι να συγκεντρωθείτε.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Όταν οι εναλλαγές της διάθεσής σας παρεμποδίζουν τη δουλειά σας, τις σχέσεις σας ή οποιοδήποτε άλλο μέρος της ζωής σας, κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας για να καταλάβετε αρχικά τι συμβαίνει. Απλές αλλαγές μπορεί να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε ήπιες, άβολες ή ενοχλητικές εναλλαγές της διάθεσης.

Οι τακτικές προπονήσεις - ακόμα και μια καθημερινή βόλτα για περπάτημα - μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη της κατάθλιψης και του άγχους, επειδή θα παρακινήσουν το σώμα σας να παράγει ενδορφίνες. Επιπλέον, η άσκηση είναι αρκετά πιθανό να βελτιώσει τον ύπνο σας.

Το να ακούτε αισιόδοξη μουσική μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας με καλό τρόπο. Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να σας δώσει συμπτώματα παρόμοια με το άγχος, γι' αυτό προσπαθήστε να μειώσετε τους καφέδες και να δείτε εάν τα συναισθήματά σας εξομαλύνονται.

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία είναι ένας τύπος βραχυπρόθεσμης θεραπείας. Ο θεραπευτής σας θα σας βοηθήσει να αλλάξετε πρότυπα σκέψης και συμπεριφοράς που προσθέτουν προβλήματα στη ζωή σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού