Με καλούς ρυθμούς μαθαίνουμε ότι προχωρά ο φετινός αντιγριπικός εμβολιασμός και μάλιστα έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2022.
Σύμφωνα με αποκλειστικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, από τον Οκτώβριο που ξεκίνησε ο αντιγριπικός εμβολιασμός μέχρι και την 25η Νοεμβρίου είχαν διενεργηθεί 1.100.000 εμβόλια, εκ των οποίων τα 100.000 είναι νέας τεχνολογίας. Την ίδια περίοδο του 2023 είχαν πραγματοποιηθεί 730.000 εμβόλια, ενώ το 2022 οι εμβολιασμοί είχαν φτάσει το 1.094.000 εμβόλια.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είχαν διατεθεί 4,4 εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια. Οι φετινές ποσότητες είναι μειωμένες, καθώς πέρυσι δεν υπήρχε η αναμενόμενη ζήτηση. Συγκεκριμένα, πέρυσι τα αδιάθετα ήταν 1 εκατ. εμβόλια, με τη χασούρα να ανέρχεται στα 12 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9 εκατ. ευρώ καλύφθηκαν από το Υπουργείο Υγείας.
Για την περίοδο 2024 - 2025, θα διατεθούν 4 εκατ. εμβόλια, όπου κάτι παραπάνω από τα μισά από τα αντιγριπικά εμβόλια θα εισαγάγει παραδοσιακά ο όμιλος ΒΙΑΝΕΞ και τα υπόλοιπα θα μοιραστούν από την GSK, την Viatris και την Winmedica.
Και το ερώτημα για φέτος είναι πόσα αδιάθετα θα μείνουν- αν και δεν θα έχει καμία σχέση με τα περυσινά δεδομένα. Εκτιμήσεις λένε ότι αν προχωρήσει με τους σημερινούς ρυθμούς ο αντιγριπικός εμβολιασμός πάμε για 3,7-3,8 εκατ. εμβόλια.
Eξίσου σημαντικό να αναφερθεί είναι και τα κονδύλια που θα διατεθούν για το σύνολο των εμβολίων. Αυτά αυξήθηκαν από τα 170 εκατ. ευρώ στα 215 εκατ. ευρώ και ο λόγος είναι ότι έχουν εισαχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα εμβολιασμού πολλά νέα εμβόλια για όλες τις ηλικιακές ομάδες (π.χ. το εμβολιο για RSV), ενώ σε υφιστάμενα εμβόλια έχει επεκταθεί η χορήγησή τους σε νέους πληθυσμιακούς στόχους (όπως για παράδειγμα εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β αποζημιώνεται και για μικρά παιδιά). Βεβαίως αυτή η διεύρυνση έχει προκαλέσει μία ανησυχία, αφενός για το αν θα φτάσουν τα διαθέσιμα κονδύλια και αν εξαιτίας αυτού οδηγηθούμε σε εποχές clawback.
Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών
Οι συστάσεις αντιγριπικού εμβολιασμού για την προσεχή περίοδο 2024-2025 περιλαμβάνουν κατά προτεραιότητα τις παρακάτω ομάδες πληθυσμού ή καταστάσεις αυξημένου κινδύνου.
Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
Βρέφη και παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 5 ετών.
Παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή.
Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη).
Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών.
Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
Χρόνια νεφροπάθεια.
Χρόνιες παθήσεις ήπατος.
Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα.
Σύνδρομο Down
Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.
Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
Άστεγοι.
Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς [συμπεριλαμβανομένων εκτροφέων μίνκ (γουνοφόρα θηλαστικά)], σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οδοντικό άγχος: Τι είναι και πώς να το ξεπεράσετε
Άδ. Γεωργιάδης: Ο απολογισμός για τον πρώτο χρόνο στο υπουργείο Υγείας
Η μαγνητική τομογραφία στον προστάτη ανιχνεύει σε πρώιμο στάδιο τον καρκίνο [μελέτη]