Τους λόγους για τους οποίους το υπουργείο Υγείας προχωρεί σε αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των νοσοκομειακών γιατρών, ανέπτυξε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας.

Μιλώντας στον Real, ο Θάνος Πλεύρης έκανε λόγο για δύο σημαντικά προβλήματα που παρατηρούνται σήμερα με τη στελέχωση των νοσοκομείων. Το πρώτο, είναι πως υπάρχουν "προβληματικές" ιατρικές ειδικότητες, όπως οι αναισθησιολόγοι και ακτινοδιαγνώστες. Το δεύτερο είναι οι ιατρικές ειδικότητες σε συγκεκριμένες περιοχές.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το πρόβλημα αυτό θα λυθεί με τη μερική απασχόληση στις περιοχές όπου οι προκηρύξεις θέσεων βγαίνουν άγονες. Στην ίδια κατεύθυνση - είπε - κινείται και η δυνατότητα ήπιου ιδιωτικού έργου σε γιατρούς που μπαίνουν στο ΕΣΥ.

"Φέρνω ένα πραγματικό παράδειγμα, στην Κω, όπου έχουμε παθολόγους και παιδιάτρους ιδιώτες και οι προκηρύξεις που κάνουμε για να καλυφθούν οι θέσεις βγαίνουν άγονες", σχολίασε. Εξήγησε πως ένας ιδιώτης γιατρός εκεί, όχι στην Αθήνα που καλύπτονται οι θέσεις, θα μπορεί να πάει για μερική απασχόληση.

Όπως διευκρίνισε, η μερική απασχόληση θα έχει όρους: θα είναι 2 ή 3 μέρες την εβδομάδα, οπότε αυτές τις μέρες ο γιατρός θα είναι στο νοσοκομείο και τις άλλες θα βρίσκεται στο ιδιωτικό του ιατρείο.

Αντίστοιχα, οι γιατροί του ΕΣΥ που είναι σήμερα πλήρως και αποκλειστικής απασχόλησης και έχουν την τάση να φεύγουν από το ΕΣΥ, θα μπορούν να έχουν ένα ήπιο ιδιωτικό έργο, ώστε με αυτό τον τρόπο να επιλέξουν να μείνουν στο ΕΣΥ.

Στα περί αλλοίωσης του χαρακτήρα του ΕΣΥ, ο κ. Πλεύρης τόνισε πως αν σήμερα μια κλινική έχει πέντε γιατρούς, ενώ πρέπει να έχει δέκα, ο πολίτης που δεν εξυπηρετείται πάει στην ιδιωτική κλινική. "Ξέρετε πότε αλλοιώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας; Αν ζητούσαμε να πληρώνουν λεφτά οι πολίτες. Αν για τα χειρουργεία του Παίδων Αγία Σοφία, για να κλείσει η λίστα κάνουμε χρήση ιδιωτικών κλινικών και ο πολίτης πάει και δεν πληρώσει τίποτα, κάνει δωρεάν το χειρουργείο, αλλοιώνεται κάποιος δημόσιος χαρακτήρας;", αναρωτήθηκε

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο δημόσιος χαρακτήρας είναι να λαμβάνει ο πολίτης δωρεάν το αγαθό της υγείας. "Δεν μπορούμε να είμαστε δογματικοί αν αυτός που παρέχει την υπηρεσία είναι ιδιώτης ή κρατικός λειτουργός. Η σημασία είναι να μην χρειάζεται να πληρώσει χρήματα ο πολίτης και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε", διευκρίνισε.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
22 θάνατοι ασθενών με CoViD - 8 διασωληνωμένοι
ECDC: 42 κρούσματα γρίπης πτηνών σε 13 ευρωπαϊκές χώρες - Τα 15 σε οικόσιτα πτηνά
Προστασία από κεραυνούς - Πώς τους επηρεάζουν κοσμήματα και κινητά τηλέφωνα