Η μηνιγγίτιδα Β είναι μια σπάνια, αλλά ιδιαιτέρως σοβαρή νόσος, την οποία θα πρέπει να λάβουμε στα σοβαρά. Από φέτος, η 5η Οκτωβρίου έχει οριστεί σε Παγκόσμιο επίπεδο ως ημέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τη Μηνιγγίτιδα, μια σπάνια αλλά δυνητικά θανατηφόρο νόσο, η οποία μπορεί να προσβάλει άτομα οποιαδήποτε ηλικίας, με τα βρέφη, τα παιδιά και τους εφήβους να αποτελούν τις ομάδες υψηλότερου ρίσκου. 

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και επειδή η καθημερινότητα απορρυθμίστηκε τόσο πολύ, δεν είναι λίγοι οι γονείς που αμέλησαν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους για να τα προστατεύσουν από την μηνιγγίτιδα Β. Πρόκειται για μία νόσο που είναι σπάνια, αλλά πάρα πολύ σοβαρή. Για την ακρίβεια, εξαιτίας της προστασίας που προσφέρει ο εμβολιασμός, η εμφάνισή της περιορίζεται αρκετά.

Τα στατιστικά δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της καραντίνας μειώθηκαν τα κρούσματα – χωρίς να εκμηδενιστούν – και επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι πολλοί γονείς μέσα στο χάος της τελευταίας περιόδου, ή λόγω της ασφάλειας της καραντίνας, δεν προχώρησαν στους απαραίτητους εμβολιασμούς για τα παιδιά. Γεγονός, που έχει διαπιστωθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αυξημένα κρούσματα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων σε Γερμανία, Γαλλία και Αγγλία. Εγχώρια, από το 2021, η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία προειδοποιεί ότι υπάρχει πτώση στους εμβολιασμούς ρουτίνας γενικότερα, άρα η χιονοστιβάδα παίρνει και την μηνιγγίτιδα.

Η μηνιγγίτιδα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσος, καθώς εξελίσσεται ταχύτατα και μέσα σε 24 μόλις ώρες μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες ή βλάβες.

Τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες, και ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες οι οποίοι διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο. Ο εμβολιασμός θεωρείται υψηλής σημαντικότητας για τα παιδιά, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος πρόληψης. Αξιοσημείωτο είναι ότι περίπου το 10% του ενήλικου πληθυσμού φέρει το βακτήριο ασυμπτωματικά, με αποτέλεσμα να μπορεί να μεταδοθεί με φιλί, βήχα ή φτάρνισμα.

Τα πρώτα συμπτώματα που θα εμφανιστούν είναι πολύ εύκολο να τα μπερδέψετε με εκείνα του απλού κρυολογήματος  και είναι τα ακόλουθα:

  • υψηλός πυρετός
  • πονοκέφαλος
  • αυχενική δυσκαμψία
  • εμετός
  • φωτοφοβία
  • αιμορραγικό εξάνθημα.

Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος μάλιστα μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας είναι επίσης απαραίτητος, αλλά δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα Β.

Επισκεφτείτε άμεσα τον παιδίατρό σας για να ενημερωθείτε πλήρως σχετικά με την ασθένεια και τον τρόπο πρόληψης, που δεν είναι άλλος από τον έγκαιρο εμβολιασμό. Σε τέτοιες ασθένειες, για τις οποίες υπάρχει διαθέσιμη αποτελεσματική πρόληψη και είναι μονόδρομος, δεν θα πρέπει να αμελείται.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια