Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας είχε επιτρέψει από το 2020 την υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Έκτοτε, οι νομοθέτες προσπαθούν να συμμορφωθούν με την απόφαση.
Τώρα, το Συμβούλιο Ηθικής εξέφρασε τη γνώμη του - χωρίς να αξιολογήσει ρητά το σχέδιο νόμου. Στη συζήτηση για τη νομική ρύθμιση της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, το Συμβούλιο τόνισε πάντως τη σημασία της ελεύθερης και υπεύθυνης απόφασης του ατόμου.
Σε δήλωση που παρουσιάστηκε στο Βερολίνο, η 24μελής ομάδα εμπειρογνωμόνων καλεί τους νομοθέτες να εξετάσουν προσεκτικά τα κριτήρια για τη μορφή της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας.
Στο πλαίσιο της κοινωνικής συζήτησης για μια νέα νομική ρύθμιση που αφορά την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, το Γερμανικό Συμβούλιο Ηθικής τάχθηκε σαφώς υπέρ της ενίσχυσης της πρόληψης της αυτοκτονίας.
Ταυτόχρονα, το διεπιστημονικό όργανο, το οποίο συμβουλεύει τους πολιτικούς σε θέματα Ηθικής, υπογράμμισε τον απαραίτητο σεβασμό της ελεύθερης και υπεύθυνης απόφασης του ατόμου για την αυτοκτονία.
Στη θέση που κατέθεσε χθες με τίτλο "Αυτοκτονία - Ευθύνη, πρόληψη και ελεύθερη ευθύνη", το Συμβούλιο δεν ασχολείται, ωστόσο, με τις τρεις παρούσες νομοθετικές προτάσεις για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, οι οποίες συζητήθηκαν σε πρώτη ανάγνωση στο γερμανικό κοινοβούλιο τον Ιούνιο και αναμένεται να συνεχιστούν το φθινόπωρο. Ούτε διατυπώνει συγκεκριμένες συστάσεις για τη ρύθμιση.
Αντίθετα, με τη λεπτομερή δήλωσή του, το Συμβούλιο επιδιώκει να δημιουργήσει τις κατάλληλες προυποθέσεις ευαισθητοποίησης για την πολυπλοκότητα που αφορά το θέμα της αυτοκτονίας, να προσδιορίσει τους όρους για την ελεύθερη λήψη υπεύθυνων αποφάσεων αυτοκτονίας και να επισημάνει τις διαφορετικές ευθύνες των διαφόρων παραγόντων στο πλαίσιο των αποφάσεων και της πρόληψης της αυτοκτονίας.
"Η πρόληψη της αυτοκτονίας έχει φτάσει ως θέμα στην πολιτική, αλλά δεν έχει ακόμη εδραιωθεί", δήλωσε η πρόεδρος του Γερμανικού Συμβουλίου Δεοντολογίας, Alena Buyx, κατά τη χθεσινή παρουσίαση του εγγράφου. Όσον αφορά τα μέτρα πρόληψης των αυτοκτονιών στη Γερμανία, υπάρχουν ακόμη σαφώς "περιθώρια βελτίωσης".
"Το τονίζουμε αυτό και ελπίζουμε ότι η πτυχή αυτή θα βρει το δρόμο της στη νομοθεσία", δήλωσε η γιατρός και ειδικός σε θέματα ιατρικής δεοντολογίας. "Όποιος ασχολείται με το αν και, αν ναι, και το πώς θα πρέπει να ρυθμιστεί η υποβοηθούμενη αυτοκτονία στη Γερμανία, πρέπει ταυτόχρονα να ρίξει μια ματιά στις προϋποθέσεις και τις ευθύνες της πραγματικής και ολοκληρωμένης πρόληψης της αυτοκτονίας".
Αφορμή για τη δήλωση του Συμβουλίου Ηθικής είναι η απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της 26ης Φεβρουαρίου 2020, η οποία κήρυξε αντισυνταγματικό και άκυρο το ποινικό αδίκημα της προώθησης της αυτοκτονίας σε επιχειρηματικό και εμπορικό επίπεδο. Έκτοτε, οι κοινωνικές συζητήσεις σχετικά με την κατάλληλη αντιμετώπιση των αυτοκτονικών κρίσεων, την (ιατρική) υποβοηθούμενη αυτοκτονία και τη ρύθμισή της συνεχίζονται και πάλι στη χώρα.
Το θέμα δεν είναι καινούργιο ούτε για το Γερμανικό Συμβούλιο Ηθικής καθώς είχε ήδη ασχοληθεί με ζητήματα υποβοηθούμενης αυτοκτονίας σε δύο ad hoc συστάσεις το 2014 και το 2017.
Με τη χθεσινή δήλωση, δίνει συνέχεια στο θέμα και παράλληλα έμφαση στην πρόληψη των αυτοκτονιών.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση του ευρωπαϊκού ποδηλατικού τουρισμού
Μελέτη αποκαλύπτει τον τρόπο που η παχυσαρκία συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου
Πώς θα υιοθετήσω μια καλή συνήθεια