Με πρόσφατες δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ της Κοζάνης, ο Στέργιος Γκανάτσιος ¨(φωτογραφία) προανήγγειλε την αποχώρησή του από τη θέση του διοικητή του "Μαμάτσειου" νοσοκομείου, κάνοντας λόγο για παραίτηση, μετά την ολοκλήρωση ενός έργου 2,5 ετών, και επιστροφή στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Λίγες μέρες μετά, θα αποκαλυπτόταν πως δεν επρόκειτο για παραίτηση, αλλά για παύση του, με απόφαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και της αναπληρώτριας υπουργού, Μίνας Γκάγκα. Όπως προέκυψε από το σχετικό ΦΕΚ, ο ίδιος και ο Χρήστος Χριστόπουλος από το Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας είναι οι πρώτοι δύο διοικητές νοσοκομείων της χώρας που παύονται από τα καθήκοντά τους κατόπιν αρνητικής αξιολόγησης από την αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Υγείας.

Σε μια μακροσκελή ανακοίνωσή του ο Στ. Γκανάτσιος κάνει αναλυτικό απολογισμό των πεπραγμένων στη διάρκεια των 31 μηνών της δικής του διοίκησης στο "Μαμάτσειο" νοσοκομείο Κοζάνης, που συνέπεσε με την πανδημία, η οποία χτύπησε με ιδιαίτερη σφοδρότητα την περιοχή της Κοζάνης. Παραθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η θνητότητα ήταν μικρότερη από τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, ενώ κάνει αναφορά σε μεγάλα έργα, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που υλοποιήθηκαν, μεταξύ των οποίων νέο κτιριακό συγκρότημα, δημιουργία ΜΕΘ και Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας.

Στο τέλος, ευχαριστεί ονομαστικά μόνο τον πρώην υπουργό Υγείας και νυν Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, για τον διορισμό του και την συνεργασία τους, μην κάνοντας καμία αναφορά στην σημερινή πολιτική ηγεσία. Σημειώνεται ότι στην Κοζάνη είχε σχολιαστεί το 2020 πως ο διορισμός του έγινε λόγω της στενής σχέσης που τον συνδέει με τον πρώην πρόεδρο του ΤΕΙ Πειραιά και πατέρα του τότε υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κικίλια. Ο ίδιος το διέψευδε, λέγοντας πως η επιλογή δεν έγινε ούτε με προσωπικά ούτε με κομματικά κριτήρια, αλλά αξιοκρατικά.

Μιλώντας στο iatronet.gr, ο κ. Γκανάτσιος μοιράζεται τις σκέψεις του για τους λόγους που τον οδήγησαν στην απομάκρυνσή του. Δηλώνει πως δεν νιώθει πικρία, αλλά απορία. Διερωτάται αν υπάρχουν πολλοί διοικητές με απολογισμό σαν τον δικό του και υποστηρίζει πως αν για κάτι μπορεί να τον κρίνει η Επιτροπή είναι πως δεν ήταν υπάκουος.

"Δεν πικραίνομαι, μόνο απορώ"

Η απόφαση για απομάκρυνση των δύο διοικητών ελήφθη πάνω από ένα χρόνο μετά την ακρόασή τους από την Επιτροπή Αξιολόγησης Διοικητών και Υποδιοικητών νοσοκομείων, και μόλις πέντε μήνες πριν από τη λήξη της θητείας τους, που διαρκεί 36 μήνες. Όπως αναφέρεται και στο ΦΕΚ, στο οποίο παραπέμπει ο πρώην διοικητής του "Μαμάτσειου", το πρακτικό της Επιτροπής Αξιολόγησης, με βάση το οποίο έγινε η παύση, έχει ημερομηνία 26/7/2021, ενώ η απόφαση ελήφθη στις 3/8 του 2022. Λίγες μέρες πριν, στις 20/7/2022, υπήρξε υπηρεσιακό σημείωμα από το γραφείο υπουργού.

Ο κ. Γκανάτσιος λέει στο iatronet.gr πως ήδη από πέρυσι είχε ζητήσει προφορικά από την πολιτική ηγεσία να αποχωρήσει, θεωρώντας πως έχει ολοκληρώσει το έργο του και θέλοντας να διεκδικήσει την εκλογή του στα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Ωστόσο, δεν κρύβει την απορία του για τους λόγους της αρνητικής αξιολόγησης.

"Δεν νιώθω πικρία, αλλά απορώ. Δεν ξέρω άλλους διοικητές να έχουν εξασφαλίσει 40 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ. Πολύ λίγα νοσοκομεία είχαν θνησιμότητα νοσηλευόμενων COVID ασθενών που δεν ξεπέρασε ποτέ το 7,4%", λέει. Αποφεύγει την απάντηση στην ερώτηση για το αν οι λόγοι της απομάκρυνσής του είναι πολιτικοί, λέγοντας πως "το μόνο για το οποίο μπορεί να με κρίνει μια επιτροπή είναι γιατί δεν είμαι υπάκουος", χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.

