Nέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ο εγκέφαλος είναι πολύ περισσότερο ευέλικτος από ό,τι νομίζαμε και μπορεί να αλλάξει γρήγορα κατά τη διάρκεια αγωγής για μείζονα κατάθλιψη.
Γερμανοί ερευνητές σημειώνουν ότι άνθρωποι που έλαβαν αγωγή για μείζονα κατάθλιψη είχαν αυξημένη συνδεσιμότητα στον εγκέφαλο μετά από 6 εβδομάδες.
Συνέκριναν τη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου σε 109 ασθενείς με σοβαρή κατάθλιψη με αυτή ομάδας ελέγχου 55 εθελοντών χωρίς κατάθλιψη.
Μαγνητικές τομογραφίες χρησιμοποιήθηκαν για να εντοπιστούν οι περιοχές του εγκεφάλου που επικοινωνούν με άλλες πριν και μετά την αγωγή.
Ο Jonathan Repple, του University of Muenster δήλωσε ότι η ομάδα ανακάλυψε ότι η αγωγή για την κατάθλιψη άλλαξε τη δομή του εγκεφάλου. οι ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν είχαν μεγαλύτερο αριθμό συνάψεων σε σχέση με πριν την αγωγή.
Ασθενείς με κατάθλιψη αντιμετωπίστηκαν με ηλεκτροσυσπαστική θεραπεία, ψυχοθεραπεία ή φάρμακα ή συνδυασμό όλων των θεραπειών.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές σάρωσαν και πάλι τον εγκέφαλο των συμμετεχόντων μετρώντας των αριθμό των συνάψεων. Επίσης επανεξετάστηκαν για κατάθλιψη.
Ασθενείς που ανταποκρίθηκαν πιο πολύ στην αγωγή είχαν αναπτύξει περισσότερες νέες συνάψεις από αυτούς που είχαν μικρή απόκριση.
Δεύτερη εξέταση έδειξε ότι δεν υπήρχε επίδραση χρόνου στην ομάδα ελέγχου και στηρίζει τα ευρήματα που είδαν, κάτι να συνδέεται με τη νόσο και την αγωγή για αυτήν.
Τα αποτελέσματα ευθυγραμμίζονται με τρέχουσα πεποίθηση ότι ο εγκέφαλος έχει πολύ περισσότερη ευλυγισία για προσαρμογή σε σχέση με ό,τι νομίζαμε.
Η έρευνα παρουσιάστηκε πρόσφατα στο συνέδριο European College of Neuropsychopharmacology,
Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού