Νέα έρευνα δείχνει ότι ιστορικό ψυχοκοινωνικών στρεσογόνων γεγονότων, όπως σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερα συμπτώματα εμμηνόπαυσης και φτωχότερη ευεξία σχεδόν 2 δεκαετίες αργότερα.

Η έρευνα περιέλαβε 700 γυναίκες και οι ερευνητές συνέδεσαν ιστορικό ψυχοκοινωνικών στρεσογόνων γεγονότων από την παιδική ηλικία και την εγκυμοσύνη με χειρότερα συμπτώματα εμμηνόπαυσης.

Αν και προηγούμενες έρευνες προσπάθησαν να δείξουν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες διαφόρων ειδών κακοποίησης, πολλές ήταν μικρής κλίμακας ή εστίαζαν μόνο στην τρέχουσα κακοποίηση.

Η συγκεκριμένη έρευνα εστίασε στο ιστορικό στρεσογόνων γεγονότων όπως αναφέρθηκαν την ώρα της κύησης και της σχέσης τους με την υγεία μιας γυναίκα στη μέση ηλικία, 15-20 χρόνια αργότερα.

Σε αυτή την ομάδα, ιστορικό σωματικής κακοποίησης αναφέρθηκε από το 37.3% των γυναικών οι οποίες ανέφεραν και χειρότερα συμπτώματα εμμηνόπαυσης και χειρότερη γενικά υγεία, καθώς και περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης

Άλλο 7.7% ανέφερε ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης που συνδεόταν επίσης με χειρότερα συμπτώματα στη μετάβαση προς την εμμηνόπαυση και χειρότερη γενική υγεία.

Ωστόσο δεν καταγράφηκε σχέση με συμπτώματα κατάθλιψης.

Ιστορικό οικονομικών δυσκολιών συνδεόταν με χειρότερα συμπτώματα εμμηνόπαυσης, γενικής υγείας και περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης.

Δεν υπήρχε σχέση μεταξύ ψυχοκοινωνικών στρεσογόνων γεγονότων και συμπτωμάτων γενικευμένου άγχους στη μέση ηλικία.

Βάσει των ευρημάτων, οι ερευνητές κατέληξαν ότι ψυχοκοινωνικοί στρεσογόνοι παράγοντες συνδέονταν με χειρότερα συμπτώματα εμμηνόπαυσης και ευεξίας δεκαετίες μετά την αρχική αναφορά.

Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη μακροχρόνια επίδραση των δυσάρεστων εμπειριών στην σωματική και ψυχική υγεία της γυναίκας και τονίζουν τη σημασία του προηγούμενου ιστορικού ψυχοκοινωνικών στρεσογόνων παραγόντων όσον φορά την υγεία γυναικών στη μέση ηλικία.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Menopause.

Πηγές:
Menopause.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές