Αν και είναι ξεχωριστές ασθένειες, η κατάθλιψη είναι μερικές φορές σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού. Ο υποθυρεοειδισμός είναι η πάθηση όπου ο θυρεοειδής αδένας σας δεν παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να αυξήσει αυτά τα επίπεδα και αυτό μπορεί να βελτιώσει ή και να σας απαλλάξει από τα συμπτώματά σας, μεταξύ των οποίων και η κατάθλιψη.
Οι δύο παθήσεις μοιράζονται πολλά συμπτώματα, σε σημείο που οι γιατροί μερικές φορές παραβλέπουν την πιθανότητα ότι κάποιος που έχει κατάθλιψη μπορεί να έχει επίσης χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικής ορμόνης. Αν πάσχετε από υποθυρεοειδισμό, μπορεί να αισθάνεστε έντονη κόπωση, νωθρότητα και προβλήματα συγκέντρωσης. Μπορεί επίσης να κοιμάστε περισσότερο από το συνηθισμένο. Όλα αυτά μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε κατάθλιψη.
Άλλα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού που πρέπει να γνωρίζετε:
- Πιο αργός καρδιακός ρυθμός
- Ευαισθησία στο κρύο
- Πόνος ή κράμπες στις αρθρώσεις ή στους μυς
- Μυρμήγκιασμα στα χέρια και στα δάχτυλα
- Μέτρια αύξηση βάρους
- Δυσκοιλιότητα
- Ξηρότητα ή κιτρίνισμα του δέρματός σας
- Εύθραυστα ή παχιά νύχια
- Βραχνή φωνή
- Πρήξιμο μπροστά από το λαιμό σας
- Αραίωση ή απώλεια μαλλιών
- Αλλαγές στον κύκλο σας
Ποια είναι η σχέση του υποθυρεοειδισμού με την κατάθλιψη;
Για να βοηθήσετε τον γιατρό σας να καταλάβει αν η κατάθλιψή σας οφείλεται σε υποθυρεοειδισμό, θα πρέπει να σας εξετάσει για διαταραχές του θυρεοειδούς. Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να τις επιβεβαιώσουν αν δείχνουν χαμηλά επίπεδα μιας θυρεοειδικής ορμόνης που ονομάζεται θυροξίνη και υψηλό επίπεδο μιας που ονομάζεται θυρεοειδοτρόπος ορμόνης (TSH).
Μελέτες έχουν δείξει ότι στις περιπτώσεις που η κατάθλιψη οφείλεται στο πρόβλημα του θυρεοεοδούς, τα ανάλογα φάρμακα για τον θυρεοειδή μπορεί να λειτουργούν καλύτερα από τα αντικαταθλιπτικά. Αν αισθάνεστε κατάθλιψη, επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Τόσο ο υποθυρεοειδισμός όσο και η κατάθλιψη είναι θεραπεύσιμα προβλήματα. Η σωστή διάγνωση είναι το πιο σημαντικό πρώτο βήμα για να νιώσετε καλύτερα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού