Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, ιατρικά προβλήματα που εκδηλώνονται έως και έξι μήνες από την επάνοδο ενδέχεται να έχουν σχέση με παράγοντες που επιδρούν κατά τη διάρκεια των ταξιδιών.
Οι παράγοντες αυτοί σχετίζονται με την αλλαγή των συνθηκών διαβίωσης που κλασικά συμβαίνει κατά τα ταξίδια, την απότομη επανένταξη σε καθήκοντα καθημερινότητας και εργασιακή ρουτίνα, σε κακές συνθήκες υγιεινής ή διατροφής κατά τις διακοπές, σε ακατάστατη σεξουαλική δραστηριότητα, σε μετάδοση λοιμογόνων παραγόντων λόγω επαφής με αρρώστους ή φορείς ανθρώπους και ζώα.
Προβλήματα που αντιμετωπίζει συχνά το κοινό μετά την επάνοδο από τις διακοπές είναι:
Ο πυρετός
Ο πυρετός μετά την επάνοδο από τις διακοπές απασχολεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Το παθολογικό πρόβλημα του πυρετού «της επιστροφής» όχι σπάνια οφείλεται σε απλές ιώσεις και σε πτώση της δύναμης του ανοσοποιητικού συστήματος από stress ή παράγοντες που σχετίζονται με την επάνοδο στις πιέσεις της καθημερινότητας. Στις ιδιαίτερες πανδημικές συνθήκες που ζούμε, ο ιός covid 19 πρέπει να αποκλείεται σε κάθε περίπτωση πυρετού που εμφανίζεται μετά από διακοπές. Συχνά συνοδά συμπτώματα είναι ο βήχας, το μπούκωμα, η δυσχέρεια αναπνοής, οι διαταραχές οσμής και γεύσης. Το rapid test ενδέχεται να είναι αρνητικό και να απαιτηθεί μοριακός έλεγχος για την επιβεβαίωση ή τον αποκλεισμό της διάγνωσης.
Άλλα ειδικά λοιμώδη σύνδρομα που συνδέονται με τα ταξίδια είναι τα χλαμύδια, οι μύκητες, η ηπατίτιδα, η βακτηριδιακή εντερίτιδα, οι ρικετσιώσεις, οι λοιμώξεις από αρβοιούς, το aids, η ελονοσία, το καλααζάρ, ο πυρετός του Νείλου. O κατάλογος είναι μακρύς και έχει απόλυτη σχέση με τον τόπο του ταξιδιού και το ιστορικό των εμβολιασμών. Το κοινό πρέπει να γνωρίζει ότι κανένα σύγχρονο ανθελονοσιακό φάρμακο δεν προσφέρει απόλυτη προστασία από την ελονοσία κατά τα ταξίδια σε ενδημικές περιοχές, μερικοί εμβολιασμοί (π.χ. χολέρα, τυφοειδής) προστατεύουν ατελώς, ενώ ορισμένα λοιμώδη νοσήματα μπορεί να εκδηλώσουν πυρετό εβδομάδες μετά την αρχική μολυσματική επαφή και την επάνοδο στην πατρίδα (π.χ. ελονοσία, φυματίωση).Ο πυρετός μετά από τα ταξίδια, πρέπει πάντα να εκτιμάται ιατρικώς μέσα από τη σωστή παθολογική εξέταση.