Ανακαλεί στη μνήμη τις μάχες που έδωσε για την δημιουργία Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας, παρά την κάθετη αντίρρηση του ΕΟΠΥΥ, όπως λέει, αλλά και τις εσωτερικές συγκρούσεις στην προσπάθεια δημιουργίας ΜΕΘ. Θυμάται το πρώτο περιστατικό COVID που εισήχθη στο νοσοκομείο το Μάρτιο του 2020, και τις γνώσεις του στην…πυρηνική φυσική που χρειάστηκε να επιστρατεύσει για να δώσει λύσεις, αλλά και το κύμα παραιτήσεων προσωπικού που αναχαίτισε με την πειθώ.

"Αυτές οι θέσεις έχουν αρχή και τέλος. Ξέρεις ότι είσαι δοτός. Αντί για 36 μήνες έκανα 32 και μάλιστα με βολεύει για να επικεντρωθώ σε αυτά που θέλω να κάνω στο Πανεπιστήμιο", σημειώνει, για να καταλήξει πως νιώθει και ανακουφισμένος, καθώς η θητεία του ήταν κάθε άλλο παρά ανέφελη. "Είκοσι μέρες μετά τον διορισμό μου, ήρθε ο κορωνοϊός. Όλα ξεκινούσαν και κατέληγαν εδώ. Εδώ είχαμε τα πρώτα δύο χωριά με lockdown, εδώ έγιναν οι μεγαλύτερες εξάρσεις πανελλαδικά".

Ο απολογισμός

"Κατά παράξενο τρόπο, η ειμαρμένη επέλεξε, η περιοχή μας να είναι από αυτές που θα δοκιμάζονταν σκληρότερα από την πανδημία, συγκριτικά με άλλες και μάλιστα σε όλα τα κύματά της", αναφέρει στο μακροσκελές κείμενο απολογισμού ο κ. Γκανάτσιος και παραθέτει στοιχεία από το Τμήμα Κίνησης ασθενών του νοσοκομείου, σύμφωνα με τα οποία από την αρχή της πανδημίας νοσηλεύτηκαν 2.969 ασθενείς COVID, έγιναν 193 διακομιδές και 6.031 βραχείες νοσηλείες στο ΤΕΠ. Συνολικά, απεβίωσαν 219 άνθρωποι, με το μέγιστο ποσοστό θνησιμότητας COVID να μην ξεπερνάει το 7,4%. Συγκρίνοντας το συγκεκριμένο ποσοστό με άλλα νοσοκομεία, αναφέρει πως η θνητότητα στη Θεσσαλονίκη κυμάνθηκε από 16% ως 30%, ενώ σε άλλα περιφερειακά νοσοκομεία εκτός Θεσσαλονίκης από 20% ως 30%. Στη νεοσύστατη ΜΕΘ με 5 κλίνες νοσηλεύτηκαν 61 ασθενείς και απεβίωσαν 27 (ποσοστό επιβιωσιμότητας 56%)

Ο πρώην διοικητής αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως στη διάρκεια της θητείας του:

Στήθηκε Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (PCR), που εξυπηρετεί μια περιοχή με πληθυσμό 600.000 ανθρώπων και έχει διενεργήσει μέχρι σήμερα πάνω από 200.000 τεστ.

  • Στήθηκε και λειτούργησε ΜΕΘ.
  • Εγκρίθηκε Πνευμονολογικό Τμήμα, πάγιο αίτημα της περιοχής.
  • Δημιουργήθηκε θάλαμος ΜΑΦ στην Παθολογική και θάλαμος ανάνηψης στα χειρουργεία.
  • Μπήκαν για πρώτη φορά σε λειτουργία απογευματινά ιατρεία.

Σήμερα, βρίσκεται σε φάση κατασκευής το νέο κτιριακό συγκρότημα, με δαπάνη 16,3 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενώ συντάσσονται τα τεύχη δημοπράτησης για αναδιαμόρφωση του παλιού κτιρίου, με εκτιμώμενη δαπάνη 16,6 εκατομμυρίων, επίσης από το ΕΣΠΑ. "Με τα παραπάνω έργα, η Κοζάνη αποκτά ένα εντελώς νέο νοσοκομείο", αναφέρει, ενώ παραθέτει μια σειρά από άλλες δράσεις που αφορούν ανανέωση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Στο κομμάτι του προσωπικού, προκηρύχθηκαν συνολικά 32 θέσεις μόνιμων γιατρών, από τις οποίες καλύφθηκαν οι 16, λόγω έλλειψης ειδικοτήτων ή περιορισμένου ενδιαφέροντος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές