Προσπάθεια του κορωνοϊού να υπερνικήσει το ανοσοποιητικό μας, είναι οι υποπαραλλαγές BQ.1 και BQ.1.1 που εντοπίστηκαν και στην Ελλάδα.

"Αφορούν μόνο το 2% των κρουσμάτων, αλλά πρέπει να δούμε την προοπτική τους", σχολίασε σήμερα ο γιατρός - ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης

Μιλώντας στο Open, σημείωσε πως πίστευε ότι θα αργούσαν λίγο ακόμη, καθώς στη χώρα μας ακόμη είναι καλοκαίρι. "Πρέπει να δούμε αναλυτικά την επέκτασή τους τις επόμενες εβδομάδες", ανέφερε.

Ο κ. Παυλάκης θύμισε το τι έγινε πέρυσι, όταν η επιδημία Δέλτα έγινε επιδημία Όμικρον, με τεράστιο αριθμό νέων κρουσμάτων και αρκετούς θανάτους ασθενών με CoViD.

"Μπορεί να δούμε μία επανάληψη της περυσινής κατάστασης και η επιδημία να αλλάξει σε BQ.1", είπε, υπογραμμίζοντας πως στη Δανία η συγκεκριμένη παραλλαγή αφορά το 85% των νέων κρουσμάτων.

Ο κ. Παυλάκης τόνισε πως υπάρχουν 20 νεκροί την ημέρα, κάτι το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε: "Ανησυχούμε ολοένα και περισσότερο και για τους ανθρώπους που γλυτώνουν τον θάνατο, αλλά αποκτούν μόνιμη αναπηρία", σημείωσε.

Σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, δήλωσε πως παρέχουν  κάποια προστασία, αλλά ο ιός αλλάζει κάθε 4 έως 6 μήνες. "Αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα. Τα εμβόλια δεν θα είναι τόσο καλά όσο στα άλλα στελέχη, ενώ η ανοσία υποχωρεί πολύ με το πέρασμα τριών ή τεσσάρων μηνών", είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη, ο ιός έχει αλλάξει. Προσπαθεί να υπερνικήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και αυτό οδηγεί σε διαδοχικά κύματα κάθε 4 με 6 μήνες.

Όπως ανέφερε, μπορεί να δούμε συνέχιση του κύματος Όμικρον τις επόμενες εβδομάδες, το οποίο στη συνέχεια θα αλλάξει σε BQ.1.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακαποθήκες: Το τέμπο δίνουν οι ιδιώτες
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food