Μη βιώσιμες λύσεις για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων για τα έτη 2022-2023, τέτοιες που να σώσουν τους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς, τα διαγνωστικά εργαστήρια και τα πολυϊατρεία από τον οικονομικό Καιάδα, έλαβε το συντονιστικό όργανο φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Υγείας Α. Πλεύρη .

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η αποστολή επιστολής στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη με τον οποίο και ζητά άμεσα συνάντηση έως την Τετάρτη 5/10/22 παρουσία και του Υπουργού Υγείας.

Στην αντίθετη περίπτωση -μη συνάντησης δηλαδή- έχει αποφασιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, με απαίτηση να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. εκείνη την ημέρα με τον Αναπληρωτή Υπουργό και μοναδικό θέμα συζήτησης την ικανή χρηματοδότηση της περίθαλψης των Ελλήνων πολιτών και την επιβίωση των φορέων ΠΦΥ.

Στην τελευταία συνάντηση μεταξύ του Συντονιστικού Οργάνου των φορέων της Π.Φ. Υ. με τον Υπουργό, ο τελευταίος ανέφερε ότι:

Για το 2022:
1) Αναμένεται η προσθήκη των 15 εκατ. ευρώ τα οποία προέρχονται από την ανακατανομή των ΚΑΕ του ΕΟΠΥΥ.
2) Έξτρα προσθήκη της τάξης έως 15 εκατ. ευρώ ακόμη η οποία θα ακολουθήσει από ανακατανομή πόρων του Υπ. Υγείας.
3) Τρέχει ήδη το πρόγραμμα ΔΟΞΙΑΔΗΣ για την πρόληψη, στο κομμάτι της πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού (μαστογραφίες, υπέρηχοι, κλινική εξέταση) ύψους 50 εκατ. ευρώ.
4) Αναμένεται από το Νοέμβριο να τρέξουν και άλλα προληπτικά πακέτα εξετάσεων που θα εντάσσονται στο ίδιο πρόγραμμα, συνολικού ύψους 220 εκατ. ευρώ (οι εξετάσεις πρόληψης χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αποζημιώνονται σε τιμές ΦΕΚ και δεν έχουν rebate-claw back.
5) Για τη διαγραφή του τεχνητού χρέους υπεύθυνο είναι το Υπ. Οικονομικών. Θα διαχωριστούν οι εξετάσεις που έχουν γίνει λόγω νόσησης από COVID και θα αποζημιωθούν διακριτά με δικό τους προϋπολογισμό.

Οι Προτάσεις του Υπουργού  για το 2023 είναι οι εξής:
1) Θα εφαρμοστούν κλειστοί προϋπολογισμοί ανά Υγειονομική Περιφέρεια.
2) Αμοιβή εργαστηριακού ιατρού.
3) Εξορθολογισμός της συμμετοχής των ασφαλισμένων.
4) Θα εφαρμοστούν δείκτες συνταγογράφησης και διαγνωστικά πρωτόκολλα που έχουν εκπονηθεί έως τώρα ή που θα εκπονηθούν εντός του 2022.
5) Θα συνεχίσει να τρέχει το πρόγραμμα ΔΟΞΙΑΔΗΣ, προϋπολογισμού 220 εκατ. ευρώ, που ενισχύει έμμεσα τους προϋπολογισμούς των εξετάσεων και αποζημιώνει με τιμές Κρατικού Τιμολογίου.
Δεσμεύτηκε ότι έως το Δεκέμβριο θα γίνει νομοθέτηση για τα ανωτέρω.
6) Συζήτηση για ανακοστολόγηση εξετάσεων-πράξεων εντός του 2023.

Ο Υπουργός Υγείας πρότεινε τη σύσταση μιας επιτροπής, για την συζήτηση όλων των ανωτέρω θεμάτων, χωρίς να υπάρξει καμία περαιτέρω καθυστέρηση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Chiesi Hellas: Εκπαιδευτικά προγράμματα χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς
Διαδερμική αντιμετώπιση παθήσεων του προστάτη
Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα: Πώς να την αντιμετωπίσετε