Η τελική επικύρωση των πινάκων όσων δικαιούνται τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της CoViD, αναμένεται να γίνει σήμερα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Τα μέλη της επιτροπής θα αποφασίσουν, επίσης, για το πώς θα εμβολιαστούν όσοι έχουν κάνει την τέταρτη δόση ή έχουν κάνει τρεις δόσεις και έχουν νοσήσει.

Η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε χθες πως σημασία δεν έχει σημασία το ποιο εμβόλιο κάνεις, αλλά να το κάνεις στο σωστό χρόνο. 

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε χαρακτηριστικά πως υπάρχουν χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν θα κάνουν καθόλου διαχωρισμό σε σχέση με το ποιο εμβόλιο χορηγείται. Δεν δίνουν καν την πληροφορία στους πολίτες με ποιο εμβόλιο εμβολιάζονται.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα επικαροποιημένα εμβόλια θα χορηγούνται στις εξής κατηγορίες πολιτών:

  • Όλα τα άτομας ηλικία άνω των 60 ετών. Επίσης, άτομα ηλικίας 12 έως 15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα και με τις οδηγίες του θεράποντος γιατρού.
  • Άτομα που διαμένουν ή εργάζονται σε μονάδες αυξημένης φροντίδας ηλικιωμένων ή χρονίων νοσημάτων.
  • Επαγγελματίες Υγείας, άτομα που διαβιούν με άλλα άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα.
  • Φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τον κορωνοϊό.

Από εδώ και στο εξής, το βασικό σχήμα θα γίνεται με τα αρχικού τύπου εμβόλια και οι αναμνηστικές δόσεις με τα επικαιροποιημένα εμβόλια.

Στο σύστημα η ένδειξή τους πέρα από αναμνηστική και 1η και 2η δόση, θα υπάρχει η ένδειξη Pfizer για τα αρχικού τύπου και Pfizer BA1 για τα επικαιροποιημένα τύπου εμβόλια.

Όσοι πολίτες έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για αναμνηστική δόση με του αρχικού τύπου εμβόλια, μπορούν αν θέλουν να αναπρογραμματίσουν το ραντεβού τους με τα επικαιροποιημένα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε χθες και τα εμβόλια Όμικρον 4 και Όμικρον 5, δηλαδή τις καινούριες παραλλαγές, πολύ νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν. Η πρώτη παράδοση των εμβολίων αναμένεται την εβδομάδα που ξεκινάει από 19 Σεπτεμβρίου.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκδήλωση απολογισμού 14ου Συνεδρίου Φαρμακευτικού Management
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τρίτη
Είναι το στρες ωφέλιμο;