Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης για τον Καρκίνο του Μαστού βρίσκει τα ακτινοδιαγνωστικά Εργαστήρια να εργάζονται υπερωριακά προκειμένου να καλύψουν το έδαφος που χάθηκε στον προληπτικό έλεγχο για τον πρώτο σε συχνότητα καρκίνο σε γυναίκες, λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι μαστογραφίες και οι υπέρηχοι στο πλαίσιο του τακτικού προληπτικού ελέγχου έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 50% στη διάρκεια των πρώτων δύο ετών της πανδημίας. Σήμερα, που ο ιός είναι καλύτερα διαχειρίσιμος, η προσέλευση έχει ανέβει κατακόρυφα. Η επίπτωση της παραμέλησης του προληπτικού ελέγχου αρχίζει να γίνεται εμφανής, με σημαντική αύξηση των διαγνώσεων και μάλιστα συχνά σε προχωρημένο στάδιο.

"Βλέπουμε και μεταστάσεις"

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Τμήματος Μαστού στο Ακτινοδιαγνωστικό Εργαστήριο του νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη είναι ενδεικτικά: "Στα τρία χρόνια πριν από την πανδημία -2017, 2018, 2019-, είχαμε κατά μέσο όρο 8.820 μαστογραφίες το χρόνο και αντίστοιχους υπέρηχους. Το 2020 και το 2021 πέσαμε στις 4.100 μαστογραφίες και στους 3.500 υπέρηχους το χρόνο", λέει στο iatronet.gr η διευθύντρια του Τμήματος Μαστού, Τριάδα Μαλκότση, και προσθέτει: "Το 2022 έχουμε πολύ σημαντική ανάκαμψη. Δεν προλαβαίνουμε. Έχουμε υπερβεί κατά πολύ τα προκαθορισμένα μας ραντεβού, έχουμε βάλει και απογευματινά ραντεβού Δευτέρα και Τετάρτη, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τη ζήτηση". Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους ο αριθμός των μαστογραφιών προσέγγιζε αυτόν ολόκληρου του περασμένου χρόνου.

Σύμφωνα με την κ. Μαλκότση, η κάθετη πτώση των δύο προηγούμενων χρόνων οφειλόταν κατά κύριο λόγο στον φόβο για τον κορωνοϊό και δευτερευόντως την αδυναμία του συστήματος να κάνει προληπτικές εξετάσεις. "Είναι αλήθεια πως ορισμένους μήνες το Τμήμα ήταν κλειστό. Στο lockdown δεν είχαμε εξωτερικά ιατρεία. Όμως το υπόλοιπο χρονικό διάστημα μας έλεγαν οι κυρίες ότι ο φόβος τους απέτρεπε", σημειώνει.

Η επίπτωση της παραμέλησης άρχισε να φαίνεται στις εξετάσεις που πραγματοποιού στο Τμήμα Μαστού η ίδια και η συνεργάτιδά της, Χαρίκλεια Μαυρίδου. "Τώρα τα ποσοστά διαγνώσεων έχουν αυξηθεί κατά πολύ σε σχέση με την προ πανδημίας περίοδο. Τώρα δεν βλέπουμε μόνο προχωρημένους καρκίνους, βλέπουμε και καινούργιους", λέει και αναφέρεται σε περίπτωση γυναίκας high risk για εκδήλωση καρκίνου μαστού που έκανε κάθε χρόνο μαστογραφία, κάθε έξι μήνες υπέρηχο και σχεδόν κάθε δύο χρόνια μαγνητική μαστογραφία. "Δεν ήρθε για πάνω από 18 μήνες λόγω της πανδημίας. Μου ήρθε όχι απλώς με προχωρημένο καρκίνο, αλλά και με μεταστάσεις", λέει η κ. Μαλκότση και προσθέτει: "Αυτοί που έχουν βγάλει με τεκμηριωμένο τρόπο τα πρωτόκολλα παρακολούθησης για το low risk, το medium και το high risk, έχουν βασιστεί σε πολύ μεγάλες μελέτες σε χιλιάδες γυναίκες. Δεν μπορεί μια γυναίκα high risk να έρχεται στους 20 μήνες. Δυστυχώς το παράθυρο είναι μικρό".

Ανεξάρτητα από τον τακτικό έλεγχο, η ίδια ενθαρρύνει τις γυναίκες να πραγματοποιούν αυτοέλεγχο και να απευθύνονται στον γιατρό αν διαπιστώσουν κάτι στην ψηλάφηση, μια αλλαγή στο δέρμα, στη θέση και στην υφή της θηλής ή μια διόγκωση στη μασχάλη. "Η γυναίκα ξέρει καλύτερα από οποιονδήποτε το μαστό της. Οποιαδήποτε αλλαγή στην υφή, στο σχήμα, στο χρώμα, οτιδήποτε είναι διαφορετικό από αυτό που ήταν πριν ένα μήνα, πρέπει να μας οδηγήσει στο γιατρό", υπογραμμίζει.

"Άλμα Ζωής": Αύξηση 40% στους παραμελημένους καρκίνους

Σε δράση δωρεάν προληπτικού ελέγχου που διοργανώθηκε την Δευτέρα από την 3η ΥΠΕ στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, αρκετές γυναίκες διαπίστωσαν με έκπληξη πως η τελευταία τους προληπτική εξέταση είχε γίνει προ πανδημίας. "Το ανακαλύπτουν όταν ρωτηθούν. Ενώ νομίζουν πως κάνουν κανονικά, όταν τους ρωτάμε πότε ήταν η τελευταία, ετοιμάζονται να πουν πέρυσι, αλλά σταματάνε, κομπιάζουν, και λένε πως ήταν το 2019», λέει στο iatronet.gr η Κυριακούλα Δερεκενάρη, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού Άλμα Ζωής Ν.Θεσσαλονίκης και προσθέτει πως οι συνέπειες έχουν αρχίσει να φαίνονται: «στα συνέδρια οι γιατροί μας λένε ότι έχουν αυξηθεί κατά 40% οι παραμελημένοι καρκίνοι, το βλέπουμε κι εμείς στις δράσεις μας".

Η ίδια σημειώνει πως - όσο κι αν ακούγεται παράλογο - τα μέλη του Συλλόγου χαίρονται όταν στις δράσεις τους σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα ανακαλούπτουν νέους καρκίνους σε αρχικό στάδιο. "Χαιρόμαστε γιατί αν ανακαλύψουμε καρκίνο σε μια γυναίκα στον Έβρο ή στη Φλώρινα που δεν θα έκανε τίποτα, σημαίνει ότι κερδίσαμε τη ζωή. Ο καρκίνος αυτός είναι σχεδόν 100% θεραπεύσιμος αν διαγνωστεί έγκαιρα. Υπάρχουν γυναίκες που δεν έχουν πάει ποτέ σε γιατρό για τον μαστό", επισημαίνει.

Καρκίνος μαστού στους άνδρες

Οι πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του βουλευτή Θεσσαλονίκης, Θεόδωρου Καράογλου, ότι έχει διαγνωστεί και εγχειριστεί για τον καρκίνο του μαστού, εξέπληξε πολλούς μη γνωρίζοντες, όχι όμως τους γιατρούς και τους συλλόγους ασθενών.

"Αντιμετωπίζουμε αρκετά τέτοια περιστατικά και βιοψίες κάνουμε στους άνδρες. Είναι πολύ πιο σπάνια, αλλά και πιο δύσκολο για το ανδρικό φύλο. Ακόμα και η βιοψία πονάει περισσότερο, ενώ και ως διαδικασία ψυχολογικά είναι πιο επώδυνη στον άνδρα", λέει η κ.Μαλκότση.

Η παρέμβαση του πρώην υπουργού, πάντως, είχε καθοριστική συμβολή στην ενημέρωση ότι η νόσος αφορά και άνδρες, έστω κατά 1%, όπως αναφέρει η πρόεδρος του "Άλματος Ζωής" Θεσσαλονίκης.

"Όταν πιάσει κάτι ο άνδρας δεν θα σκεφτεί ότι μπορεί να είναι κάτι κακό, γιατί δεν θα το έχει ακούσει. Θα το δει και θα πει μια τρίχα, μια φλεγμονή ή κάτι άλλο, ενώ υπάρχει και πολύ μεγαλύτερο ταμπού, να το αποδεχτεί ένας άνδρας και να βγει να το επικοινωνήσει", παρατηρεί η κ. Δερεκενάρη και προσθέτει: "Στους άνδρες είναι πολύ πιο παραμελημένοι οι καρκίνοι του στήθους και δυστυχώς είναι μεγαλύτερα τα ποσοστά θανάτων. Γιατί δυστυχώς στους άνδρες δεν υπάρχει μαστικός αδένας, έχει προχωρήσει πάρα πολύ ο καρκίνος όταν θα απευθυνθούν στον γιατρό".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Aθερίδης, Σακελλαρίου, Βασιλικός συζητούν για τις μάχες υγείας που κέρδισαν
1.100.000 άτομα έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο - Ο μεγαλύτερος φόβος
O Ά. Γεωργιάδης συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης