Το Vilobelimab είναι ένα νέο αντίσωμα που στοχεύει τον παράγοντα συμπληρώματος C5a. Έχει σχεδιαστεί για τον έλεγχο μιας εκτροχιασμένης ανοσολογικής απόκρισης σε περίπτωση σοβαρής CoVid-19. Σύμφωνα με νέα δεδομένα μελέτης φάσης ΙΙΙ, αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης.

Το Vilobelimab αναπτύχθηκε από τη γερμανική εταιρεία InflaRx, με έδρα την Ιένα και το Μόναχο. Δεσμεύοντας ειδικά τον παράγοντα συμπληρώματος C5a, ο οποίος αποτελεί μέρος του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος, εξασθενεί τη λειτουργία συναγερμού του ως "μόριο ενισχυτή" της ανοσολογικής απόκρισης.

Αυτό θεωρείται ότι είναι χρήσιμο σε διάφορες αυτοάνοσες ασθένειες καθώς και σε λοιμώξεις όπου το ανοσοποιητικό σύστημα ξεπερνά τα όρια, όπως συμβαίνει με την βαριά covid-19. Μπορεί να προκύψει σήψη και οργανική ανεπάρκεια. Το ποσοστό θνησιμότητας σε αυτές τις καταστάσεις είναι σήμερα 40 τοις εκατό, σύμφωνα με δελτίο τύπου της εταιρείας.

Μια αξιολόγηση της μελέτης φάσης ΙΙΙ PANAMO με ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση, και μηχανική υποστήριξη για την αντιμετώπιση της Covid-19 δημοσιεύθηκε τώρα στο περιοδικό "The Lancet Respiratory Medicine". Εκτός από την τρέχουσα καθιερωμένη θεραπεία που αποτελείται από αντιπηκτικά, δεξαμεθαζόνη και ανοσοτροποποιητές, 368 ασθενείς έλαβαν θεραπεία είτε με Vilobelimab (έως 6 εγχύσεις 800 mg, 177 ασθενείς) είτε με εικονικό φάρμακο (191 ασθενείς).

Υπήρξε στατιστικά σημαντική μείωση της συνολικής θνησιμότητας στις 28 ημέρες σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο: 54 από τους 177 ασθενείς πέθαναν στην ομάδα του Vilobelimab  (31%) σε σύγκριση με 77 από τους 191 ασθενείς (40%) στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίστηκαν σε ποσοστό 59% με το Vilobelimab και 63% με το εικονικό φάρμακο. Οι πιο συχνές από αυτές ήταν η οξεία νεφρική ανεπάρκεια (20 έναντι 21% και στις δύο ομάδες θεραπείας), η πνευμονία (22 έναντι 14%) και το σηπτικό σοκ (14 έναντι 16%).

"Εκτός από την καθιερωμένη θεραπεία, το Vilobelimab βελτιώνει την επιβίωση των ασθενών που υποβάλλονται σε μηχανική υποστήριξη κατά της CoViD-19 και οδηγεί σε σημαντική μείωση της θνησιμότητας", καταλήγει η ομάδα με επικεφαλής τον πρώτο συγγραφέα καθηγητή Δρ Alexander Vlaar από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και τον ανώτερο συγγραφέα καθηγητή Δρ Niels Riedemann, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της InflaRx.

"Το Vilobelimab θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πρόσθετη θεραπεία για τους ασθενείς σε αυτή την κατάσταση και απαιτείται περαιτέρω έρευνα σχετικά με το ρόλο του και του C5a σε άλλες ιογενείς λοιμώξεις που προκαλούν σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας".

Πηγές:
The Lancet Respiratory Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
35o Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο: Στο επίκεντρο η ''Αιματολογία της ακριβείας'' 
Τα social media ενθαρρύνουν τους νέους σε αυτοτραυματικές συμπεριφορές [μελέτη]
Στη Σκανδιναβία η μικροβιακή αντοχή είναι κάτω από 1% και στην Ελλάδα πάνω από 50%