Η επιληψία είναι μια πάθηση που με την κατάλληλη παρακολούθηση μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο, αλλά ο κίνδυνος μιας κρίσης υπάρχει πάντα - ακόμα κι αν τις περισσότερες φορές μένει απλώς στην σκιά. Καλό είναι συνεπώς να έχετε κατά νου τα παρακάτω, ώστε να είστε προετοιμασμένοι και να αποφύγετε τις πιθανότητες για κάποιο ατύχημα.

Προσοχή όπου υπάρχει φωτιά

Οι επιφάνειες μαγειρέματος με αέριο ή ανοιχτή φλόγα, όπως μια σχάρα, θα μπορούσαν να προκαλέσουν φωτιά αν εσείς ή τα ρούχα σας τις αγγίξετε κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε ηλεκτρική κουζίνα.

Τα κεριά δεν είναι καλή ιδέα

Ναι, είναι υπέροχα διακοσμητικά και μυρίζουν ωραία. Αλλά είναι και κίνδυνος φωτιάς. Ποτέ μην μεταφέρετε ένα κερί με αναμμένη φλόγα, ακόμα κι αν νομίζετε ότι οι κρίσεις σας είναι καλά ελεγχόμενες. Βάλτε κάποιον άλλο να μεταφέρει καυτά αντικείμενα που θα μπορούσαν να σας κάψουν αν πέσετε. Ή περιμένετε μέχρι να κρυώσουν για να τα μετακινήσετε.

Σκεφτείτε πιο μινιμαλιστική διακόσμηση

Ένα γεμάτο σπίτι μπορεί να γίνει ζώνη κινδύνου. Κρατήστε τα έπιπλα λίγα και λειτουργικά. Καθαρίστε τις περιοχές που περπατάτε πιο συχνά από καλώδια, μπολ για κατοικίδια, παιδικά παιχνίδια και άλλα αντικείμενα.

Ασφαλίστε τα έπιπλα

Χρησιμοποιήστε προϊόντα προστασίας για παιδιά με επένδυση για να μαλακώσετε τις γωνίες του γραφείου ή του τραπεζιού που έχουν αιχμηρές άκρες. Μπορείτε επίσης να τυλίξετε σκληρά αντικείμενα όπως βρύσες με μαλακό υλικό. Ασφαλίστε την τηλεόραση, τον υπολογιστή και άλλα βαριά αντικείμενα σε έναν τοίχο ή βαρύ γραφείο, ώστε να μην μπορούν να πέσουν πάνω σας.

Προσοχή στο μπάνιο

Τοποθετήστε αντιολισθητικά αυτοκόλλητα στο κάτω μέρος της μπανιέρας και στο πάτωμα του ντους. Κάντε ντους αντί για μπάνιο, αν μπορείτε. Φροντίστε οι αποχετεύσεις να είναι ξεβουλωμένες για να μην αναρροφάται το νερό και να γίνονται τα πράγματα ακόμα πιο ολισθηρά.

Μην κλειδώνετε τις εσωτερικές πόρτες

Αυτό διευκολύνει τη λήψη βοήθειας από κάποιον άλλο στο σπίτι. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες σας ανοίγουν προς τα έξω, και όχι προς το δωμάτιο, μιας και αν πέσετε πάνω τους μπορεί να είναι δύσκολο να ανοίξουν ή να σας τραυματίσουν.

Καλύψτε έξυπνα τις επιφάνειες

Ένα παχύ χαλί είναι σίγουρα καλύτερο από πλακάκι στην περίπτωση πτώσης. Όσον αφορά τους τοίχους, ίσως θα ήταν μια καλή ιδέα να επενδύσετε σε μια ταπετσαρία.

Χρησιμοποιήστε το ασανσέρ

Μια κρίση σε σκάλα, κανονική ή κυλιόμενη, μπορεί να είναι επικίνδυνη ή και απειλητική για τη ζωή σας. Ο τρόπος με τον οποίο κινούνται ορισμένες κυλιόμενες σκάλες μπορεί επίσης να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις σε ορισμένους ασθενείς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συζητήθηκε κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας
Γ. Παππάς στο iatronet.gr: Τι μας ανησυχεί με τη γρίπη των πτηνών
Νεότερες Εξελίξεις στην αρθροσκόπηση ώμου