Οι διαταραχές σακχάρου, χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων, τρανσαμινασών ουρικού οξέος
Οι μεταβολικές διαταραχές είναι συχνές κατά το Σεπτέμβριο σε ανθρώπους που έδωσαν έμφαση στην γαστρονομία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους και όχι σε κολυμβητικές ή κινητικές δραστηριότητες. Τα περιττά κιλά των διακοπών, η κατάχρηση γλυκών και λιπαρών λιχουδιών οδηγούν συχνά σε διατάραξη του λιπιδαιμικού προφίλ στο αίμα με αύξηση χοληστερόλης τριγλυκεριδίων ουρικού οξέος και απορρύθμιση του σακχάρου. Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ κατά τις διακοπές μπορεί να επιφέρει διατάραξη της ηπατικής βιοχημείας που πολλές φορές είναι ήπια και με παροδικό χαρακτήρα. Λόγω των παραγόντων αυτών και εφόσον δεν έχετε παθολογικά συμπτώματα καλό είναι να μην σπεύσετε να πραγματοποιήσετε εξετάσεις checkup αμέσως μετά την επιστροφή σας από τις διακοπές αλλά να περιμένετε πρώτα να ενταχτείτε στη συνήθη σας ρουτίνα.
Το σύνδρομο κόπωσης
Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται κόπωση μετά την επιστροφή από τις διακοπές και δυσχέρεια προσαρμογής στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Η απότομη εγκατάλειψη της χαλαρωτικής διάθεσης των διακοπών και η ένταξη στην πιεστική εργασιακή ρουτίνα, οι αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις (π.χ. έναρξη σχολείων, διεκπεραίωση συσσωρευμένων εκκρεμοτήτων), η επαναδραστηριοποίηση ποικιλίας αναπνευστικών ιώσεων, τα ακατάστατα ωράρια ύπνου συχνά κατά τις διακοπές και αμέσως μετά την επάνοδο, προκαλούν stress στον οργανισμό, πολλές φορές εξαντλούν την ενεργειακή του εφεδρεία ενώ θέτουν σε ιδιαίτερη δοκιμασία το ανοσοποιητικό του σύστημα. Ως αποτέλεσμα, η κόπωση είναι συχνότατη έως και ένα μήνα μετά την επιστροφή από τις διακοπές.
Γενικά μέτρα πρόληψης και ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματός σας αλλά και του ανοσοποιητικού συστήματος των οικείων σας μετά την επάνοδο από τις διακοπές:
- Να απέχετε από το κάπνισμα.
- Να φροντίσετε για την υψηλή ποιότητα και επάρκεια του ύπνου σας.Υιοθετήστε σταθερό ωράριο ύπνου που να ακολουθεί κατά το δυνατόν τις ώρες της φυσικής συσκότισης και ηλιοφάνειας
- Να περπατάτε συστηματικά τουλάχιστον επί τρίωρο την εβδομάδα
- Να καταναλώνετε καθημερινά φρούτα και λαχανικά
- Να ακολουθείτε μεσογειακά διατροφικά πρότυπα διατροφής.
- Να τρώτε καθημερινά πρωινό.
- Να αποφεύγετε τα ζωικά λίπη, την υπερκατανάλωση αλκοόλ και τα τυποποιημένα προϊόντα.
- Να αποφεύγετε το stress. Η υπερβολική έκθεση στο μπλε φως (π.χ. τηλεόραση, ηλεκτρονικές συσκευές) ενδέχεται να αποσυντονίσει το σώμα και να παρακωλύσει την ομαλή αναπλήρωση των ενεργειακών αποθηκών.
- Να ενταχτείτε σταδιακά και όχι απότομα στην εργασιακή σας ρουτίνα εφόσον αυτή έχει υψηλές ψυχοσωματικές απαιτήσεις.
- Να αποφύγετε τη συναναστροφή με ηλικιωμένους και χρονίως πάσχοντες επί μία εβδομάδα μετά την επιστροφή σας ακόμη και εάν νοιώθετε υγιείς χωρίς συμπτώματα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ορμόνη του έρωτα περνάει από το στομάχι: Νέα προσέγγιση στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Συνεργασία του Οφθαλμο-Ογκολογικού Κέντρου Παίδων & Ενηλίκων του Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ με το Children’s Hospital Los Angeles (CHLA)
Πότε οι γιατροί του ΕΣΥ καλούνται να κάνουν πρόσθετη ασφάλιση στον ΕΦΚΑ